Annonce
Holstebro

Færre karakterer og mere feedback: Gymnasiet sparer nye elever for karakterræs

- Vores erfaring siger, at hvis man først får en karakter, bliver der fokuseret meget på den, og så bliver man lidt blind over for ordene, der kommer sammen med. Det er ikke nødvendigvis så konstruktivt for læringsprocessen, siger Peter Damgaard Lunde, rektor på Holstebro Gymnasium. Arkivfoto: Morten Stricker
Når et nyt hold 1.g'ere begynder på Holstebro Gymnasium går der cirka et halvt år, før de får de første karakterer. En ordning der både skal fjerne presset fra elevernes skuldre og sikre, at der er fokus på faglig udvikling.
Annonce

Holstebro: Det er sommerferie og for en stund kan eleverne på Holstebro Gymnasium pakke tankerne om karakterer væk.

Tanker som de nu tidligere 1.g’ere først havde grund til at finde frem, da de var cirka halvvejs igennem deres første år som gymnasieelever. Gymnasiet giver nemlig ikke 1.g’erne karakterer i det første halve år.

I stedet ligger fokus på at give eleverne mere feedback på deres opgaver og præstationer.

- Vi bestræber os på, at eleverne skal komme godt i gang før deres første bedømmelse, og så bruger vi mere energi på at fortælle dem, at her er du god, og her kan du blive bedre, siger rektor på Holstebro Gymnasium, Peter Damgaard Lunde.

Den model har 18-årige Liv Lauridsen været glad for. For det kan være en stor omvæltning, når man går fra folkeskolen til gymnasiet.

- Jeg synes, at det fungerede rigtig godt, for man skal lige ind i, hvordan afleveringerne skal laves og den slags, siger Liv Lauridsen, der lige er blevet færdig med 1.g.

Det netop afsluttede skoleår var andet år med ordningen. Og det har haft god effekt, mener rektoren.

- Det bliver bedre og bedre implementeret, og jeg synes, vi kan se, at det har stor værdi for eleverne, siger han.

Annonce

Letter presset

Udover at hjælpe eleverne på det rette spor rent fagligt skal ordningen også være med til at fjerne noget af presset fra elevernes skuldre.

Liv Lauridsen var glad for ikke at blive kastet ud i karakterræset fra starten af.

- Det var rart, at man ikke skulle tænke så meget på det, og det tog lidt af presset af en, så man i stedet kunne koncentrere sig om at komme godt i gang, siger hun.

Det giver god mening, når gymnasier forsøger sig med ordninger, der fjerner fokus på karakterer og i stedet bringer elevernes trivsel og faglige udvikling i højsædet. Det mener Anne Maj Nielsen, der er lektor ved institut for pædagogik og uddannelse ved Aarhus Universitet.

- I de senere år har man set, at mange gymnasieelever er blevet meget optaget af karakterer. Og det kan skabe stress, eksamensangst og mistrivsel, hvis man hele tiden går og er bekymret for sine karakterer, siger hun.

Annonce

Karaktererne kommer

Der er ikke tale om et helt karakterfrit år. Når de er cirka halvvejs igennem det første år, begynder karaktererne at tikke ind. Mængden af karakterer fortsætter dog med at være lavere, end eleverne vil opleve, når de starter i 2.g.

- Det er ikke sådan, at vi tænker, at verden bliver bedre af, at man slet ikke får karakterer. Så når vi nærmer os slutningen af året, begynder der at være mere fokus på karakterer, siger Peter Damgaard Lunde.

Det er gymnasiets intention, at det første halve år uden fokus på karakterer har lært eleverne også at forholde sig mere til feedbacken, når den bliver medfulgt af en karakter.


I de senere år har man set, at mange gymnasieelever er blevet meget optaget af karakterer. Og det kan skabe stress, eksamensangst og mistrivsel, hvis man hele tiden går og er bekymret for sine karakterer,

Anne Maj Nielsen, lektor ved Aarhus Universitet


Selvom det var rart at komme i gang uden at tænke på karakterræset, var der også noget godt ved at blive bedømt i den sidste halvdel af skoleåret, mener Liv Lauridsen.

- På et tidspunkt kan det blive lidt frustrerende, at man ikke helt ved, hvor man ligger. Så jeg var glad for, at vi begyndte at få karakterer, så man lidt lettere kunne se sin egen udvikling, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Venstre foreslår presbold i mink-sag: Vi skal ikke acceptere andre løsninger end opgravning af mink straks

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Struer

Han mente, at de var kærester og gav hende en pistol: Nu har han fået fire et halvt års fængsel

Holstebro

Thomas Danielsen efter samråd om minkgrave: Ministeren brugte tiden på at fralægge sig ansvar

Annonce