Annonce
Holstebro

Færre har søgt ind på VIA: - Jeg håber, at ansvaret ligger hos os selv

Gitte Sommer Harrit der er prorektor ved VIA University College, peger på, at der kan være flere årsager til, at uddannelserne i Holstebro har oplevet nedgang i ansøgere. Hun mener samtidig ikke, at der er grund til bekymring, Arkivfoto: Morten Pape
På landsplan søgte flere unge ind på en videregående uddannelse, men hos VIA Holstebro var tendensen en anden. Prorektor og øverst ansvarlig for VIAs uddannelser, Gitte Sommer Harrits, har svært ved at pege den direkte årsag til nedgangen ud. Men hun håber, at det ligger i VIAs egne hænder.
Annonce

Syv procent flere har søgt ind på en videregående uddannelse på landsplan - hos VIA Holstebro er der et fald på 15 procent i forhold til sidste år, hvordan kan det være?

- Det er noget, vi skal have kigget på. Men jeg tror, der er flere årsager. Det kan have noget med bosætningsmønstre at gøre, og hvor de unge gerne vil hen. Og så skal man også huske, at de uddannelser, der er på VIA Holstebro, ikke er steget med syv procent på landsplan. Der ligger Holstebro ikke så markant under.

Hvilken betydning har det for VIA Holstebro, at der har været nedgang i ansøgere?

- På den korte bane betyder det ikke nødvendigvis så meget. Vi har stadig mange ansøgere, og vi regner med at kunne fylde pladserne. Er det til gengæld en trend på den lange bane, skal vi finde ud af, hvad der skal til for at gøre både uddannelserne og studiemiljøet mere attraktivt.

Har I været gode nok til at promovere VIA Holstebro?

- Vi har haft ekstra fokus på det. Men om vi har været dygtige nok til at være til stede i lokalmiljøet og på ungdomsuddannelser, kan man selvfølgelig sætte spørgsmålstegn ved. Man kan i hvert fald altid blive bedre.


Jeg håber ikke, det er blevet sværere at fastholde de unge i Vestjylland. Jeg håber mere på, at det skyldes os selv, og at vi ikke har været i stand til at vise vores gode uddannelser og studiemiljø, for det kan vi lave om på.

Gitte Sommer Harrits, prorektor VIA.


Hvor stor en del af nedgangen falder tilbage på jer selv?

- Det kan vi først sige, når vi er dykket mere ned i tallene. Men vi kommer ikke til at løbe fra vores ansvar, for det tager vi gerne. Og uanset hvad der er grunden til det her, så er det jo virkeligheden, vi står i lige nu, og det skal vi agere i.

Sygeplejerskeuddannelsen er faldet med 21 procent i Holstebro – men har oplevet en lille stigning på landsplan. Hvad skyldes det?

- Det, synes jeg også, er underligt, og jeg ved ikke, hvorfor det er sådan. Men når man kigger på, hvor mange der har uddannelsen som førsteprioritet i Holstebro, er det et meget lille fald i forhold til sidste år. Det gør mig lidt mere rolig, for det er jo dem, vi skal fylde pladserne med i første omgang.

De unge er blevet opfordret til at søge flere uddannelser i år – har I forspildt en chance for at få flere ansøgere end normalt?

- Sådan kan man godt se på det, men jeg tror ikke, at vi skal tænke sådan. For jeg tvivler på, at uddannelse går af mode. Man kan også sige, at det her med, at de unge skulle søge mange uddannelser, er gået hurtigt. Og på grund af corona har vi ikke kunnet invitere dem indenfor og vise, hvad det kan at studere et sted, hvor campus ikke er så stort.

Er det byen og området, de unge har valgt fra, eller er det VIA Holstebro, der er valgt fra?

- Jeg tror, det er en kombination af det hele. Men vi skal have lavet flere analyser, før vi kan sige noget om det. Jeg håber ikke, det er blevet sværere at fastholde de unge i Vestjylland. Jeg håber mere på, at det skyldes os selv, og at vi ikke har været i stand til at vise vores gode uddannelser og studiemiljø, for det kan vi lave om på.

Skal man være bekymret for fremtiden hos VIA Holstebro?

- Nej. Det er alt for tidligt at være det. Selvom det er nogle kedelige tal, vi ser, så tror jeg stadig på, at vi får fyldt vores pladser, og at vi kommer til at se bedre tal til næste år.

Flere søger videregående uddannelse, men færre i Holstebro, hvordan kan du være optimistisk på VIA Holstebros vegne?

- Vi har et godt samarbejde med kommunen, som vi gerne vil gøre endnu bedre. Samtidig er der på landsplan et politisk fokus på, at der skal være gode uddannelsestilbud i hele landet, som netop gavner et sted som Holstebro.

Hvad vil I gøre for at rette op på det her?

- Når vi kommer på den anden side af corona, skal vi have folk ind og se vores gode studiemiljø og vise dem, hvad det er, vi kan. Og så skal vi have kigget lidt mere på ansøgningstallene for at finde ud af, hvor vi skal sætte ind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro For abonnenter

Omtvistede minkgrave: Ny tvivlsom lov kan lovliggøre minkgrave - men måske i strid med grundloven

Annonce