Annonce
Struer

Færre elever kan presse gymnasium: Rektor har to ønsker til politikerne

Gymnasierne får tilskud efter elevtallet. Derfor kan det presse økonomien, når elevtallet går den forkerte vej. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Struer Statsgymnasium har selv lavet tiltag, der skal medvirke til, at elevtallet ikke falder markant, men rektoren håber også på politiske tiltag.

Struer: Penge følger eleverne.

Derfor er det også en dårlig forretning, når elevtallet falder.

Det gør det på Struer Statsgymnasium, og der er ikke udsigt til, at den tendens ændrer sig i de kommende år.

Annonce

Skolerne modtager tilskud efter, hvor mange elever de har efter den såkaldte taxameterordning, og her vil Struer Statsgymnasium i 2030 modtage 15 procent mindre i tilskud, end den gør i dag, viser tal fra Undervisningsministeriet.

- Vi er udmærket klar over, hvilken retning vi bevæger os i. Vi har lavet fremskrivninger i alle de år, jeg har været her, så det er ikke overraskende, siger rektor Mads Brinkmann Pedersen.

Derfor er han da heller ikke bekymret for skolens fremtid, og selvom tallene ikke ligefrem er positiv læsning, er han glad for, at de kommer frem.

- Det er godt at få taget hul på diskussionen, for det må være i alles interesse, at vi sikrer, at der er uddannelsestilbud til alle i hele landet, siger han.

Hvis jeg kunne vælge…

Struer Statsgymnasium har selv sat tiltag i verden for at undgå at ende i en situation, hvor skolen bliver truet på eksistensen.

For nogle år siden fusionerede gymnasiet med erhvervsskolen, så der nu er samlet flere forskellige uddannelser under et tag. Samtidig forsøger skolen at hente elever fra resten af landet, hvor de kan gå i skole i Struer og samtidig bo på skolens kostskole.

- Vi har udvidet kostskolen for næste skoleår, så der til august starter 152 elever. Det er fuld belægning, siger rektoren.

Selvom kostskolen er succesfuld, kunne rektoren godt tænke sig hjælp fra lidt højere oppe i systemet. Hvis han fik frit valg på alle hylder, ville han have politikerne til at fordele eleverne.

- Det frie valg er en god værdi, men det er ikke meget værd for dem, der reelt ikke har et frit valg, fordi de ville være nødt til at flytte hjemmefra eller have en urimelig høj transporttid, hvis de skal tage den uddannelse der matcher deres drømme og evner. Derfor synes jeg, at eleverne fremover skal gå på den skole, hvor det er geografisk naturligt.

Samtidig skal skolerne sikres økonomisk, hvis de vælger at slå sig sammen.

- Da vi fusionerede med erhvervsskolen, mistede vi et grundtilskud, som havde været større, hvis skolerne var to forskellige afdelinger. Det burde blive lavet om, så man ikke kommer til at være dårligere stillet, siger Mads Brinkmann Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Den sidste mink er kørt til forbrænding, men bekymringerne er langt fra begravet: - Jeg står med et hus, der ikke kan sælges

Annonce