Annonce
Erhverv

Rådgivere slår sig sammen: Færre landbrug udløser kæmpefusion

Landmand Nis Kristian Hjort, der er formand for rådgivningsfirmaet LMO, tog initiativet til en fusion med den fynske lillebror Centrovice. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Jyske LMO og fynske Centrovice vil gå sammen og skabe landets største rådgivningsfirma inden for landbruget. Direktør mister jobbet

Gennem de seneste 30 år er antallet af landbrugsbedrifter mere end halveret, og det fører nu til en fusion mellem to af landbrugets største rådgivningsvirksomheder.

Det drejer sig om LMO, som dækker store dele af Jylland, og Centrovice, der dækker Fyn. Sammen skaber de landets største rådgivningsfirma inden for landbruget med 600 ansatte og en omsætning på knap 400 millioner kroner.

- Vi er i en branche, hvor der ikke er vækst i opgaverne eller antallet af kunder, konstaterer Nis Kristian Hjort, der er bestyrelsesformand i LMO.

Fusionen handler om at skabe kritisk masse, så rådgiverne er stærke nok til at yde modspil til færre, men langt større landbrugskunder.

- Vi ser nogle landbrug, der udvikler sig helt voldsomt og bliver meget store, som har flere bedrifter og virkelig har brug for personaleledelse, miljørådgivning, økonomistyring og specialrådgivning inden for den sektor, de nu arbejder med, siger Torben Lyngsøe Povlsen, bestyrelsesformand for Centrovice.

Annonce

Fakta om fusionen mellem LMO og Centrovice

LMO og Centrovice, landets 2. og 5. største aktører inden for landbrugsrådgivning, vil fusionere. Fusionen skal endeligt vedtages på en ekstraordinær generalforsamling i Centrovice 4. november 2019.

LMO blev skabt i 2008 som et fælles rådgivningsselskab for seks midt- og østjyske landboforeninger. Siden er yderligere to foreninger kommet til. LMO har hovedsageligt rådgivning i Jylland fra Vejle i syd til Østervrå i nord samt på Fyn.

Centrovice blev stiftet i 2008 efter en fusion mellem Agrogården og Landbofyn. Firmaet har hovedsageligt rådgivning på Fyn samt i Jylland, på Sjælland og Lolland-Falster.

Nyt navn

LMO er næsten tre gange større end Centrovice, men selskaberne vil gerne opfattes som ligeværdige, og derfor skal de finde sammen om et nyt navn og en ny identitet.

- Der er en vis størrelsesforskel, men begge virksomheder er velanskrevne og stærke i branchen. Der har været et ønske om at markere, at vi samler to gode virksomheder og tager det bedste med fra begge to. Det kræver, at vi finder et nyt navn, siger Nis Kristian Hjort fra LMO.

Så der er ikke tale om, at den store bare sluger den lille?

- Man kunne jo nemt få den tanke, når man ser på tallene og hele situationen. Men jeg har aldrig i de forhandlinger, vi har haft med Centrovice, opfatter dem som nogle, der kom med hatten i hånden og ville redde sig ud af en dårlig situation, siger Nis Kristian Hjort.

Hvem tog initiativ til fusionen?

- Jamen, det må jeg nok tage på mig. Det var i hvert fald mig, der inviterede til den første kaffesamtale ved mit køkkenbord for nogle måneder siden, siger Nis Kristian Hjort.

Fusionen blev besluttet på et foreningsmøde i LMO onsdag aften, og nu skal den vedtages på en ekstraordinær generalforsamling i Centrovice den 4. november.

Direktør stopper

Det fusionerede selskab får hovedsæde på LMO’s nuværende adresse i Søften ved Aarhus og får LMO’s nuværende administrerende direktør Jan Winther som øverste chef.

Det betyder et farvel til Centrovices direktør igennem fem år, Louise Helmer.

- Det har ikke været muligt at tilbyde Louise Helmer en stilling, som hun kunne se sig selv i, og derfor har hun valgt at fratræde, hvis fusionen bliver vedtaget på vores ekstraordinære generalforsamling, siger Torben Lyngsøe Povlsen.

Fusioner giver ofte mulighed for at spare penge ved at nedlægge dobbeltfunktioner, men ifølge Nis Kristian Hjort er det for tidligt at tale om mulige fyringer i kølvandet på en fusion.

- I første omgang har vi fokus på at skabe opbakning til fusionen. Når det forhåbentlig er en realitet den 4. november, vil vi tage fat på, hvordan vi bedst organiserer det daglige arbejde i den nye fælles virksomhed, siger han.

Både LMO og Centrovice er resultatet af flere fusioner igennem tiden. LMO står stærkest med en omsætning på 285 millioner kroner sidste år og et rekordoverskud på 7,2 millioner kroner. Heraf blev de fem millioner kroner udloddet som udbytte til de otte jyske landbrugsforeninger, der ejer LMO.

Centrovice har en stagnerende omsætning på omkring 100 millioner kroner og et overskud på en halv million kroner sidste år.

- Vi ser nogle landbrug, der udvikler sig helt voldsomt og bliver meget store, siger Torben Lyngsøe Povlsen, bestyrelsesformand for Centrovice. Arkivfoto: Vibeke Volder

Niende medejer

På Fyn har landboforeningen Centrovice og dens rådgivningsvirksomhed med samme navn hængt tæt sammen igennem mere end ti år. Nu bliver landboforeningen den niende medejer af det nye, fusionerede selskab. Det sker rent teknisk ved at købe 24,9 procent af det nye selskab, og dermed bliver Centrovice den største ejer på lige fod med Landboforeningen Midtjylland.

Den nye virksomhed overhaler vestjyske Sagro, der hidtil har været landets største rådgivningsvirksomhed inden for landbruget. Sagro, der også er resultatet af en række fusioner, omsatte sidste år for 320 millioner kroner. Derudover findes der større og mindre rådgivningsvirksomheder over hele landet.

Nis Kristian Hjort forventer dog, at der er flere fusioner på vej.

- Det vil jeg slet ikke udelukke. Vi har ikke noget i kikkerten nu, men jeg tror ikke, at tilpasningen i branchen er overstået. Branchen kommer nok til at bestå af tre-fem store aktører og en underskov af lokale rådgivere, og der er vi slet ikke endnu, fastslår han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gymnasium og Klimatorium

Byggeriet af Klimatorium i Lemvig foregår fortsat mest under jordhøjde. Men mens byggeriet vil rejse sig i løbet af de kommende måneder og blive et synligt tegn på, at Lemvig Kommune satser på, at klimaudfordringerne skal blive til et vækstpotentiale frem for et problem, så arbejdes der på tiltag, som skal samarbejde med Klimatorium. I lørdags kunne vi fortælle om det nyeste initiativ, som får forbindelse til Klimatorium. Lemvig Gymnasium vil lave en klima-linje, hvor Klimatorium er en samarbejdspartner. Det er det første gymnasium i landet, der sætter ord og handling bag, at klimaet er en vigtig del af den nære fremtids udfordringer. Det er et eksempel på det, Klimatorium gerne skal udvikle, nemlig ideer og projekter, som skal sætte Vestjylland på dagsordenen. Klimatorium har allerede givet omtale andre steder på kloden. På New Zealand vil man lave noget tilsvarende efter et besøg i Lemvig. Og vi har for eksempel her i bladet kunnet fortælle om en amerikansk klummeskriver, der opfordrede præsident Trump til at kigge mod Lemvig for netop at lave sådan et tiltag for at sætte gang i, at man også i USA får lavet problemerne med klimaet om til noget positivt. En betingelse for, at Klimatorium bliver en succes, er, at man skaffer sig samarbejdspartnere, som netop vil bruge bygningen i Lemvig som det sted, hvor man sammen med andre vil udvikle idéer - og det skulle gerne være til gavn for det lokale erhvervsliv, som kan være medspillere. Lakmusprøven er, om det lykkes at skaffe de partnere, der skal til, for at etape 2 kan bygges af private investorer, efter det er Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand, der står for den første etape. At Lemvig Gymnasium har set muligheden for, at det er vestjyske studenter, der skal gå forrest med en studenterhue med klimabånd, er med til at styrke omtalen og interessen for Klimatorium, allerede inden byggeriet står klar. Efter sommerferien skulle 1. etape af det markante byggeri så være klar til at blive indviet, og så er det, vi med spænding venter på, om folkene bag kan melde ud, at nu er interessen så stor, at en privat investor kan lade håndværkerne fortsætte med at få hele projektet gjort færdigt.

Annonce