Lemvig

Færgen der kobler vestkysten sammen

Lemvig og Thisted kommuner er forbundet via færgen her personificeret ved borgmestrene Erik Flyvholm og Ulla Vestergaard. Foto: Lars Kamstrup
Officiel indvielse af Thyborøn-Agger Færgen havde deltagelse af et par hundrede borgere

Thyborøn: 28. november begyndte den nye færge at sejle mellem Thyborøn og Agger. Da var det koldt, så den officielle indvielse skulle vente til forår og varme. Forår var det fredag eftermiddag, men det var så som så med varmen. Men så hyggede et par hundrede deltagere fra de to kommuner sig i et telt, så færgen blev indviet med maner.

Mange benyttede sig også af lejligheden til at prøve den korte overfart, som forbinder både to kommuner og to regioner. Og netop det, at den binder vestkysten sammen var et gennemgående tema, da de to borgmestre, Erik Flyvholm, Lemvig, og Ulla Vestergaard, Thisted, holdt de officielle taler.

Faktisk var statsminister Lars Løkke Rasmussen også inviteret, men han havde andre gøremål. Og det var han, fordi statsminister Anker Jørgensen for 44 år siden var med til indvielsen af den første færge.

- Vi må erkende, det var en socialdemokratisk statsminister, der satte sit aftryk på, at området her fik en færge for 44 år siden, erkendte Lemvig Kommunes Venstre-borgmester Erik Flyvholm, da han gav en korte historiske baggrund for, hvordan færgefarten blev etableret over Thyborøn Kanal, der blev skabt ved gennembruddet i 1863, efter havet for godt 200 år siden første gang brød gennem tangen.

- Der var en sammenhængkraft langs vestkysten. Man hang sammen hele vejen ned med mod Tyskland, og det var vigtigt for handelen. D tvar også erhvervslivet, det havde stor betydning for, at der skulle være en færgeoverfart for 44 år siden, så man kunne undgå den lange omvej omkring Oddesund, sagde Erik Flyvholm.

Han påpegede den store betydning, færgen har lokalt for erhverv, bosætning og turisme.

- Vejen langs kysten er fuldendt med denne færge. Det er tilmed en hybridfærge med grøn energi, som begge kommuner har megen fokus på. Færgen er et signal om den sammenhængkraft, der er mellem de to kommuner, sagde han.

Den tråd fulgte Ulla Vestergaard op.

- Det er en stor investering med 110 millioner kroner, og der kunne have været overvejelser om, at det var for mange penge. Alligevel var beslutningen om en tiltrængt ny færge ikke så svær, da færgen har stor betydning for erhvervslivet og lokalbefolkningen. Og så er der også turismen, hvor det her en en del af den 560 kilometer lange cykelrute langs kysten. Tænk at man kan gå eller cykle forbi en aktiv erhvervshavn i Thyborøn og se, hvad der sker der. Og så kommer man til porten af Nationalpark Thy, som er unik i hele Europa. Der er surf-spots og meget andet, sagde hun.

Hun lagde også vægt på, at der var satset på den grønne energi, så det er en miljøvenlig færgeforbindelse.

- Vi har så måttet erkende, det er en såkaldt genvejsfærge, som Folketinget ikke vil yde noget til, så vi har selv måttet betale. Her er folketingsmedlemmer til stede, og de kunne så passende arbejde for bedre betingelser for genvejsfærger, sagde hun.

Hurra-råb fuldendte indvielsen, og derefter var der åbnet op for øl og pølser og gratis overfart resten af dagen.

Et par hundrede borgere fra de to kommuner deltog i færgeindvielsen. Foto: Lars Kamstrup
0/0
Annonce
Lemvig

Naturopretning skal gavne klimaet

Lemvig For abonnenter

Sygeplejerske får stor hæder for at hjælpe nødlidende: Næste stop for 65-årige Anni Fjord er en flygtningelejr i Cameroun

Lemvig For abonnenter

Det er beskueren der afgør om kunst er religiøs

Lemvig For abonnenter

Kvinder mødes til grin, tåhylere og sved på panden

Erhverv For abonnenter

Aldrig oplevet før - solgte tre huse i samme by på en uge

Byens Bedste

Se lørdagens store show: De blev kåret som Byens Bedste

Lemvig

Mindehøjtidelighed for søslaget

Annonce