Annonce
Holstebro

Får millioner for salg af gasselskab: Men kan ikke bare bruge pengene

Når Holstebro Kommune nu bliver 22,4 millioner kroner rigere, så bliver der næppe mange, der kommer til at mærke meget til det. Arkivfoto
Selv om Holstebro Kommune får 22,4 millioner kroner for at sælge sin andel i selskabet HMN GasNet, så kommer borgerne næppe til at kunne mærke det.

Holstebro: Hvad kan man få for 22,4 millioner kroner?

Man kunne have betalt det nye indgangsparti og elevatorer på Slagterigrunden og stadig have 12 millioner kroner i overskud, man kunne bruge på "tant og fjas"

Man kunne også have købt mere end 37.000 billetter til Rock i Holstebro i weekenden eller 32.000 billetter til Sting-koncerten weekenden efter.

Eller man kunne have ansat 11 skolelærere ekstra i fem år.

Men når Holstebro Kommune nu bliver 22,4 millioner kroner rigere, så bliver der næppe mange, der kommer til at mærke meget til det. Pengene får kommunen for sin ejerandel i selskabet HMN GasNet, der er blevet solgt til det statslige Energinet.

Men millionerne bliver enten "beskattet" med 60 procent, hvis kommunen ønsker at bruge pengene med det samme, hvorefter der blot vil være omkring ni millioner kroner tilbage.

- Den anden mulighed er, at vores andel af salget bliver ”beskattet” via en modregning i bloktilskuddet på 20 procent, mod at vi deponerer beløbet, fortæller økonomichef i Holstebro Kommune, Claus Brandt.

Herefter vil Holstebro Kommune kunne få lov til at bruge penge ligeligt over ti år, hvilket svarer til omkring 1,8 millioner kroner om året.

Annonce

Afgørelse i økonomiudvalget

Det er Energinet, der på vegne af regeringen har været på opkøb i den danske naturgasverden, for at effektivisere det danske gasdistributionsnet.

I 2016 købte Energinet på statens vegne gasdistributionsnettet i det sydlige Jylland og på Syd- og Vestsjælland af DONG Energy (Ørsted).

Sidste år købte Energinet ledningsnettet på Fyn af NGF Nature Energy Distribution A/S. Og i år er turen så kommet til de midt- og vestjyske naturgasnet.

Økonomiudvalget skal i dag træffe afgørelse om, hvorvidt man vil deponere millionerne, eller om man vil betale den store afgift og få mulighed for at bruge restbeløbet med det samme.

Annonce
Forsiden netop nu
112

80-årig død efter cigaret-ulykke

Leder For abonnenter

Vi skal huske vores etik

Sociale medier - eller måske rettere sociale platforme - som for eksempel Facebook har gjort det nemt og effektivt for enhver at udgive og sprede information. Det betyder, at et medie som dit lokale dagblad ikke altid er først med det seneste. Det er i dag heller ikke så vigtigt for en avis. Til gengæld er det vigtigere end nogensinde at udvælge, prioritere og guide i den store strøm af information. Mange læsere har måske undret sig over, at vi i tirsdagens avis ikke skrev, hvem der havde sat ild på Humlum Kro. For allerede mandag eftermiddag var det en kendt sag i lokalområdet, hvem der havde gjort det - og ovenikøbet tilstået det. Den information sørgede kroejer Tonny Hedegaard for at sprede, da han på Facebook skrev et længere indlæg om forbrydelsen, tilståelsen og detaljer i sagen. Alt sammen i den bedste mening og med et humanitært afsæt. Hvorfor skriver I det ikke, er vi blevet spurgt. Og svaret er, at vi langt fra skriver alt, hvad vi hører om. Det er yderst sjældent, at vi bringer navne på sigtede i straffesager, og selv når der er faldet dom, er det kun i de grovere sager, at vi skriver navnet på dømte. På den front adskiller medier sig fra den strøm af information - og misinformation - der flyder på for eksempel Facebook. Juridisk er der ikke nødvendigvis noget i vejen for at fortælle, hvem der har tilstået i en straffesag. Men vores etiske retningslinjer afholder os fra at gøre det per automatik. Sådan er det ikke på Facebook. På de sociale medier bliver etikkens bundgrænse defineret af laveste fællesnævner. Når vi i dag fortæller om Tonny Hedegaards udpegning af gerningsmanden, sker det heller ikke uden etiske overvejelser. Med vores journalistik om hans opslag er vi med til at sætte lys på sagen. Når vi alligevel beskæftiger os med det, skyldes det reaktionerne på offentliggørelsen. Opbakningen i lokalområdet og en tilsyneladende tilgivende attitude gør sagen og tilståelsen interessant i bredere forstand. Og det kommer vi til at skrive mere om.

Annonce