Annonce
Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Sidste år åbnede Danmark for turister fra Tyskland den 15. juni. Billedet her er fra Kruså på den dag. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Første fase af planen for den gradvise lempelse af rejsereglerne træder i kraft onsdag. Avisen gør her et forsøg på at svare på en række spørgsmål om, hvad dette betyder for dig.

Rejseregler: I sidste uge indgik ni ud af ti af Folketingets partier en aftale om gradvis lempelse af de danske rejserestriktioner. Første fase af denne plan træder i kraft onsdag den 21. april, og avisen forsøger her at give dig svar på, hvordan de danske regler ser ud.

Først og fremmest genindføres farvesystemet med gule, orange og røde lande, så Udenrigsministeriet nu hver uge vil opdatere sine rejsevejledninger til de enkelte lande og regioner med disse farver.

Derudover udvides listen over anerkendelsesværdige formål, der skal til for at rejse ind i Danmark, fra i dag, så den blandt andet også omfatter højskoleelever, landbrugspraktikanter, sommerhus- og bådejere og fastliggere på campingpladser. Den fulde liste kan ses på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Annonce

Gælder reglerne om test og isolation efter indrejse stadig?

Ja, du skal fortsat få foretaget en test inden for 24 timer efter indrejse til Danmark og gå i isolation i ti dage. Den isolation kan brydes efter en negativ pcr-test foretaget tidligst på fjerdedagen efter indrejse.

Der er dog en række undtagelser, og disse vil vi komme ind på senere. En af dem er, at du vil blive undtaget kravet om isolation, hvis du rejser ind i Danmark fra et land eller region med smitte af alvorsgraden gul.

Jeg skal på en erhvervsrejse. Hvad er reglerne for mig?

Der gælder mere lempelige regler for dig fra i dag. Når du vender tilbage til Danmark efter en erhvervsrejse, kan du nu møde på arbejde med det samme. I din fritid skal du dog stadig gå i isolation, indtil du har fået svar på en pcr-test taget tidligst på fjerdedagen efter hjemrejsen.

Hvad betyder de nye regler for mig, der bor i grænselandet?

Borgere bosat i Danmark, der pendler til Slesvig-Holsten, vil ikke blive afvist, når de ønsker at rejse tilbage til Danmark. Som pendler er du undtaget krav om både test og isolation efter indrejse, hvis du kan fremvise en negativ PCR-test, der er foretaget højst 72 timer før indrejsetidspunktet.

Danske statsborgere med fast bopæl i grænselandet må rejse ind i Danmark uanset formål og uden at medbringe en negativ test.

For udlændinge, som bor i Slesvig-Holsten, gælder det, at man skal fremvise en negativ coronatest, der er taget højst 72 timer før indrejsen, hvis man har et anerkendelsesværdigt formål. Har man ikke et anerkendelsesværdigt formål, kan man stadig rejse ind i Danmark, men så kræver det, at coronatesten er højst 24 timer gammel.

Må jeg handle i grænsebutikkerne i Tyskland?

Det korte svar er nej. Udenrigsministeriet fraråder fortsat alle unødvendige rejser til Tyskland. Vi er dog på avisen godt klar over, at I er nogle folk, som bor tæt på grænsen, som har gjort det alligevel. Men denne guide er altså skrevet ud fra ministeriets vejledning.

Hvornår må jeg det?

Og nu bliver det (endnu mere) indviklet. Hold fast, spænd selen, og så vil jeg forsøge at holde tungen lige i munden.

Den 1. maj kan alle færdigvaccinerede danskere køre over grænsen og returnere til Danmark uden krav om isolation, såfremt smitten i Tyskland kategoriseres med alvorsgraden gul eller orange til den tid. Samtidig vil kravet om at fremvise en frisk negativ test lempes, således at testen må være foretaget 48 timer før indrejse mod de nuværende 24 timer.

Hvis vi kigger længere frem i planen, vil kravet om et anerkendelsesværdigt formål ved indrejse til Danmark frafalde den 14. maj for folk, som kommer fra gule lande. Det betyder, at alle danske borgere får mulighed for at køre frem og tilbage til grænsehandlen, såfremt Tyskland 14. maj er et gult land.

Hvad er det med de farver? Og er Tyskland et gult land nu?

Nej, der er ingen regioner i Tyskland, der er gule lige nu. Onsdag er som nævnt den første dag, hvor Udenrigsministeriet går tilbage til sine ugentlige opdateringer af rejsevejledningerne, og i første omgang bliver der kun åbnet for indrejse til Danmark fra de norske regioner Nordland, Trøndelag, Troms og Finnmark samt hele Island, Australien, New Zealand, Singapore, Sydkorea og Thailand.

Disse lande bliver malet gule på vejledningen, og det vil altså være muligt at rejse til Danmark fra disse steder uden et anerkendelsesværdigt formål og uden krav om isolation efter indrejse.

Kan jeg så også rejse ud til disse lande?

Udenrigsministeriet fraråder fortsat alle unødvendige rejser også til de nævnte gule lande, da landene har indført betydelige rejserestriktioner for danske rejsende. Men disse vejledninger vil altså fra i dag blive opdateret ugentligt.

Hvad med min sommerferie? Hvor kan jeg rejse hen?

Den 26. juni forventer man, at der bliver implementeret et EU-coronapas. Det vil gøre det muligt for alle, som er vaccineret, har en frisk negativ coronatest eller tidligere har været smittet at rejse på sommerferie i Europa. Og på samme måde kan turister komme til Danmark.

Kan jeg så ikke komme ud at rejse inden EU-coronapasset?

Jo, det kan du godt. Der gælder i princippet de samme regler som for, hvornår du kan grænsehandle, så det afhænger altså af, om landene er gule, orange eller røde. Men det er naturligvis svært at vide på forhånd.

Jeg føler ikke for alvor, jeg er blevet klogere af at læse denne artikel. Hvad skal jeg gøre?

Medgivet - det er et meget indviklet system, og der er mange kriterier at holde styr på. Partierne bag aftalen skal mødes løbende for at diskutere, om noget skal gøres anderledes, så det bedste råd er at følge med i udviklingen.

På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du abonnere på rejsevejledningerne for de enkelte lande, så hvis du for eksempel er interesseret i at få hurtigt at vide, når Tyskland bliver et gult land, har du mulighed for at gøre det.

Annonce
Annonce
Erhverv

Gårdejer undrer sig: Blev bedt om at tilbagekalde grillpølser efter fire timer langt besøg

Sport For abonnenter

Liveblog: Bramming overtager kamprekorden i hjemmekamp mod Fredericia

Holstebro

Hvis nye barselsregler giver flere børn i institutionerne, så  må vi bare håndtere det

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Struer

Borgmesterens sidste budgetaftale: Enigt byråd vil løfte tagene

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Danmark

Uroen ulmer fortsat under den nordirske fred: To tiltalt for terrordrab

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Holstebro

Han var fuld, påvirket af narko og endte på taget i Vandkraftsøen

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Kultur

Biograf gentager gallaåbning - halvandet år efter åbning: - Åbningen af Big Bio Holstebro har været mit livs mareridt

Holstebro For abonnenter

Spidskandidater: Nærmest umuligt at hente stemmer, men vælgermøder er ikke spild af tid

Erhverv

Lyd fra Lydens By skrev historie: 50.000 koncertgæster til The Minds Of 99 i Parken fik leveret vellyd af lokalt firma

Annonce