Annonce
Danmark

Få overblikket: Her er klimaløfterne, S kan komme til at indfri

Enhedslistens Pernille Skipper, Rune Lund og Jakob Sølvhøj deltager i regeringsforhandlingerne med Socialdemokratiet på Christiansborg. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)
Ifølge politisk redaktør på avisen Danmark Thomas Funding er Socialdemokratiet parat til at give store indrømmelser til partierne i rød blok på klimaområdet for at få dem til at støtte op om Mette Frederiksen som statsminister. Indrømmelserne kan ikke undgå at påvirke dansk landbrug i stor stil, lyder hans vurdering. Her får du overblikket over de røde partiers valgløfter på landbrugsområdet.
Annonce

.

SF: Mindre landbrugsareal og afgifter

SF foreslår at stoppe dyrkning af de 65.000 hektar mest klimabelastende jorde i Danmark - svarende til syv procent af Danmarks samlede landbrugsareal. Samtidig ønsker partiet at begrænse antallet af husdyr.

Partiet vil pålægge dansk landbrugs maskiner dieselafgift, der føres tilbage til erhvervet. Partiet mener, at det vil mindske energiforbruget og elektrificere landbruget.

SF vil også begrænse import af især soja, fremme klimavenligere afgrøder og dyrkningsteknikker og indføre klimaafgifter på produktion af fødevarer. Samtidig vil partiet afsætte penge til forskning og udvikling mod en grønnere landbrugsproduktion.

Enhedslisten: Klimatjek, randzoner og omlægning af støtte

Enhedslisten vil omlægge landbrugsstøtten, så den favoriserer miljøvenlige brug, udvikling af landdistrikter, økologisk produktion og lokal produktion. Partiet vil belønne landmænd, der udlægger landbrugsjord til skov og natur.

Partiet vil indføre krav om klimatjek og klimaplaner for hvert enkelt landbrug.

Enhedslisten foreslår at genoprette randzoner langs vandløb og mener, at der skal oprettes en statslig jordbrugerfond, som kan opkøbe landbrugsjord og sikre mere økologisk landbrug, mere natur og mere skovrejsning i Danmark.

Radikale: Forskningspulje og udtagning af landbrugsareal

Det Radikale Venstre vil stoppe intensiv drift på en tredjedel af det nuværende landbrugsareal inden 2050. Denne tredjedel skal overgå til nye former som eksempelvis skov, natur og græsenge, hvor køer og heste kan græsse. 230.000 hektar skal udtages i det næste årti.

Partiet ønsker en forskningspulje på 630 milioner kroner årligt fra 2022, som indfases i 2020 med 530 millioner kroner. Pengene skal gå til forskning i nye teknologier samt bedre produktivitet fra økologi.

De Radikale vil gradvist udfase brugen af pesticider på de konventionelle jorde hen imod 2050. Det kræver brug af nye teknologier som præcisionssprøjtning, droneteknologi og bioteknologi, som endnu ikke er udviklede eller implementerede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Fastholder: - Jeg så ulven

Struer

Skur brændte ud

Danmark For abonnenter

Coronasmittede får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Annonce