Annonce
Danmark

Få en på opleveren i Vestjylland - ganske gratis

Søren Raarup (til venstre) og John Clausen er her nået op på toppen af Marens Maw - og her er der både masser af frisk luft og en storslået udsigt. Foto: Morten Stricker
Geopark Vestjylland har udvalgt 48 geosites - særligt spændende geologiske områder - i Holstebro, Lemvig og Struer kommuner. To af geoparkens frivillige tog avisen med på en guidet tur til et geosite, nemlig Husby Klitplantage. Du kan selv pumpe cyklen eller snøre vandreskoene og besøge området.
Annonce

Husby: Sommer og ferie.

For mange betyder det, at kufferten bliver pakket med masser af solcreme, og turen går sydpå.

Men sådan er det ikke denne sommer, hvor mange har valgt at blive hjemme.

Men fortvivl ikke.

Der er masser at opleve herhjemme - også lige i nabolaget. Og så er det ganske gratis.

Geopark Vestjylland har udvalgt 48 geosites - områder med en særlig spændende geologi - og du kan pumpe cyklen eller snøre vandreskoene og få en på opleveren ved at tage ud og besøge områderne.

Med to frivillige fra geoparken som guider besøgte Holstebro Onsdag Husby Klitplantage, der ligger mellem Thorsminde og Søndervig.

Mere om Geopark Vestjylland

I 2011 tog John Clausen, en lokal ildsjæl fra Lemvig, initiativ til oprettelse af Geopark Vestjylland i et samarbejde med Lemvig, Struer og Holstebro kommuner.

Efter en indledende fase blev der i efteråret 2015 oprettet et sekretariat med det formål at få udarbejdet en ansøgning til Unesco om godkendelse af Geopark Vestjylland som Unesco Global Geopark, der kan tjene som et stærkt varemærke for området.

Geoparken udvikles i et tæt samarbejde med Naturstyrelsen, turistorganisationerne og områdets mange frivillige kræfter.

Geoparken ledes af en styregruppe med et sekretariat, der er placeret på Lemvig Rådhus.

En geopark er et område, der omfatter en særlig geologisk arv og en bæredygtig strategi for udvikling af området.

Geoparker er et forholdsvist nyt begreb i Danmark. Den første og hidtil eneste internationalt anerkendte geopark i Odsherred blev indviet i 2014.

De to guider er 73-årige Søren Raarup fra Uglev, der er pensioneret lærer, og 74-årige John Clausen, der også har arbejdet som lærer og som skraldemand (leder i et affaldsselskab, red.) i sit arbejdsliv. John Clausen er også initiativtager til Geopark Vestjylland, der arbejder på at få Unesco til at godkende Geopark Vestjylland som Unesco Global Geopark.

- Men det er som med en god ost - det tager tid, siger John Clausen, der har taget rygsækken på, og har iført sig både kasket og jakke med Geopark Vestjyllands logo, mens hans makker har taget kameraet med i hånden.

Mere om geosites

Et geosite er et sted med en selvstændig geologisk fortælling.

Geopark Vestjylland har udvalgt 48 unikke steder i de tre kommuner, Holstebro, Lemvig og Struer som geosites.

Geosite nummer 33 går til Husby Klitplantage, der er et plantageareal med havklitter og parabelklitter, som ligger ved vestkysten syd for Nissum Fjord.

Området ved Husby har været præget af sandflugt i både historisk og forhistorisk tid, og plantagen er anlagt som et værn mod sandflugten.

Som følge af sandflugten er området præget af klitdannelser - både kystklitter mod havet i vest og indlandsklitter i hele plantagens udstrækning.

Områdets geologiske værdi består i de varierede klitlandskaber i form af både kyst- og indlandsklitter.

Kystklitterne ligger på en kyststrækning, som er under erosion, og flere steder langs Vestkysten findes aktive klitter med blottede sandflader.

Det særlige ved Husby Klitplantage er, at naturen skifter - næsten for hvert skridt man tager. Det ene øjeblik står man under store ædelgraner, det næste øjeblik kigger man op i trækronerne i Danmarks vestligste bøgelund.

Lidt længere mod vest står man på landets yderste kant med fødderne i Vesterhavet, og her kan man både tage på vandretur i klitheden - og bade i havet. Hvis man synes, havet har lidt for høje bølger, kan man vælge den mere børnevenlige badesø, Skavemosen.

Søren Raarup og John Clausen (forrest) er her på vej ned ad trapperne fra klitten med det vestjyske navn Marens Maw, der ligger i den vestlige del af klitplantagen. Foto: Morten Stricker

Guiderne gør holdt og viser os vejen ind i klitplantagen, og Søren Raaaarup forklarer, at det er geoparkens mest markante og veludviklede klitlandskab. Han peger ud over landskabet mod en såkaldt parabelklit, der kan kendes på deres hesteskoform.

John Clausen fortæller, at i 1850'erne var træerne blevet fældet og brugt til brænde. Derved blev jordbunden blotlagt, og det medførte sandfygning - og der opstod fare for, at blandt andet Husby Kirke ville sande til.

- Bønderne gik til kongen, der bevilgede penge til beplantning. Klitplantøren fra Tisvilde tog med til Vestjylland og sammen med frivillige gik han i gang med at plante til for at dæmpe sandflugten, beretter guiden.

- Men nu fjerner vi beplantningen igen, tilføjer John Clausen.

Det kan du også se i klitplantagen

Nøgenbjerg: Fra toppen af Nøgenbjerg kan du se den sydlige del af klitplantagens store parabelklit. Om natten er Nøgenbjerg et godt sted at observere himlen.

Gryden: Området "Gryden" ligger mellem "armene" på den store parabelklit. Vind og vejr har skabt Gryden, hvor al sand er blæst væk ned til grundvandet - også kaldet afblæsningsfladen.

Husby Kirke: Da kirken i midten af 1800-tallet var i fare for at sande til, bad Husby-boerne kongen om hjælp. Kongen iværksatte tilplantningen, og dermed blev Husby Klitplantage en realitet.

Kippes træ: En stor, flot ædelgran, hvor kvinden Kippe hvert år, fra hun fyldte ti år i 1932, fejrede sin fødselsdag. Stormen Bodil væltede Kippes træ - blot få år efter, at Kippe selv var afgået ved døden. Træet er efterladt i skoven til naturligt henfald.

Græm Strand: Her kan man tage en dukkert - stranden er i øvrigt også en nudiststrand - eller spadseretur i vandkanten. I klitterne kan du se morænelag fra fra forrige istid og blandt andet finde forstenet træ.

Skavemosen: En gravet sø, hvor der blandt andet lever gedder og aborrer. Den er relativt lavvandet og velegnet som badesø.

Parabelklitten - der er en klitform, der er dannet ved gennembrud i digerne - skal nemlig frem i rampelyset: Naturstyrelsen har gennemført en årelang rydning af over hundrede hektar skov og buske i området. Det er sket for at gøre plads til den oprindelige klithede, der er en både sjælden og truet naturtype på europæisk plan.

Turen går videre ind til klitten med det vestjyske navn Marens Maw, og den kan foregår på cykel eller til fods. Men hvis sandheden skal frem, så kørte avisen på sin lille udflugt - for at spare tid - ind gennem området i bil forsynet med en særlig køretilladelse fra Naturstyrelsen i frontruden.

Naturstyrelsen, der ejer arealerne i klitplantagen, er i øvrigt en vigtig samarbejdspartner for geoparken, forklarer de to guider.


To af de skovfolk, der var med til at plante til, sad neden for klitten og så op på bakken, der dengang var helt nøgen uden træer. "Den ligner Marens Maw", sagde den ene om sin kone, der var højgravid. Og det har klitten heddet lige siden.

John Clausen, frivillig i Geoprak Vestjylland.


Marens Maw ligger på kanten af skov-arealerne og klitheden i den vestlige del af klitplantagen. Efter at have forceret trapperne op til toppen af klitten er udsigten intet mindre end fremragende: Ud over det vilde Vesterhav, den rolige Nissum Fjord og Husby Klitplantage.

Forklaringen på klittens navn giver John Clausen:

- To af de skovfolk, der var med til at plante til, sad neden for klitten og så op på bakken, der dengang var helt nøgen uden træer. "Den ligner Marens Maw", sagde den ene om sin kone, der var højgravid. Og det har klitten heddet lige siden.

Du kan læse mere på nettet:

geoparkvestjylland.dk

Du kan også downloade app'en Geopark Vestjylland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Faerch kæmper om plastprisen

Struer

Værtshuset Bubsi er nu åbent igen

Struer

Struer er næsten en smittefri ø

Annonce