Annonce
Navne

Eventyreren der blev OL-vinder i sejlsport

Valdemar Bandolowski var i sine unge år en sejler i topklassen. Arkivfoto: Bent K Rasmussen/Ritzau Scanpix
Valdemar Bandolowski er uddannet jurist, men han er mest kendt for sine succeser i sejlsport. Bandolowski fylder 75 år onsdag den 17. februar.
Annonce

75: Valdemar Bandolowski har levet et mildt sagt mangfoldigt liv.

Advokat, OL-vinder i sejlsport og rejsearrangør er blot nogle af de titler, han kan skrive på cv'et, når han den 17. februar fylder 75 år.

Valdemar Bandolowski blev allerede hevet med ned i sejlbådsklubben i Sundby, da han var purung, og han byggede som 14-årig sin egen lille jolle.

Han fattede for alvor interesse for sejladsen som sport, da han var 15. Og selv om han siden skulle nyde store triumfer inden for sporten, var det faktisk ikke selve konkurrencen ved sejlsport, der var så attraktivt for den unge mand.

- Det var ikke kapsejladsen, men eventyret om at være på vandet, der fangede mig. Det med at sidde på en båd og vide, at man kunne sejle alle mulige steder hen og få en oplevelse. Eventyret greb mig, har han tidligere forklaret til DR.

I starten af 1970'erne dominerede han, og i 1976 vandt han OL-guld i soling sammen med Poul Richard Høj Jensen og Erik Hansen. De gentog bedriften i 1980. Inden da havde Valdemar Bandolowski færdiggjort en uddannelse i jura, og han har altså også arbejdet som advokat.


Det var ikke kapsejladsen, men eventyret om at være på vandet, der fangede mig.


Selv om succeserne har stået i kø for Bandolowski - særligt på sejlsportsfronten - har livet også budt på udfordringer. Han var kun tre år, da hans far døde, og hans mor døde, da Valdemar Bandolowski var 18. Til DR har han forklaret, hvordan tabet af forældrene i en ung alder har påvirket ham igennem hele livet.

- Det er frygteligt. Det kan jeg ikke snakke om, uden det river. Det hele handlede for hende om, at jeg fik en ordentlig uddannelse og klarede mig godt. Hun krævede meget af mig, og det, jeg gjorde, skulle jeg gøre ordentligt. Min mor tjente ikke ret meget, og jeg lærte hendes måde at kæmpe på meget hurtigt, lød det fra Bandolowski.

Valdemar Bandolowski, der har lettiske aner, har desuden været bestyrelsesformand og direktør for Hummel, som han var hos indtil 1993.

De senere år har han kastet sig ud i rejsebranchen med Bounty Club, der gik konkurs i 2013, og i dag er han hos Profil Rejser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Ny audiolog hos Vestjyllands Hørecenter

Holstebro

Højst 20 kilometer til en test og særlige planer for skolerne: Her er den omfattende testplan for genåbning

Danmark

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce