Annonce
Navne

Eugenio Barba fylder 85 og er stadig aktiv som instruktør

Grundlægger af Nordisk Teaterlaboratorium Odin Teatret, Eugenio Barba, fylder snart 85 år. Han har i sin karriere foreløbig instrueret 79 forestillinger med Odin Teatret og det interkulturelle Theatrum Mundi Ensemble, hvoraf mange har haft op til to års prøvearbejde. Arkivfoto: Morten Stricker
De fleste har forladt deres hovedbeskæftigelse som 85-årige. Men teaterinstruktør Eugenio Barba, Nordisk Teaterlaboratorium-Odin Teatret, er ikke sådan at stoppe. Foreløbig er det blevet 79 forestillinger, og han er still going strong.

85: På fredag den 29. oktober fylder teaterinstruktør Eugenio Barba, Holstebro, 85 år.

Af de kunstnere, som har præget teaterhistorien i det 20. århundredes anden halvdel, er Eugenio Barba den eneste, som har arbejdet nyskabende inden for alle områder af teaterkulturen: Kunstnerisk skaben, teoretisk refleksion, overførsel af professionel teknik og viden, historisk hukommelse, videnskabelig forskning, anvendelse af teatret i en social sammenhæng som et transkulturelt redskab til at aktivere relationer mellem sociale og forskellige etniske grupper.

Eugenio Barba blev født i 1936 i Italien og voksede op i landsbyen Gallipoli. Hans families situation ændredes drastisk, da hans far, en officer i hæren, omkom i 2. Verdenskrig.

Annonce
Eugenio Barbas første bog om Grotowski, I søgen efter et forsvundet teater, udkom i 1965 i Italien og Ungarn. Siden har han udgivet 21 andre bøger, som er udkommet på 27 sprog. Foto: Morten Stricker

Efter at han havde afsluttet gymnasiet på et militærakademi i Napoli (1954), opgav han ideen om en militær løbebane i sin fars fodspor. Han emigrerede i stedet, samme år, til Norge, hvor han arbejdede som blikkenslager og sømand. Samtidigt færdiggjorde han studier i fransk, norsk litteraturhistorie og religionshistorie på Oslos Universitet.

Begyndelsen i bunkeren

I 1961 rejste han til Polen for at lære instruktion på Statens Teaterskole i Warszawa, men forlod den efter et år for at følge Jerzy Grotowski, som på det tidspunkt var leder af 13-Rækkers Teatret i Opole. Barba forblev hos Grotowski i tre år. I 1963 rejste han til Indien, hvor han studerede kathakali, en teaterform, som var ukendt i Vesten på det tidspunkt.

Billedet er fra det sjette møde i ISTA i 1990. Det er taget i Bologna, Italien, hvor Eugenio underviser og instruerer ved prøverne på Theatrum Mundi. Arkivfoto: Fiora Bemporad

Da Barba vendte tilbage til Oslo i 1964, var det hans ønske at blive professionel teaterinstruktør, men som udlænding var det umuligt at finde arbejde. Han samlede en gruppe unge mennesker, som ikke var kommet ind på Statens Teaterskole og grundlagde sammen med dem Odin Teatret i oktober 1964.

I december 2020 etablerede Eugenio Barba sammen med Julia Varley, Barba Varley Fonden, med det formål at støtte indsatser, som mennesker, hæmmet af køn, etnicitet, geografi, alder, tankegang og både indenfor og udenfor teatret, har taget initiativ til.


Som en af de første teatergrupper i Europa udviklede Odin Teatret en ny træningspraksis som en allround mesterlære. Barba og skuespillerne henlagde prøverne på deres første forestilling, Ornitofilene, af den norske forfatter, Jens Bjørneboe, til en gammel bunker. Den færdige forestilling blev vist i Norge, Sverige, Finland og Danmark.

Annonce

Til Holstebro

Gruppen blev efterfølgende i 1966 af Holstebro Kommune inviteret til at etablere et teaterlaboratorium i byen. Teatret fik tilbudt en gammel gård og en lille sum penge til at begynde med. Lige siden har Barba og hans medarbejdere haft Holstebro som base for deres mangfoldige aktiviteter.

Billede fra juli 2006 i Holstebro, hvor Eugenio Barba (i gul skjorte) skridter en del af scenen af under prøverne til Ur-Hamlet. Arkivfoto: Tommy Bay

Barba har udtænkt og udviklet diverse måder, et teater kan være til stede på i forskellige sociale sammenhænge. Blandt andet gennem ”byttehandel”, som er en kulturel udveksling med et miljø, en institution eller et kvarter i en by, organiseret som en fælles forestilling eller ved at involvere et områdes forskellige subkulturer i en festligholdende begivenhed som for eksempel Holstebro Festuge.

Annonce

ISTA og 13 universiteter

I 1979 grundlagde Eugenio Barba International School of Theatre Anthropology (ISTA) og åbnede derved et helt nyt studiefelt: teaterantropologien. Den seneste session af ISTA fandt sted i Italien 12. - 22. oktober i år.

Eugenio Barba fotograferet i 2016 af Rina Skeel.

Barba sidder i rådgivende komitéer for tidsskrifter som ”The Drama Review”, ”Performance Research”, ”New Theatre Quarterly”, ”Teatro e Storia” og ”Urdimento”.

Han er blevet tildelt æresdoktorater ved 13 universiteter.

I december 2020 etablerede Eugenio Barba sammen med Julia Varley, Barba Varley Fonden, med det formål at støtte indsatser, som mennesker, hæmmet af køn, etnicitet, geografi, alder, tankegang og både indenfor og udenfor teatret, har taget initiativ til.

Eugenio Barba

Født den 29. oktober 1936, Brindisi, Italien.

1954 - 1960: Oslo Universitet,cand. mag. i litteratur og religionshistorie.

1960-1964: Studier i teaterinstruktion ved Teaterskolen i Warszawa og Jerzy Grotowskis Teaterlaboratorium i Opole, Polen.

1964: Grundlægge Odin Teatret.

1964-31. december 2020: Teaterdirektør, Odin Teatret.

1964-  : Teaterinstruktør.

1979-  : Leder af International School of Theatret Anthropology.

1990 - : Grundlægger af Det Eurasianske Teateruniversitet (i samarbejde med Bologna Universitet).

Bosat på Tingagervej i Mejdal.

PRISER:

Blandt en lang række udenlandske, finder man Sonning Prisen, Københavns Universitet (2000)  Ridder af Dannebrog, København (2000),


Annonce
Sport

Cheftræner sygemeldt på ubestemt tid med stress - Uhrenholt tager over

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Mysteriet i Mejdal: De er de mest vaccinerede og de mest smittede

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Struer

Georg kom på tidlig pension: - Jeg er sgu slidt

Vestjylland

De praktiserende læger må nu vaccinere mod covid-19 - fra fredag kan du se, om din egen læge tilbyder vaccine

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Struer For abonnenter

Panik i venteværelset: Lægen lukker, hvad gør vi nu?

Navne

Roklub hædret med initiativpris

Struer

Mistanke om Omikron-smitte på landsbyskole: Klasse sendt hjem sammen med halvdelen af lærerstaben

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Erhverv

Bagermester i kovending: Åbner igen med det samme

Erhverv For abonnenter

Tre brud på tre år: - Jeg tror, det er vigtigt, at man nyder at leve livet, når man er her. Det lyder så fint, men jeg mener det faktisk alvorligt

Holstebro

Nyvalgt byråd ramt af corona til første møde: To måtte blive hjemme

Annonce