Annonce
Udland

EU vil sikre flere miljørigtige offentlige busser

EU vil have, at der sættes en minimumsgrænse for, hvor stor andelen af grønne busser i den offentlige transport skal være. (Arkivfoto)

EU vil oprette et minimumskrav til, hvor mange grønne busser der skal være i den offentlige transport.

Når man skal fra a til b med den offentlige transport, skal flere af transportmidlerne og særligt busser køre på grøn energi.

Det står klart, efter at forhandlingsparterne i EU mandag aften blev enige om, at den offentlige transport i EU-landene skal have flere miljørigtige busser inden 2025.

- Dagens aftale viser, at Europa gør noget ved den grønne omstilling i transportsektoren, siger Rovana Plumb, fungerende transportminister i Rumænien, som for tiden har EU-formandskabet, i en pressemeddelelse.

Aftalen betyder blandt andet, at der vil blive oprettet et minimumskrav til, hvor mange miljørigtige busser den offentlige transport rundt i medlemslandene skal have.

Det er dog uvist, hvordan minimumkravet kommer til at lyde.

- Ved at træffe de rigtige valg kan den offentlige sektor spille en kæmpe rolle med at støtte innovative grønne løsninger. Det er lige præcis, hvad de her regler handler om, tilføjer Rovana Plumb.

Også hos parlamentet er der tilfredshed at spore over aftalen.

- Næsten to tredjedele af udslippet, der stammer fra smog, kommer fra transport. Det er vi nødt til at gøre noget ved, siger den polske EU-parlamentariker Andrzej Grzyb, som har forhandlet på vegne af parlamentet.

- Europæerne er trætte af smog, og transportbranchen har brug for rene, energieffektive busser, lastbiler og varevogne.

De nye regler mangler endnu at blive formelt godkendt hos parlamentet og medlemslandene.

Kommissionen fremsatte det oprindelige forslag i november 2017.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce