Holstebro

EU-valgkampen var den hårdeste

Ulla Tørnæs (V) kæmper i denne valgkamp for en plads i Folketinget . Hun husker tilbage på en hård EU-valgkamp i 2014, hvor hun var rundt i hele landet. Nu holder hun sig til valgkredsen i Esbjerg. Foto: Martin Ravn
Venstrepolitikeren Ulla Tørnæs har stor erfaring med valgkampe på alle niveauer. EU-valgkampen i 2014 var meget opslidende, da hele landet var hendes valgkreds.

Holstebro: Søndag skal danskerne stemme til EU-parlamentsvalget.

Endelig kan kandidaterne slappe af efter ugers hård kamp om de kun 14 danske pladser i EU-parlamentet.

Minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs (V), med bopæl i Nr. Felding kan sagtens huske, hvordan det var at være med i front ved EU-valget i 2014. Hun har prøvet valgkampe på alle niveauer i Danmark, men EU-valget i 2014 var en ekstra udfordring.

- Det var meget hårdt. Det er min hårdeste valgkamp. Til EU-valget er hele landet din valgkreds, og det giver meget transport og meget lange dage. Jeg var i rigtig god form, men det var nogle opslidende dage. Jeg havde det privilegium at være spidskandidat for Venstre, så jeg var på hele tiden, siger Ulla Tørnæs, der ikke lægger skjul på, at det var en spændende og hård periode.

- Der skulle diskuteres mange interessante spørgsmål. Min indlæringskurve var meget stejl på EU-stoffet, husker Ulla Tørnæs.

Forstæderne fører

Hver gang der er valg til EU-Parlamentet snakker man om stemmeprocenten, der er omkring 30 procent lavere end til folketingsvalget. Holstebro, Struer og Lemvig følger på mange måder landsgennemsnittet med en stemmeprocent på godt 50 procent.

Det er i forstæderne, at stemmeprocenten er højest. I Holstebro var der ved det seneste EU-valg i 2014 den største deltagelse i Mejrup, hvor 63,49 procent brugte deres stemmeret. Det var marginalt flere end i Mejdal med 63,08 procent.

I Struer Kommune er det Bremdal, der har førertrøjen på med en stemmeprocent på 64,66. I Hjerm og Langhøj kan de også glæde sig over, at mere end 60 procent af vælgerne var i stemmeboksen. I Lemvig Kommune er der flest vælgere i Nr. Nissum med 61,43 i stemmeprocent. I den modsatte ende ligger Thyborøn med 44 procent.

Ændret udgangspunkt

På søndag kan hun nøjes med at stemme. Som spidskandidat opnåede hun 136.388 personlige stemmer, men det blev kun til godt et år i Bruxelles og Strasbourg, hvor EU-parlamentet har hjemme, inden hun blev hentet hjem på ministerholdet af statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Den erfarne politiker mener dog, at det i 2019 er mindre besværligt at være kandidat med en positiv indstilling over for EU-samarbejdet.

- I 2014 var der en udpræget skepsis mod EU. I dag er der en langt mere positiv stemning over for EU. Det er kommet efter Brexit, Trump og Putin. Der er langt færre, der stiller spørgsmålstegn ved EU, siger Ulla Tørnæs.

I disse uger er der også valgkamp på programmet i stort set alle døgnets timer, men hun holder sig stort set i sin valgkreds Esbjerg i Sydjylland. Hun stoppede som folketingsmedlem, da hun i 2013 gik efter borgmesterposten i Holstebro. Her måtte hun se sig slået af socialdemokraten H.C. Østerby

- Det er syvende gang, at jeg stiller op til folketingsvalget i kredsen. Det er arbejde fra morgen til aften, og det er en meget lang valgkamp denne gang, Jeg kan godt lide den direkte feedback fra vælgerne på gaden, forklarer Ulla Tørnæs, der ikke har ændret strategien i valgkampen, selv om det ligner et borgerligt nederlag og en tabt ministerpost.

Top tre i 2014

I 2014 var Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt den helt store historie. Han slog alle rekorder, når det gælder flest personlige stemmer. Morten Messerschmidt hentede i hele Danmark 465.758 stemmer. Dermed slog han den tidligere rekord fra 2004, da tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen hentede 407.966 personlige stemmer.

I Holstebro, Struer og Lemvig var Messerschmidt også den helt store magnet på vælgerne. I Holstebro-kredsen tog Morten Messerschmidt 5136 stemmer. Næsthøjeste stemmetal blev leveret af Venstres Ulla Tørnæs med 2379 stemmer. Jeppe Kofoed fra Socialdemokratiet indtog tredjepladsen med 2055 stemmer. I Struer-Lemvig-kredsen var det de samme politikere i top tre med Morten Messerschmidt som topscorer med 3998 personlige stemmer.

Belgien topper - Slovakiet i bund

28 lande skal til EU-parlamentsvalg fra torsdag til søndag i denne uge. Briterne var torsdag til valg, selv om de har valgt at forlade EU. Men den endelige aftale er som bekendt ikke vedtaget i det britiske parlament endnu, hvorfor en afstemning er påkrævet.

I 2014 var det 42 procent af de europæiske vælgere, der stemte. Klart den højeste stemmeprocent var der i Belgien med 89,6 procent I bunden finder vi de østeuropæiske lande. Slovakiet skrabt bunden med en vælgerdeltagelse på 13,05 procent.

0/0
Annonce
112 For abonnenter

Formand for dyreværnsforening: Det største svineri mine frivillige har set

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Maria Gjerding (DN): Vi er slet ikke i mål, men vi er godt på vej

Sport For abonnenter

TTH-direktør i den varme stol: Jeg håber HB rykker op, men de behøver ikke blive til en superligaklub...

112

En højst uheldig dag: 11 sigtelser mod ung mand

Sport

Måbjergs målkonge skød jysk mesterskab i hus

Holstebro

Nykredit taber otte millioner på årets landsby - Plexus reddet ud af gældskniben

Fodbold For abonnenter

Nedrykkede Herrup sprudlede da presset forsvandt

Holstebro

Får en million kroner til nyt naturområde: Håber at starte byggeriet i 2020

Struer

Efter han genåbnede for anvisningerne til plejehjemmet i Asp: Venstre lægger borgmester på grillen

Annonce