Annonce
Struer

Et klippekort til selskab

Ensomhed er et stort problem blandt ældre. Arkivfoto
Struer Kommune yder nu en indsats for at hjælpe ældre hjemmehjælpsmodtagere ud af ensomhed.
Annonce

Struer: Struer Kommune har indledt et forsøg på at afhjælpe ensomhed blandt de mange ældre hjemmehjælpsmodtagere, som sidder alene tilbage og med begrænsede kræfter til at komme ud blandt andre.

- Vi har fået 1,5 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsen, som blandt andet skal gå til at få ansat en medarbejder, der skal koordinere indsatsen, og vi har fået et bredt felt af ansøgere, fortæller næstformanden i social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget, Lene Houe (V), efter et møde i udvalget tirsdag eftermiddag.

Men projektets koordinator kommer ikke til at trække det fulde læs.

- Når vi taler om ensomhed blandt hjemmehjælpsmodtagerne, er det den enkelte hjemmeplejer, der kender dem bedst, konstaterer Lene Houe.

Der er mange muligheder, og det bliver spændende at følge, hvordan det udvikler sig.

Lene Houe (V), næstformand, social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget, Struer Kommune

Annonce

Snakken til daglig

Hun forventer derfor også, at det bliver personalet med den tætte kontakt til de enkelte hjemmehjælpsmodtagere, der kommer til at trække i trådene, så hjælpen kan komme ud til de rette og på den rigtige måde.

- De har jo snakken med den enkelte borger til daglig, siger hun med et begrundet håb om, at kunne være med til at hjælpe en stor gruppe af ældre medborgere ud af deres ensomhed.

- Det kan jo være svært at finde energi til at komme ud og opsøge et fællesskab, hvis du føler dig ensom, og der kan også være mange, der føler sig ensomme, selv om de kommer ud og er i selskab med andre, mener hun.

På landsplan viser den seneste forskning, at blandt ældre, der modtager personlig pleje, føler op mod halvdelen sig ofte eller engang imellem uønsket alene, og 25 procent føler sig ofte eller en gang i mellem alene blandt andre - og politikerne i social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget har ingen grund til at tro, at det skulle være anderledes i Struer Kommune.

- Det er det, vi gerne vil gøre noget ved, forklarer Lene Houe (V).

Annonce

Klippekort

De 1,5 millioner kroner fra Sundhedhedsstyrelsen skal ud over lønnen til en projektleder, bruges på blandt andet en klippekortsordning, så den enkelte hjemmehjælpsmodtager kan få mulighed for at bestemme, hvordan klippene på fællesskabsklippekortet skal bruges.

- Det kan være på ledsagelse til en bestemt aktivitet eller på noget helt andet, som den ældre selv er med til at bestemme, og det kan jo også være de pårørende, der kan komme med ideer, som den ældre selv og personalet i hjemmeplejen kan arbejde videre med. Der er mange muligheder, og det bliver spændende at følge, hvordan det udvikler sig, siger Lene Houe efter at have været med til at skyde projektet i gang.

- Vi har fået penge til at arbejde med de ældres ensomhed indtil udgangen af 2021, fortæller hun med et håb om, at så mange som muligt bliver hjulpet over en barriere, så de selv bliver i stand til at opretholde en kontakt med en lidt bredere bekendtskabskreds og måske nogle gamle venner eller naboerne, når projektperioden udløber.

Ensomhed blandt ældre

I slutningen af februar 2019 var 783 borgere registreret som modtagere af hjemmeplejeydelser fra enten den kommunale eller den private hjemmepleje i Struer Kommune.

Data fra en undersøgelse, som blev foretaget under overskriften "Hvordan har du det?" i 2017, viser, at seks procent af de ældre over 65 år har svaret ja til, at de ”ofte savner nogen at være sammen med”.

Ifølge rapporten "Styrket indsats mod ensomhed blandt ældre mennesker med meget hjemmehjælp" er ensomhed et særligt udbredt problem blandt ældre mennesker, der modtager hjælp, hvor op imod halvdelen "ofte eller en gang imellem føler sig uønsket alene”.

Struer Kommune har ikke præcise data, der beskriver graden af ensomhed blandt hjemmehjælpsmodtagere, men det vurderes, at omkring 20 procent af de nuværende hjemmehjælpsmodtagere er ensomme eller er ensomhedstruede, hvilket svarer til 157 borgere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Akademichef roser topscorer Tønnesen

Annonce