Annonce
Navne

Et Holberg-skuespil på seminariet satte gang drama-interessen

I sin pensionisttilværelse skriver Niels Stokholm stadig tekster til Thyholmrevyen. PR foto
Niels Stokholm, Thyholm, fylder 80, men udskyder på grund af corona-krisen fødselsdags-fejringen med et år.
Annonce

80 Onsdag den 20. maj runder Niels Stokholm de 80 år.

Niels er født i København, men i 1944 flyttede hans forældre til Hurup i Thy, hvor han voksede op, tog realeksamen, var ivrig FDF'er og arbejdede på et skotøjslager, indtil han tog til Nørre Nissum seminarium og uddannede sig til lærer. Her var han medlem af elevrådet og med i bestyrelsen for foredragsforeningen, der arrangerede foredrag, kunstudstillinger og koncerter, ligesom han sammen med nogle medstuderende udgav et blad, ”Papirkurv”, med digte og grafik. Her fik han smag for dramatik, da han medvirkede i et Holberg-skuespil til årsfesten. Sammen med nogle andre kammerater dannede han også en musikgruppe ”The pjosk-sjoskers”.

Efter endt militærtjeneste blev han i maj 1965 ansat på Hvidbjerg Skole, hvor han underviste i dansk og engelsk - hovedsagelig i realafdelingen og 8. og 9. klasse. Han fungerede også som klasselærer og kom snart i gang med at lave skolekomedier, ligesom han også inddrog drama i undervisningen i dansk.

I mange år var han formand for lærerrådet, ligesom han som fælleslærerrådsformand repræsenterede Thyholms lærere i Danmarks Lærerforenings lokalkreds. Han fortsatte som lærer - de sidste mange år også som skole- og ungdomsvejleder – indtil 2002, hvor han gik på pension for at få mere tid til sin forfattervirksomhed, der indtil da havde været en fritidsinteresse.

Annonce

Dramatik-interesse tog fart

Niels Stokholm giftede sig i 1963, og i 1965 og 66 fik han to sønner og i 1972 en datter. Familien boede i de første år i en lærerbolig i Hvidbjerg by, men i 1970 byggede de hus på landet.

Ferierne blev tit brugt til videreuddannelse og dramakurser og - da børnene blev lidt større - til bilferier i Norge og Sydeuropa.

Han engagerede sig også i FDF igen og var med til at oprette en seniorafdeling af Thyholm FDF, så der også var noget for de unge drenge, der ikke havde lyst at gå direkte ind som ledere. Sammen med den daværende landssekretær for FDF var han med til at planlægge og gennemføre den første Seniorlandslejr på Sletten i 1967.

Hans store interesse for amatørteater gjorde, at han gennem nogle år påtog sig opgaven med at instruere den årlige forestilling i Hvidbjerg håndværker- og borgerforening, hvor han også i nogle år deltog i bestyrelsesarbejdet.

Interessen for dramatik bragte Niels i forbindelse med Dansk Amatørteater Samvirke, hvor han deltog i mange forskellige kurser, der videreudviklede ham som instruktør, dramatiker og projektleder.

Han har også været aktiv i organisationens arbejde gennem rigtig mange år, først som kredsformand i Ringkøbing Amts Kreds og derefter på landsplan i hovedudvalget fra 1976 - og fra 1980 til 1991 som næstformand. I en årrække repræsenterede han DATS i bestyrelsen for Herning Højskole.

Lokalt har han stået i spidsen for flere store kulturelle projekter. Det første var et to-årigt middelalderprojekt, der sluttede med opførelsen af tre historiske spil om herremanden Jens Glob, der ifølge sagnet slog Børglumbispen ihjel i Hvidbjerg kirke i 1260.

Omkring 100 af kommunens cirka 3400 indbyggere medvirkede på en eller anden måde i spillet eller projektet, og det førte i 1982 til stiftelsen af en kulturel forening, ”Jens Glob Samvirket”, der i de følgende år stod bag oprettelsen af Kunstforeningen og en lokal afdeling af Folkeuniversitetet samt etablering af Kulturhuset, hvor der kunne være kunstudstillinger, koncerter og amatørteater.

Gennem årene har foreningen stået bag flere store kulturelle projekter med forskellige samarbejdspartnere, for eksempel - i samarbejde med Landbrugsrådet - ”Stavnsbåndsprojektet”, der blandt andet indeholdt foredrag, turnéteater, et stort opsat egnsspil, ”Fripas” og en udstilling af lokalt indsamlede gamle landbrugsredskaber, der bagefter blev til en samling på egnsmuseet.

Niels var foreningens formand indtil 1992 og har i den tid instrueret flere teaterstykker af forskellige forfattere og den årlige Thyholmrevy, der startede i 1984 og stadig spiller hvert år.

Han skrev selv manuskript til de tre Jens Glob-spil, og det var de første af de over 20 spil, det i tidens løb er blevet til.

Niels har været dramatiker og instruktør på mange forestillinger, men har meget sjældent selv optrådt. Da TV-Midtvest producerede filmen ”Guds Børn” om den store drukneulykke ved Harboøre i 1897, blev han bedt om at spille rollen som den nidkære pastor Moe, og i den seneste film ”Buris” medvirker han også i en mindre rolle.

Annonce

Gåture og familie

I sin pensionisttilværelse skriver han stadig tekster til Thyholmrevyen og forskellige mindre opgaver, for eksempel i 2019 dialog til én af Thy Teaters juleforestillinger, og det sidste store historiske spil er måske heller ikke skrevet endnu.

Men meget af tiden bruges på at gå ture i naturen, passe hus og have og være sammen med familien , der også tæller otte børnebørn i alderen 10 til 28 år og et enkelt oldebarn.

På grund af coronavirusen er fødselsdagsfejringen udskudt til fødselsdag nummer 81.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Tea er ny i ligatruppen: - Det har været ti tusind gange federe, end jeg regnede med, og jeg havde altså høje forventninger

Annonce