Annonce
Vinderup

Et fristed med fortid

Birthe Bækgaard og Hans Jørgen Lørup ved vejen, der går gennem den gamle gård på Ryde Møllevej. Bygningerne har altid været røde. Foto: Morten Stricker

Landmands- og gymnastik-ægteparret Birthe Bækgaard og Hans Jørgen Lørup inviterer inden for på en meget gammel ejendom.

Vinderup: Der findes vel ikke noget skønnere sted at besøge på en solfyldt forsommerdag: I haven til Ryde Møllevej 28 tæt på Vinderup kvidrer fuglene højlydt, kastanietræerne står med tændte lys, blomsterne dufter og fra havens stemmeværk lyder rislen af vand: Det var et stemningsfyldt sted, som Birthe Bækgaard arvede efter sin far, glæderne her deler hun med sin mand, Hans Jørgen Lørup.

Det er også et sted med en lang historie, som ægteparret Bækgaard/Lørup åbner dørene for. Til daglig bor de på gården Øster Tinggaard i Vejrum ved Struer, hvor han i over 50 år har drevet landbrug. De er på opfordring fra avisen kørt til Ryde for at åbne dørene til deres fritidsbolig - Store Ryde Mølle - og fortælle om det gamle sted.

Så naturskønt er der ved St. Ryde Mølle, som ligger ved Hellegaard Å i Hellegaard Ådal.
Annonce

Arbejde til mange

St. Ryde Mølle har hørt under Rydhave Slot og har mange hundrede år på bagen. Som navnet også siger, har det været brugt til møllevirksomhed, med tre overfaldsvandmøller. St. Ryde Mølle har været - og er stadig - et kompleks af forskellige bygninger, hvor der - i forbindelse med møllen - har været bageri. I bygningerne på den anden side af vejen, der går tværs igennem bygningskomplekset - har der været mejeri og købmandsbutik.

- Her har angiveligt også været skænkestue, for da min far ville udskifte gulvet i et lille rum, hvor der langs væggene var faste bænke, fandt han under det gamle gulv masser af glas og glasskår, fortæller Birthe Bækgaard, som arvede stedet i 1996.

Inde er der megen plads - som her - også til en vals! Huset har dannet rammen om mange hyggelige gæstebud.
Annonce

Pigsten under stuegulvet

- Da vi efter min fars død havde overtaget det og begyndte at fjerne det bestående gulv i det, der i dag er stue, fandt vi hele to lag pigsten, som sikkert har været en del af det oprindelige stuegulv.

På en af stuevæggene hænger en tegning af St. Ryde mølle, dateret 1900. Her kan man se, hvordan stedet så ud dengang. Siden er et par bygninger dels revet ned, dels bygget om.

På St. Ryde Mølle er der rigtig god plads. Ikke blot til stedets ejere, her er også plads til lejere. I det store hus, som ligger over for stuehuset på den anden side af vejen, er der indrettet to lejligheder, den ene på godt 170 kvadratmeter, den anden noget mindre. De er for tiden ikke lejet ud, men står og venter på mennesker, som kan lide at bo sådan et sted, hvor naturen, lyset og luften er det mest fremherskende. Og så vandet, naturligvis. St Ryde Mølle ligger ved Hellegaard Å i den naturskønne Hellegaard Ådal.

Køkkenet er ikke stort. Men her er over år langet mange fade gennem lugen til stuen.
Annonce

Søgte et fristed

Birthe Bækgaards far var tømrermester i Hammerum og siden dørfabrikant. Han var en travl mand, og hans kone efterlyste et sted, hvor familien kunne slappe af fra den travle hverdag. St. Ryde Mølle blev erhvervet i 1965, det trængte da til en meget kærlig hånd, hvilken tømrermesteren selv lagde til.

Det gjorde stedet også, trængte til en ny omgang, efter at den voldsomme storm i januar 2005 havde raseret. På St. Ryde Mølle kunne man, dagen efter stormen havde lagt sig, ikke se ud af stuehusets vinduer: Stråtaget var rykket af og hang ned for vinduerne.

Ved renoveringen fik Birthe Bækgaard ved samme lejlighed lavet kviste på det nye tag, to små og et stort blev det til, hvor udfor den store der blev lavet en altan. Samtidig blev førstesalen forberedt til beboelse. Endnu kommer man kun derop ad en udvendig stige, men det vil ikke kræve meget at få lavet en trappe derop i et af husets mange værelser.

Ægteparret Bækgaard/Lørup går så småt og belaver sig på at flytte fra gården i Vejrum, St. Ryde Mølle indgår i planerne for parrets næste blivende sted.

For som Hans Jørgen Lørup udtrykker det: " Vi kan jo godt bo her!

Det må man, efter at have beset stedet, medgive ham, at det kan man - sagtens endda.

Efter en storm blev der bl.a. lagt nyt stråtag på huset, som også fik kviste. Altanen er også ny.
Den i dag grønne oase har før været et sted, hvor mange lokale havde deres arbejdsplads.
Sådan kender forbipasserende til St. Ryde Mølle. Ægteparrets bolig er til højre, huset til venstre er lejebolig.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Vil du alligevel have AstraZeneca-stik? Regeringen vil se om droppet vaccine kan tilbydes danske borgere

Annonce