Annonce
Danmark

Et borgerligt fejlskud at lade staten drive bank

Venstres gruppeformand Søren Gade er stærkt utilfreds med et forslag fra en minister i den Venstreledede regering om, at staten kan kaste sig over bankdrift. Arkivfoto

Bankdrift: I går måtte jeg lige tjekke datoen på mit ur, for jeg sad med et stykke papir, som indikerede, at dagen var 1. april, at der var tale om en joke. Det var det desværre ikke.

En af regeringens ministre er fremkommet med et forslag om, at staten skal til at drive bank. Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at den ide er undfanget af en minister i en borgerlig/liberal regering, hvorfor det må være "systemet", som har besnakket en minister.

Måske har man været klar over, det ville blive en svær pille at sluge for det borgerlige Danmark, sådan et socialistisk forslag som ikke har været diskuteret hos nogle borgerlige ordførere og som er udsendt efter de sidste gruppemøder på Christiansborg.

Der er tale om et forslag, den tidligere røde regering ikke kunne eller ville gennemføre. Nu bliver det så en borgerlig-liberal regering, som gennemfører et rent rødt forslag om en statsbank til almenboliger. Rosende ord kom da også omgående fra Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten, det kan man jo så som borgerlig politiker tænke lidt over.

Hvorfor er jeg så bekymret? Ja, udover jeg ikke er medlem af et liberalt parti for at føre socialistisk politik og stjæle markeder fra private aktører, er jeg også oprigtig bekymret for, hvad forslaget betyder for udlånsmuligheder udenfor de store byer. Staten fjerner en indtægt fra realkreditinstitutterne, som så igen må hæve deres bidragssatser for at få penge til den polstring, som de selvsamme politikere har bestemt.

Det gør det sværere og dyrere for borgerne i vor del af Danmark at låne penge, medmindre forslaget betyder, at man senere vil lovgive om, at statens nye bankforretning også kommer til at omfatte almindelige borgere. De skal vel også kunne få glæde de billige lån, som staten kan optage? Det kan vel ikke kun gælde almenboliger? Der er vel lighed for borgere og vælgere her i landet? Jeg vil stærkt advare mod dette nye forslag.

Jeg mener klart og utvetydigt, at dette er et område, staten skal holde sig fra og fortsat lade det være op til markedet - det vil sige banker og realinstitutterne - at stå for disse udlån.

Annonce
Annonce
Holstebro

Ulla kan ikke nå at donere blod efter sygehusflytning: - Jeg vil ikke bruge en feriedag på det

Sport For abonnenter

Alt forberedt på en hurtig afrejse til EM: Bramming er klar hvis telefonen ringer

Kultur

Johnny Madsen gad ikke corona-restriktioner og efterlod festival med et problem: Ny og dyrere afløser er fundet

Struer

Omikron holder fest i nordvest: Lige nu smittes fire personer hver time døgnet rundt

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Erhverv For abonnenter

Niels og livsværket: Træskoene og legetøjet blev overhalet af elcyklen

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Struer

Erlings lille hund blev bidt bagfra en sen aftentime: - Det er et større rovdyr, som har haft fat i den her hund

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Struer

Er du interesseret i et dobbelt lederjob, så er det nu, ørerne skal foldes ud: - Det er da lidt mærkeligt at være med til at finde sin afløser, men også privilegeret

Debat For abonnenter

Smitten er nærmest ude af kontrol, og lad os så komme videre

Holstebro

A.P Møller-fond giver millioner til nyt søsportscenter: Vi håber at kunne begynde byggeriet allerede i år

Annonce