Annonce
Danmark

Et borgerligt fejlskud at lade staten drive bank

Venstres gruppeformand Søren Gade er stærkt utilfreds med et forslag fra en minister i den Venstreledede regering om, at staten kan kaste sig over bankdrift. Arkivfoto
Annonce

Bankdrift: I går måtte jeg lige tjekke datoen på mit ur, for jeg sad med et stykke papir, som indikerede, at dagen var 1. april, at der var tale om en joke. Det var det desværre ikke.

En af regeringens ministre er fremkommet med et forslag om, at staten skal til at drive bank. Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at den ide er undfanget af en minister i en borgerlig/liberal regering, hvorfor det må være "systemet", som har besnakket en minister.

Måske har man været klar over, det ville blive en svær pille at sluge for det borgerlige Danmark, sådan et socialistisk forslag som ikke har været diskuteret hos nogle borgerlige ordførere og som er udsendt efter de sidste gruppemøder på Christiansborg.

Der er tale om et forslag, den tidligere røde regering ikke kunne eller ville gennemføre. Nu bliver det så en borgerlig-liberal regering, som gennemfører et rent rødt forslag om en statsbank til almenboliger. Rosende ord kom da også omgående fra Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten, det kan man jo så som borgerlig politiker tænke lidt over.

Hvorfor er jeg så bekymret? Ja, udover jeg ikke er medlem af et liberalt parti for at føre socialistisk politik og stjæle markeder fra private aktører, er jeg også oprigtig bekymret for, hvad forslaget betyder for udlånsmuligheder udenfor de store byer. Staten fjerner en indtægt fra realkreditinstitutterne, som så igen må hæve deres bidragssatser for at få penge til den polstring, som de selvsamme politikere har bestemt.

Det gør det sværere og dyrere for borgerne i vor del af Danmark at låne penge, medmindre forslaget betyder, at man senere vil lovgive om, at statens nye bankforretning også kommer til at omfatte almindelige borgere. De skal vel også kunne få glæde de billige lån, som staten kan optage? Det kan vel ikke kun gælde almenboliger? Der er vel lighed for borgere og vælgere her i landet? Jeg vil stærkt advare mod dette nye forslag.

Jeg mener klart og utvetydigt, at dette er et område, staten skal holde sig fra og fortsat lade det være op til markedet - det vil sige banker og realinstitutterne - at stå for disse udlån.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Skal minkavl forbydes i Danmark?

Danmark

Frank Jensen: - Man kan opfatte, at min glæde bliver for overvældende

Struer

Harmonikasammenstød spærrede vej

Annonce