Annonce
Kultur

Et bæredygtigt eksperiment på Hjerl Hede

Studerende undersøgte et gammelt og et nyt staldbyggeri, lyttede til dyrepasserens ønsker til staldene og tegnede så en skitse til et bæredygtigt staldbyggeri på frilandsmuseet. Nu bygger et nyt hold af studerende videre på ideen. Pressebillede
Kan fortidens byggekunst lære os noget om fremtidens bæredygtige byggeri? Arkitektskolen i Aarhus, Hjerl Hede og Holstebro Kommune vil nu sammen afprøve, hvor langt erfaringerne fra fortiden kan række, når moderne og bæredygtige byggerier skal udvikles.

Sevel: Et nyt byggeri rejser sig mellem træerne bag kirken på Frilandsmuseet Hjerl Hede.

Det er et hold af arkitektstuderende fra Aarhus, som nu bygger videre på idéen om den fårestald, som deres studiekammerater har tegnet til Hjerl Hede.


Annonce

Arkitektskolens studerende har tegnet et staldanlæg, som hviler på gammel klogskab, på et ideal om at anvende lokale materialer og på helt moderne principper fra hele verden.

Ingeborg Svennevig, direktør for Hjerl Hede


Et forsøgsbyggeri, som skal blive til et staldanlæg på museet.

- De historiske dyr er meget populære. De er en levende forbindelse til de mennesker, som vi forsøger at vække til live i museet. Moderne dyrevelfærdskrav gør, at dyrene ikke kan stå i museets stalde om vinteren, siger Ingeborg Svennevig, der er direktør for Hjerl Hede, i en pressemeddelelse.

- Arkitektskolens studerende har tegnet et staldanlæg, som hviler på gammel klogskab, på et ideal om at anvende lokale materialer og på helt moderne principper fra hele verden. I forhold til vores samling af huse er det et helt perfekt nyt byggeri, fortsætter hun.

Lokale materialer og japansk teknik

Det anvendte træ til byggeriet er fundet lokalt, stenene er fundet i Hjerl Hedes lagre, og mørtlen er fra Salling.

Konstruktionerne henter inspiration fra Hjerl Hedes bygningssamling men også fra japanske teknikker.

- Vi har set et lignende samarbejde hos vores kolleger i Alabama, siger Rasmus Grønbæk Hansen, der er uddannelseschef ved Arkitektskolen i Aarhus og fortsætter:

- Det kan være berigende for begge partner, når en arkitektskole har et område, hvor de studerende kan komme væk fra hverdagen og bygge sammen - også sammen med erfarne håndværkere. Det sætter arkitektens kompetencer i nyt lys, og i Aarhus tror vi på, at samarbejdet her vil føre til endnu dygtigere arkitekter i fremtidens bæredygtige byggeri.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Genlæs livebloggen: Danmark taber 1-2 efter formidabel præstation  

Holstebro For abonnenter

Den sidste mink er kørt til forbrænding, men bekymringerne er langt fra begravet: - Jeg står med et hus, der ikke kan sælges

Annonce