Annonce
Holstebro

Et af Danmarks 20 smukkeste steder ligger ved kysten

Bankgården er af Historiske Huse kåret som en af landets smukkeste. Bag Historiske huse står organisationerne Bygnings Frednings Foreningen, Foreningen Bevaringsværdige Bygninger og Bygningskultur Danmark. Foto: Historiske Huse
Jeg bliver ved, fordi det er dejligt sted og for at bevare kulturarven, siger ejeren om en af landets skønneste pletter.
Annonce

Husby: Det er efterhånden 15 år siden, at Jørgen Bæk-Mikkelsen købte Bankgården.

- Med sådan en gammel gård, der er over 200 år gammel, er det en evig kamp for at holde forfaldet væk, erkender den tidligere direktør i Ringkøbing Pebas.

Derfor luner det, at Historiske Huse nu blandt 110 nominerede har fundet de 20 smukkeste steder i Danmark, som sammenslutningen opfordrer danskerne til at se. Heriblandt er Bankgården den eneste i Nordvestjylland. Gården, der har postnummer i Ulfborg, ligger på Husby Klitvej mellem Husby og Søndervig.

En mere end 200 år gammel gård vedligeholder ikke sig selv. Det er et evighedsarbejde, forklarer ejeren Jørgen-Bæk-Mikkelsen. Foto: Jørgen Bæk Mikkelsen

Det er ikke første gang, at gården hædres for sit udseende og det arbejde, der ligger bag.

- Men jeg bliver altid glad, når andre også kan lide det, jeg holder så meget af, siger Jørgen Bæk-Mikkelsen.

Bankgården

"Bankgården" er opført i 1797.

T. H. Dreyers film "Ordet" fra 1955 blev optaget på gården - i filmen kaldes gården "Borgensgaard".

Jørgen Bæk-Mikkelsen købte i 2004 gården sammen med sin nu afdøde hustru. Dengang var hele gårdens sydlænge stort set ubeboelig og måtte gennemgå en større million-renovering.

Selvom alderen har passeret 70 år, og han bor i København, så misligholder Jørgen Bæk-Mikkelsen hverken sin fritidsbolig eller tiden i det vestjyske.

Han vurderer, at en fjerdedel af året tilbringes på gården. Mandag vender han eksempelvis tilbage på sommerferie og bliver her i syv uger.

Han har tidligere fortalt, at han bruger godt 400.000 kroner om året på at holde gården ved lige.

I en ny guide opfordrer Historiske Huse til, at man ser 20 huse og bygninger i Danmark, eksempelvis Bankgården omkring tre kilometer syd for Husby. Foto: Historiske Huse

- Den kræver temmelig meget arbejde. Gennemsnitligt bruger jeg rigtig mange penge på at holde gården i stand, og det gør jeg for det første, fordi det er et dejligt sted, og for det andet fordi jeg sætter en ære i at bibeholde den kulturarv, gården rummer, siger Jørgen Bæk-Mikkelsen.

Sådan en udmelding gør Historiske Huse varme om hjertet.

- Alle vindere og nominerede i Danmarks Smukkeste-konkurrencerne er steder og miljøer, som ikke kan genskabes, hvis først de forsvinder fra landkortet. Vi har skabt konkurrencen ”Danmarks Smukkeste” inden for historiske bygninger og miljøer netop for at minde om de utrolige kulturmiljøer, vi har i landet, og for at give et skulderklap til alle dem, der er med til at bevare disse steder. Konkurrencerne har været med til at skabe opmærksomhed, interesse og en kæmpemæssig lokal stolthed, og med guiden håber vi, at endnu flere danskere vil unde sig selv en eller flere af de særlige kulturoplevelser, som kun fås i Danmark, siger Birthe Iuel, præsident i Historiske Huse, i en pressemeddelelse.

Ikke langt fra Bankgården, som her ses, ligger i øvrigt en anden gård, der tidligere også har høstet ros for sit udseende; Mette Banks gård. Foto: Historiske Huse
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce