Annonce
Lemvig

Minkaver med udsigt til millioner: Erstatningen kom lige op til pensionen

Den kom lige op til pensionen - nedlukningen. Og jo - naturligvis er minkavler Lars Nielsen da glad for, at der nu endelig kommer en erstatning ud til avlerne. Han havde bare helst set livsværket fortsætte på nye hænder. Foto: Morten Stricker
For 67-årige Lars Nielsen er tiden i branchen efter 38 år ved at være slut. Nedlukningen af erhvervet kom på en måde ”lige til tiden” for ham selv, selvom han endnu ikke har overblik over erstatningen. Men for de unge farmere, han er mentor for, er det frygteligt – det, der er sket.

Bækmarksbro: Det var først tirsdag morgen, at 67-årige Lars Nielsen hørte om aftalen fra Christiansborg om nu – endelig – at sende milliarderstatning ud til minkavlerne. Så endnu har han ikke det fulde overblik over, hvad aftalen kommer til at betyde for hans minkfarm. Gennemsnitligt får avlerne 11,3 millioner kroner og Lars Nielsens gård ligger lidt under gennemsnittet med 1800 tæver og cirka 10.000 hvalpe hvert år.

Avleren skulle alligevel være gået på pension om et par år eller fem.

- Skal man være kynisk, jamen så kan man da godt sige, at det er lettere for os, det, der sker nu. For nu slår man en streg i sandet, får penge fra staten og kommer videre, siger han.

Men helt så enkelt er det bare ikke.

- Vi skulle jo have givet erhvervet videre til en, der har hjulpet os i flere år herude. Han skulle have ført farmen videre, og jeg skulle jo så have sparret med ham om overtagelsen her i de her år, siger han.

Lars Nielsen har gennem årene været mentor for flere unge avlere.

- Og det er jo forfærdeligt for dem. For som ung avler, tror man jo på fremtiden. Det er den, man investerer alle sine penge og tid i. Og nu var der jo lige et opsving på vej, siger han.

Rent personligt er han glad for, at man nu får erstatning. Men det var nu ikke fordi, at det ligefrem sikrer pensionen:

-Nej, en stor del af min pension blev sikret i årene fra 2009-2012, hvor vi havde nogle rigtigt gode år. Så jeg havde egentlig mere bare tænkt at de vi de næste år skulle huske at nyde det, men sådan blev det jo ikke, siger han og tilføjer:

- Og det er utrolig tomt at gå rundt på gården nu. Det kan man slet ikke beskrive, siger han.


Vi skulle jo have givet erhvervet videre til en, der har hjulpet os i flere år herude. Han skulle have ført farmen videre, og jeg skulle jo så have sparret med ham om overtagelsen her i de her år

Lars Nielsen, nu tidligere minkavler


Til gengæld – når det nu skal være – så er der da også ting, Lars Nielsen glæder sig til i den nærmeste fremtid. Blandt andet at få mere tid.

- Min farmstørrelse har gjort, at jeg aldrig har haft fri. Vi har haft en uges ferie hvert år, siger han.

Og om hvad tiden nu skal bruges til:

-Jeg er jo gammel tømrer, så vores stuehus skal have skiftet tag nu her. Vi har også en udlejningsejendom i Holstebro, vi skal passe, og så tror jeg da bestemt, at børnebørnene gerne vil se deres morfar lidt mere, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Brexit blev en lorteaftale

Annonce