Annonce
Holstebro

Erklæringer om skønhed i en hvid limousine

Jeppe tjekker, at maskerne sidder, som de skal, mens han snakker løs om skønhed, og passagererne forsøger at regne ud, hvem de sidder ved siden af. Fotos. Morten Stricker

I april og maj besøger Kunstpartiet ved borgmesterkandidat Jeppe og førstedame Linda ti kunstmuseer i Jylland for at få bud på, hvad skønhed er. Hjemme i Holstebro bliver der budt på kaffe og en snak om æstetik.

Holstebro: "Du er inviteret til samtalekaffe i Bomhuset med forskellige personligheder for at diskutere månedens emne Æstetik mandag den 24. april klokken 15" står der i invitationen.

Afsenderen er Kunstpartiet ved den selvbestaltede borgmesterkandidat Jeppe (skuespilleren Giuseppe Bonifati) og hans førstedame Linda (Linda Sugataghy), der i april har været på turné i deres meget lange, hvide limousine til ti jyske kunstmuseer i søgen efter en definition på skønhed.

Kunstpartiets motto er "Skønhed frem for alt", så museumsdirektørerne for museerne i Holstebro, Herning, Videbæk, Ikast, Aalborg, Viborg, Lemvig, Randers, Kolding og Esbjerg har alle været på tur i limo'en, mens de har givet deres bud på, hvad skønhed er.

Dette emne i 13. måned af Jeppes valgkamp, "Æstetik", kulminerer den 4., 5. og 6. maj i Skive, hvor Jeppe og Linda deltager i Off Road Festival finalen med en performance.

Jeppe og Linda

Hvis man ser på Kunstpartiets hjemmeside - kunstpartiet.com - kan man læse følgende om intentionerne bag det 18 måneder lange projekt:Bomhuset er ikke et gemmested for partiet, men et hjem for en mand og en kvinde, Jeppe og Linda, to fremmede, som stræber efter at blive integreret i det danske samfund. Drømmen om at blive borgmester og førstedame er et påskud for at komme i kontakt med folk fra forskellige miljøer og gennem en kunstnerisk samspil reflektere over forskellighed - et vilkår, som Holstebro deler med resten af Europa.

H. C. Østerby hjælpes ind i limousinen af førstedamen - ikke hans, men Jeppes - mens den lange bils chauffør morer sig.
Annonce

Bind for øjnene

Men der er længe til den 4. maj, da Dagbladets journalist begiver sig til samtalekaffe den 24. april - uden at ane, hvad hun går ind til. Det er nemlig en hemmelighed, har Kunstpartiets hovedkvarter i Bomhuset svaret. Det er også en hemmelighed, hvem de øvrige deltagere er.

- Den her skal du have på, siger førstedamen Linda på engelsk - det er Jeppe, der har gjort en dyd af at lære dansk, og som er blevet fantastisk god til det - og kindkysser, mens hun trækker en lyserød maske ned over journalistens øjne.

Derpå bliver jeg ledt ind i limousinen. Der er andre derinde, for jeg træder på nogle fødder på vej ned mod bagsædet, hvor jeg bliver presset ind i hjørnet og får et glas stukket i hånden. Det er champagne.

Min sidemand præsenterer sig. Det er Jens Ardal fra kunstner-duo'en Jens og Morten, der holder til på slagterigrunden. Rundt omkring begynder de andre også at præsentere sig, mens vi kan høre Dagbladets fotograf - der heldigvis ikke er udstyret med maske - knipse billeder. I selskabet, der nu ruller roligt af sted i limousinen, er Ulrik Skeel fra Odin Teatret, Holstebro Kunstmuseums direktør Folke Kjems, borgmester H. C. Østerby og Belsac-direktør Camilla Dalager.

Giuseppe Bonifati, altså Jeppe, synger en smægtende italiensk sang, og en efter en får vi lov at smide maskerne. Det er en lettelse. Så bliver der skålet, museumsdirektørernes bud på skønhed bliver læst op, mens Jeppe opfordrer alle til at stemme på ham og Kunstpartiet.

Da H. C. Østerby bliver spurgt, om han kunne tænke sig at føre en lignende limo-og-champagne-valgkamp, sukker han og siger: "Hvis det bare var så let". Men han har dog overvejet at indgå i valgforbund med Jeppe, der skovler stemmer hjem, når han synger italienske kærlighedssange.

Efter en lille køretur er der kaffe i Bomhuset. Og en om æstetik, som går hen og bliver interessant, fordi flere af deltagerne faktisk har noget at sige om det emne. Jeppe lytter. Og nikker.

Hans 18 måneder lange kontinuerlige dag-og-nat forestilling som kampagne for at blive borgmester i Holstebro vil kulminere i juni under Holstebro Festuge - altså længe før "det rigtige kommunalvalg". Jeppe skal holde tale på dansk, og der bliver helt sikkert en performance fra Kunstpartiet - måske endda et valg?

- Jeg ved ikke rigtigt. Måske laver vi et valg. Et lille et, smiler Jeppe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Syv udstillinger, du skal se

Sport

44 sorte minutter knækkede HB på Sydfyn

Annonce