Annonce
Mærkedage

Erik Gundersen slipper ofte en glædeståre

Erik Gundersen med VM-trofæet i speedway fra VM 1985. Han var ofte i direkte duel om titlen med danskeren Hans Nielsen, som også vandt tre VM-titler i firserne og en i halvfemserne. Palle Hedemann/Ritzau Scanpix
Speedwaylegenden Erik Gundersen fylder 8. oktober 60 år. Han bliver lettere rørt med alderen - særligt når han som talenttræner tager guld hjem til Danmark.

60 år: Erik Gundersen, der i 1980'erne vandt tre individuelle VM-titler i speedway, kan godt lide at mærke sine følelser. Det ser han kun som noget positivt.

Speedwaylegenden fylder 60 år den 8. oktober, og han har i mange år været talenttræner for unge danske speedwaykørere. Det arbejde giver ham meget på det personlige plan.

- Det kan ramme mig meget, når jeg ser et ungt menneske lykkes efter at have kæmpet rigtig hårdt med nogle ting både på og uden for banen, siger Erik Gundersen.

- Jeg er blevet ramt et par gange i år, hvor jeg havde tårer i øjenkrogen og en klump i halsen, da det lykkedes os at slæbe medaljer hjem til Danmark, fortsætter han.

Han var selv ude for et skæbnesvangert styrt i England i 1989, som kostede karrieren og førligheden.

Han kan ikke bruge højre side af kroppen, og han er nødt til at lave øvelser hver dag for at holde sig i gang. Der hjælper det daglige arbejde med speedwaytalenterne.

- Jeg kan mærke, at det ikke bliver bedre med alderen, og jeg skal træne hårdt for at holde det ved lige. Mit arbejde i sporten gør, at jeg holder mig oven vande, siger Erik Gundersen.

Ud over speedway nyder Erik Gundersen at gå på jagt. Det har han gjort i mange år med gutterne, som han kalder dem.

Han bevæger sig normalt i et miljø med meget motorlarm. Derfor nydes stilheden i skovene både i Danmark og udlandet.

- Det giver en følelse af spænding, når man sidder mange timer uden at se noget. Man oplever mange ting i naturen, da man både sidder, når solen står op og går ned, fortæller han.

Styrtet, og det efterfølgende handicap, har ikke taget glæden eller optimismen ud af den tidligere speedway-stjerne. Han elsker sporten, og for ham er den helt unik.

- Selv om sporten tog noget fra mig, så gav den mig også meget. Så jeg er ikke bitter over det, der skete, siger Erik Gundersen.

Han vandt det individuelle VM i 1984, 1985, 1988.

Erik Gundersen bor i Tjæreborg lidt uden for Esbjerg sammen med sin kone, som han har en datter med.

Annonce
Meget har ændret sig i speedway, siden Erik Gundersen selv sad på cyklen, men han elsker at præge de unge speedwaytalenter og hjælpe dem på rette vej i deres karriere. (Arkivfoto). Sportxpress/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Her er Holstebros nye skolechef

Leder For abonnenter

Den bedste vaccination

75 år er lang tid. Det er en menneskealder - og mere skal der måske ikke til, for at glemslen om Holocausts rædsler slår igennem. I går var det 75 år siden, at russiske soldater befriede Auschwitz, og ingen længere kunne benægte det vanvid og massemord, som tyskerne havde sat i system på Europas jøder. I dag ser vi over hele Europa desværre nye angreb på jøder. Vi har set det senest i Danmark, hvor en jødisk kirkegård i Randers er blevet vandaliseret, og hvor jødiske medborgere har fået sat gule stjerner på deres postkasser. Der er naturligvis langt fra manglende respekt og hærværk fra historieløse højreradikale til nye koncentrationslejre. Men den antisemitisme, som man skulle tro, verden for evigt var blevet vaccineret mod med Anden Verdenskrig, trives desværre stadig. Det gør den i Danmark, og det gør den ude i verden. I et indlæg i nyhedsmagasinet Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ligefrem om, at fornærmelser og angreb på jøder er blevet dagligdags forekommende, og at næsten hver anden jøde i Tyskland har overvejet at forlade landet. Truslen mod den jødiske befolkning kommer mange steder fra. Den kommer fra højreradikale, den kommer fra muslimer, og den er sågar tidligere også set komme fra venstrefløjen, hvor man har sympatiseret med og økonomisk støttet grupperinger, der mest af alt ønskede staten Israel opløst. I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen. Og når antisemitismen viser sit grimme ansigt igen, så er det ikke kun et problem for den jødiske befolkning. Den er vores alles problem. Den viser, at vi ikke lært en dyt af historien, at vi stadig er nødt til at minde om rædslerne fra koncentrationslejrene, og hvad galoperende vanvid kan føre til. 75-året for befrielsen af Auschwitz og enden på Holocaust er en glimrende lejlighed til at genfortælle historien - og minde hinanden om, at den bedste vaccination mod gentagelse af fortidens dumheder og den stigende antisemitisme er at huske fortiden.

Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

112

Stjal dåseøl og mad fra båd

Annonce