Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Vi er nødt til at tale om Kina

Kina lukkede midlertidigt det fødevaremarked i Wuhan, hvor den seneste coronavirus havde sit udspring. Arkivfoto: Reuters/Ritzau Scanpix
Annonce

Ugens gode nyhed kom fra millionbyen Wuhan i Kina, hvor der for første gang siden coronavirussens udbrud ikke blev fundet nye smittetilfælde i et helt døgn.

Imens kæmper resten af jordkloden med at få bekæmpet den virus, der tog sit udspring i et blodigt og beskidt fødevaremarked i netop Wuhan. Et marked, hvor man slagter vilde dyr på stedet, fordi det er noget, man har gjort i mange år. En kinesisk elite holder fast i, at dyrene rummer særlige sundhedsmæssige egenskaber, mens flertallet af moderne kinesere ikke kunne drømme om at spise de sære dyr.

Den første patient blev fundet allerede i midten af november, men lægen, der slog alarm, fik besked om at holde mund. Dygtige læger kan spotte en pandemi-trussel, når de ser den, men myndighederne valgte at holde oplysningerne tilbage, imens stadigt flere patienter med den ukendte virussygdom blev indlagt på byens hospitaler.

Dermed tabte Kina - og nu resten af verden - det forspring, der kunne have holdt coronavirussen i skak. Takket være et styre, der er mere optaget af kontrol end af gennemsigtighed og folkesundhed.

Har Kina så beklaget over for verdenssamfundet, at man ikke tog corona alvorligt? Har man lovet at lukke de kontroversielle fødevaremarkeder med vilde dyr? Nej, men det kinesiske styre har til gengæld håndfast krævet en undskyldning fra Jyllands-Posten, fordi avisen bragte en tegning af det kinesiske flag pyntet med coronavirus.

Situationen er alvorlig og trist, men den rummer et særskilt problem: Kina har udviklet sig til Danmarks absolut hurtigst voksende eksportmarked. Stort set alle vores industrikæmper som Danfoss, Grundfos, Lego, Vestas og Ecco har set store, årlige vækstrater på det kinesiske marked.

Danish Crown skovler milliarder hjem til danske svineproducenter, der kan sælge alt det kød til Kina, som de overhovedet kan skaffe til historisk høje priser. De gamle hovedmarkeder i Europa og Nordamerika blegner ved siden af de muligheder, der konstant åbner sig i Kina.

Men man skal holde tungen lige i munden, når man driver så store forretninger i et udemokratisk land som Kina. ”Vi har ikke råd til ikke at være i Kina,” lyder en typisk forklaring, når danske erhvervsfolk skal sætte ord på deres vedholdende indsats i verdens folkerigeste republik.

I 2020 er det coronavirussen, der definerer vores hverdagsliv og den globale økonomis velbefindende. Sidste år var der en anden sag, hvor Kina udløste svedige armhuler hos de vestlige virksomheder. Vi husker Hongkong-protesterne, hvor hundredtusinder af Hongkong-borgere demonstrerede mod skærpet lovgivning, der gjorde det muligt at udlevere borgere til retsforfølgelse i Kina.

Vestlige virksomheder blev klemt mellem to negle. Demonstranterne brugte en særlig app på deres Apple Iphones til at overvåge, hvor politiet befandt sig. Det lykkedes hurtigt for det kinesiske kommunistparti at få amerikanske Apple til at fjerne app’en med en forklaring om, at den var farlig for politiet. De fleste kunne se, at Apple blot beskyttede forholdet til et af sine vigtigste markeder og produktionslande, men det var ikke kønt.

De fleste kan også se, at der er store problemer i Kina med grundlæggende menneskerettigheder, men virksomhederne klør alligevel på. Det samme gør de danske myndigheder, som sidste år - efter 10 års diplomatisk arbejde - fik lov at låne to kinesiske pandabjørne til Københavns Zoo som en anerkendelse af de gode relationer.

Når coronakrisen ikke blot letter over Wuhan, men også over resten af verden, vil eksporteventyret til Kina fortsætte. Men samtidig må man gå ud fra, at verdenssamfundet kan enes om at stille krav til kineserne. Til en start kunne de passende lukke markederne med de vilde dyr.

Man må gå ud fra, at verdenssamfundet kan enes om at stille krav til kineserne. Til en start kunne de passende lukke markederne med de vilde dyr.
Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Annonce