Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Sådan går det når grænsehandlen lukker

De jyske dagligvarebutikker oversvømmes lige nu med returpant, fordi danskerne er forhindret i at hente drikkevarer i grænsebutikkerne. Dette billede er fra en Netto-butik i Esbjerg og blev forleden delt på sociale medier af Nettos topchef Michael Løve.
Annonce

Der er megen logik i verden, som at vand løber nedad, og det udvider sig, når det fryser til is. Lige så logisk er det, at danskerne spiser slik og drikker øl og sodavand, selvom grænsen mod Tyskland er lukket.

Alligevel er det overraskende at se konsekvenserne af, at vi ikke længere kan smutte en tur i Fleggaard eller andre grænsebutikker for at fylde traileren eller bagagerummet med billige slikposer og stakkevis af dåseøl.

Billedet her på siden stammer fra en Netto-butik i Esbjerg, hvor baglokalet er proppet med tomme dåser, der skal sendes til genbrug. Den slags er man ikke vant til i Netto. Størst er forandringen naturligvis i de sønderjyske butikker, der ellers er vant til at få hentet returpant hver anden uge.

I øjeblikket skal lastbilen fra Dansk Retursystem hente dåser og flasker tre gange om ugen, hvis butikkerne ikke skal oversvømmes af kundernes pantdåser.

Det skrev Netto-kædens topchef Michael Løve forleden på sociale medier, hvor han også delte billedet fra pantrummet. Han tilføjede, at fra midten af marts til slutningen af april har Nettos butikker i det sønderjyske solgt omkring 30 procent af den mængde vin og 25 procent af de øl og sodavand, som de normalt sælger på et helt år.

Mønsteret genkendes af en lang række dagligvarebutikker, og det gælder ikke bare i Sønderjylland. Helt ovre på Østfyn, to timers kørsel fra den dansk-tyske grænse, stikker salget af de typiske grænsehandelsvarer af. Det fortalte Spar-købmanden Eggert Christiansen fra Ullerslev fredag til Børsen.

- Jeg er jo godt klar over, at folk her i området også handler syd for grænsen, så det kommer ikke helt bag på mig. Men det her er alligevel voldsomt, siger Eggert Christiansen, der oplever et 20-30 procent større salg af øl, slik og sodavand.

I ugen med St. Bededag solgte han - helt uden slagtilbud - 79 procent flere øl end normalt i samme uge, hvor mange danskere typisk bruger fridagen på indkøbstur sydpå.

De Samvirkende Købmænd har spurgt medlemmerne om det samme, og i hele Region Midtjylland har kunderne tydeligvis set sig nødsaget til at droppe grænseturen og handle lokalt. Her lå salget af slik, øl, sodavand og vin i hele april mellem 14 og 19 procent højere end i april sidste år.

Stigningen er stor, men der er en vigtig detalje, der gør fremgangen endnu mere markant: I april sidste år provianterede vi massivt hjem til påskefrokoster, konfirmationer, fødselsdagsfester i forsamlingshuse og mange andre begivenheder, som ikke har været tilladt i år.

Det er da klart, at de danske dagligvarekæder bruger anledningen til at påvise, hvordan butikkerne og statskassen går glip af en masse indtægter, når grænsen er åben.

Samtidig udstilles de pudsige pantregler, hvor danske kunder kan fritages for at betale pant i grænsebutikkerne. Det er velkendt, at en stor del af de tyske dåser ender i den danske natur eller sendes til forbrænding, medmindre kunderne aktivt sørger for at aflevere dem til genbrug.

Det er anderledes med drikkevarer solgt i Danmark, hvor 92 procent af alle flasker og dåser med pant kom retur sidste år. Det sparede klimaet for over 150.000 tons CO2, oplyser Dansk Retursystem.

Købmændene hvisker i øvrigt om, at salget er de typiske grænsevarer er endnu højere her i maj. Hvorfor? Fordi vores lagre af grænsevarer i kælderrum, carporte og vinreoler efterhånden er tømt. Så er danskerne nødt til at forsyne sig fra danske butikker med dansk moms, danske afgifter og ikke mindst danske pantregler.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce