Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: En god uge for den danske våbenindustri

Amerikanerne forstår at holde en fest, når det handler om overdragelse af et kampfly. I onsdags modtog Danmark det første ud af 27 F-35-maskiner, og herhjemme giver det smør på brødet for den danske krigsindustri i mange år frem. Pr-foto

Det lignede en større militærparade, da Danmark i onsdags fik overdraget det første F-35 kampfly ved en ceremoni på producenten Lockheed Martins fabriksanlæg i Fort Worth i Texas.

Samtidig kastede det et sjældent lys på den krigsindustri, som vi faktisk har i Danmark, men som de færreste kender til.

Hvor mange ved, at vi har over 100 virksomheder, der beskæftiger sig med forsvarsmateriel? De beskæftiger tusindvis af ansatte og omsætter for fire milliarder kroner om året, hvoraf 80 procent hives hjem på eksportmarkederne.

Annonce

F-35-kampflyet og den danske forsvarsindustri behandles også i denne uges podcast "Erhvervsklubben".

 

Går man tæt på industrien, finder man specialister i alt fra pansring af kampvogne til simulatorer, der træner soldater til nærkamp på slagmarken. Det er faktisk blodigt alvor.

Mens våbenindustrien i mange andre lande er fedtet godt og grundigt ind i statsapparatet, er den danske industri fuldstændigt på private hænder. Men alligevel er der en særlig aura omkring de virksomheder, der trods talrige benspænd opnår at blive godkendt som leverandører til den nationale sikkerhed.


Går man tæt på industrien, finder man specialister i alt fra pansring af kampvogne til simulatorer, der træner soldater til nærkamp på slagmarken. Det er faktisk blodigt alvor.


Danmark har endda status som medproducent af det superavancerede F-35 fly, og det ligner en pengemaskine i mange år frem. Forgængeren, F-16-flyet, har overlevet i 40 år og er blevet forbedret utallige gange undervejs, og det samme vil ske for F-35-flyet, der har været så længe under udvikling, at de første opdateringer allerede trænger sig på.

Alene til produktionen af flyet forventer Lockheed Martin at købe komponenter i Danmark for 16 milliarder kroner, hvilket stort set svarer til anskaffelsesprisen for de 27 fly, som det danske flyvevåben har bestilt. Dertil kommer store summer til drift og vedligeholdelse af de komplicerede fly.

Den klart største aktør er Terma i Lystrup ved Aarhus, der har en årlig omsætning på 900 millioner kroner bare til F-35-flyet. Fordelen er selvfølgelig, at virksomheden ikke kun leverer til de 27 danske fly, men til alle 3000 F-35-maskiner, der foreløbigt er bestilt.

I Lystrup har man speciale i radarsystemer, men leverer flere end 70 komponenter til flyene. Det specielle ved F-35-ordrerne er, at de er opnået fuldstændigt på markedsvilkår. Amerikanerne har ikke pligt til at lægge opgaver i Danmark som modydelse for de store ordrer, de har fået fra det danske forsvar.

Det lyder måske logisk, men netop forsvarsindustrien er vant til, at ordrerne kommer i land, fordi det er en betingelse for, at de udenlandske leverandører overhovedet kan få lov til at sælge til det danske forsvar.

Denne noget-for-noget ordning kaldes et industrisamarbejde, og den seneste status viser, at danske forsvarsvirksomheder i 2019 fik ordrer for 2,4 milliarder kroner på den konto. Pengene blev fordelt mellem 119 danske virksomheder, men blot 25 virksomheder satte sig på 98 procent af pengestrømmen.

Forklaringen er, at vi har mange ganske små virksomheder, der leverer et nicheprodukt eller en lille nøglekomponent til større forsvarsvirksomheder i udlandet. Derfor flyver de billedligt talt under radaren.

Men denne diskrete industri står foran en opblomstring, og det skyldes ikke blot, at F-35-eventyret giver smør på brødet i mange år frem. Industrisamarbejdet har ændret karakter, så de udenlandske fabrikanter i mindre grad blot køber komponenter i Danmark.

Siden 2016 har der været en kraftig stigning i antallet af projekter, hvor de danske virksomheder kommer med helt ind i udviklingsafdelingen hos forsvarsindustrien i lande som USA, England, Frankrig og Tyskland.

Nu kan det tænkes, at nogen vil finde det kontroversielt med en voksende danske krigsindustri. Men Forsvaret er taknemmelig for den private foretagsomhed, der gør Danmark relevant for de store landes våbenindustrier. Årsag? Den slags kompetencer skaber gode relationer, som i sidste ende styrker Danmarks sikkerhedsinteresser.

Lyt til podcasten "Erhvervsklubben"

F-35-kampflyet og den danske forsvarsindustri behandles også i denne uges podcast "Erhvervsklubben". Find den i appen Nyhedskiosken, på dit lokale dagblads hjemmeside under Podcasts, eller hvor du normalt hører podcast, f.eks. Itunes eller Spotify.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce