Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Boghandlere ruster sig til konkurrencen fra Amazon

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

Forlaget Gyldendal har indgået en aftale om at levere danske bøger til amerikanske Amazon, og dermed tyder det på, at en dansk udgave af den globale netbutik er kommet endnu tættere på.

Det er i særklasse farligt for de danske boghandlere, for Amazon har råd til priskrige, som ingen andre kan være med på. Samtidig har Amazon en forrygende succes med at lokke kunderne ind i loyalitetsprogrammet Amazon Prime, der gør det utroligt attraktivt at lægge flest mulige indkøb i netbutikken.

Det kunne være et søm til danske boghandleres ligkiste, men nyheden med Amazon og Gyldendal var ikke den eneste, der brød frem i en ellers tætpakket nyhedsuge. Boghandlerkæden Bog & Idé har nemlig rykket hurtigt og overtager 14 ud af de 29 Arnold Busck-butikker, der gik konkurs tilbage i april. Dermed får Bog & Idé cementeret sin position som den største boghandler i Danmark, og kæden bliver udvidet til en række byer, der ellers manglede på Bog & Idés danmarkskort.

Flere medier overså den vigtigste detalje i netop den nyhed: At det ikke er en stor Bog & Idé-koncern, men en flok selvstændige Bog & Idé-butiksejere, der på egen hånd har købt de konkursramte butikker. De første får nyt navn på facaden allerede i næste uge, og det er næsten ikke til at begribe, at det kan lade sig gøre.

Man skal se for sig, at den lokale Bog & Idé-indehaver går i sin bank og beder om et møde. Indleder med, at det i flere år har været hårdt at drive fysiske butikker, fordi bøger kan købes allevegne. I netbutikker, supermarkeder og senest som digitale abonnementer.

Dernæst vil Bog & Idé-butiksejeren og bankrådgiveren ikke komme udenom en snak om coronakrisen, der har holdt butikker tvangslukket, sendt forbrugertilliden i bund og i øvrigt ikke har nogen slutdato. Til sidst er de nået frem til sagens kerne, nemlig at butiksejeren gerne vil overtage en konkurrerende butik, der vel at mærke gik fallit, fordi den ikke kunne klare sig i markedet.

Det kunne ligne svære odds, men Bog & Idé-indehaverne er ikke desto mindre lykkes med at rejse kapital til lynhurtigt at overtage en solid stribe lukkede Arnold Busck-butikker.

Det sker selvfølgelig kun, fordi mange butikker faktisk er gået ganske udmærket igennem mange år. Boghandlerne har heller ikke været hårdest ramt af coronakrisen. Kædens dirketør Marianne Lyngby Pedersen fortalte i avisen i søndags om, hvordan boghandlerne under coronakrisen har været ”det sidste åbne kulturtilbud” i en tid, hvor alt fra biografer til museer og biblioteker har været lukket.

Det har næppe været en guldgrube for boghandlerne, men dog langt bedre end at sælge tøj eller sko i en tid, hvor folk har holdt sig hjemme og klaret sig med garderoben fra sidste år. Og nok til at overbevise banken om, at der er basis for at drive endnu flere bogbutikker.

Hos Boghandlerforeningen er man på stikkerne over Amazons mulige indtog. Man har tænkt sig at bekæmpe Amazon med al den nærhed, som en amerikansk kæmpe ikke kan kopiere, og det kræver masser af lokale læse- eller kundeklubber, tæt dialog med kunderne på sociale medier og meget andet.

Det nemmeste i verden er at skyde den slags optimisme ned. Bøger er jo nemme at købe på nettet, og det tager ikke mange sekunder at opspore det billigste tilbud.

På den anden side har coronakrisen mindet os om, at det ikke er naturgivent at have butikker med et rimeligt udvalg, dygtigt personale, gaveindpakning og byttemærker lige i nærheden. At det vil være uendeligt trist, hvis gågaderne altid var mennesketomme og butikscentrene lukket.

Hvis butikkerne rent faktisk lever op til egne ambitioner, har de chance for at leve i en form for sameksistens med en global e-handel-gigant som Amazon. Det tror Bog & Idé-ejernes bankrådgivere i hvert fald på.

Det kunne ligne svære odds, men Bog & Idé-indehaverne er ikke desto mindre lykkes med at overtage en solid stribe lukkede Arnold Busck-butikker.

Amazon har fået adgang til at sælge danske bøger fra Gyldendal, og det kunne ligne et søm til boghandlernes ligkiste. En anden nyhed fra denne uge peger i en anden retning. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Annonce
Vestjylland

Spurgt på gaden: Er du klar til at droppe kontanterne?

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil For abonnenter

Birthe blev på den gamle skole efter sin mands pludselige død: - Jeg flytter aldrig, for jeg elsker at bo her

Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Har jeg pligt til at oplyse, hvem der er far til mit barn?

Danmark

Boligjagten er gået ind: Det skal du huske, når du skal flytte nærmere dit studie

Erhverv

Jagten på en ny karriere: B.S. Christiansen skal inspirere minkavlere

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Lad os hurtigst muligt få afskaffet kontanterne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Holstebro

Nyt bilhus sælger de billigste og leaser de dyreste

Navne For abonnenter

Kanonskytte fra Nordatlanten valgte københavnerlivet fra og slog rødder i Struer

Sport

HB fik en mand smidt ud, men endte alligevel med at besejre ærkerivalerne

Annonce