Annonce
Erhverv

Erhvervslivet: Lufthavnen er ingen livsnerve for os

Formanden for ErhvervsForum Holstebro og Holstebro Industri- og Håndværkerforening, Bjarne Sørensen, mener, at Holstebro Kommune kraftigt skal overveje, om man i fremtiden skal støtte lufthavnen i Karup med nye millioner af kroner. Foto: Johan Gadegaard
Formanden for Erhvervsforum Holstebro, Bjarne Sørensen, mener, at Holstebro Kommune meget kraftigt skal overveje om, det fortsat er værd skyde penge i Midtjyllands Lufthavn i Karup.

Holstebro: Midtjyllands Lufthavn i Karup lider igen under dårlig økonomi.

De otte ejerkommuner skal igen til lommerne i 2020 og 2021. Der skal findes seks millioner kroner mere i begge år.

- 90 procent af brugerne er erhvervsfolk, og for dem er ruten en livsnerve.

Sådan lød det fra Holstebro-borgmester H.C. Østerby (S), da han kommenterede SF-politikeren Karsten Filsøs melding om, at lufthavnen i Karup er et bundløst hul. Borgmesteren havde en stor del af byrådet med på sin side.

Men nu er der overraskende støtte til Karsten Filsøs synspunkt fra erhvervslivet i Holstebro.

Formanden for det nystiftede Erhvervsforum Holstebro, Bjarne Sørensen, der også er formand for Holstebro Industri- og Håndværkerforening, er uenig med borgmesteren.

- Jeg kan ikke se, at lufthavnen er en livsnerve for erhvervslivet, når det ikke kan løbe rundt. Jeg tror, at afgangene er faldet for erhvervslivets andel. Livsnerven er nok nærmere for det politiske liv. Man skal ind i datarummet og finde ud af, hvad der sker i fremtiden, siger Bjarne Sørensen og fortsætter.

- Vi skal kigge kritisk på udviklingen. Hvis det nu ikke er bæredygtigt, som det ikke har været i mange år, hvor kommunerne bliver ved med at pøse penge i lufthavnen. Man skal kigge på, om det er det rigtige setup, man har. Jeg er 100 procent sikker på, at der er nogle af de store virksomheder, der har flyttet deres kontorer østpå, og det betyder, at de ikke længere har brug for lufthavnen. Den nye motorvej har også gjort det lettere at komme til København. Derfor skal man virkelig overveje, hvad det skal udvikle sig til, siger formanden.

Han ser gerne en større analyse af behovene for den lokale lufthavn.

- Det kan godt være, at beløbet til lufthavnen er en dråbe i havet, men i den økonomiske situation er det værd at overveje sammen med de andre kommuner, om lufthavnen skal opretholdes, eller om vi kan bruge pengene på noget andet. Tog og busser i vores landsdel er heller ikke noget at råbe hurra for, siger Bjarne Sørensen, der endnu ikke vil gå så langt, at det bedste helt er at lukke lufthavnen.

- Det er rart at have en lufthavn tæt på, men vi skal virkelig overveje, om pengene er brugt fornuftigt, siger Bjarne Sørensen.

Annonce

Overrasket borgmester

Meldingen om, at lufthavnen i Karup ikke er en livsnerve for det lokale erhvervsliv, kommer bag på borgmester H.C. Østerby, der også er formand for Midtjyllands Lufthavn.

- Bjarne Sørensens udmelding kommer noget bag på mig. Jeg kan ikke genkende det billede, han kommer med. Jeg taler med rigtig mange erhvervsfolk, der bruger lufthavnen flere gange om ugen. De kan ikke forestille sig at undvære den, siger Holstebro-borgmesteren, der fastholder, at lufthavnen i Karup er meget afgørende for infrastrukturen i Nordvestjylland.

- Det er kun med flyet, at det er muligt at være i København til møde klokken 10.00 og tilbage til et møde i Holstebro klokken 15. Det er umuligt med tog og bus, siger borgmesteren.

Han understreger, at opgørelserne fra lufthavnen viser, at det er 90 procent af brugerne kommer fra erhvervslivet og uddannelsessektoren. Desuden finder han det meget vigtigt, at det nyetablerede Erhvervsforum bliver et mødested, hvor kommune og erhvervsliv kan drøfte aktuelle sager i forbindelse med erhvervslivet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

75-årig omkommet i drukneulykke

Leder For abonnenter

Lad briterne komme ud og lad os komme videre

Fredagens fintælling efter parlamentsvalget i Storbritannien torsdag kunne umuligt rokke ved den overbevisende sejr til Boris Johnson og hans konservative parti. Absolut flertal i Underhuset betyder, at briterne og resten af EU nu sandsynligvis endelig kan komme videre. Brexit bliver en realitet inden udgangen af januar. Det er briternes valg - først ved brexit-afstemningen for tre år siden - og nu igen ved at give de politikere, som lover en hurtig afklaring, et klart flertal. Udtrædelsen af EU er grundlæggende en sørgelig beslutning, som giver både briterne alle os andre masser af udfordringer. Men det er også en demokratisk beslutning, og det skal man selvfølgelig respektere. Tilbage står kun at få det til at ske. Uanset om man er tilhænger eller modstander af EU - eller for eller imod briternes ønske om at forlade samarbejdet - kan man nu glæde sig over udsigten til at slippe ud af det tåbelige ingenmandsland, det internationale samarbejde har befundet sig i alt for længe. Også her i området har især erhvervslivet sukket efter en afgørelse. Den ser nu ud til at være faldet, og vi kan alle sammen begynde at indrette os efter fremtiden. Briternes beslutning har store konsekvenser for fiskeriet og for de virksomheder, der eksporterer til området. Men det får også indflydelse på danske virksomheder, som arbejder inden for samme område, som britiske eksportvirksomheder. Blandt andet inden for landbruget handler det derfor nu om at udnytte de ekstra muligheder, som brexit skaber. Hvis briterne får sværere ved at eksportere til EU, åbner det muligheder for, at andre kan få en større bid af kagen. En fornuftig samarbejdsaftale bliver afgørende for briterne, mens den i sidste ende næppe kommer til at rokke meget ved den enkelte danskers hverdag. For erhvervslivet handler det mest af alt om stabilitet, og den har vi nu udsigt til for første gang i flere år.

112

Kiosk ramt af indbrud

Annonce