Annonce
Danmark

Erhvervshuse skal blive skarpe på regionale forskelle

Drone-teknologi er et af de områder, som Erhvervshus Fyn støtter. Virksomhederne kan få hjælp til at udvikle nye anvendelser for teknologien. Arkivfoto: Michael Bager
Dansk Industri ønsker en mere målrettet indsats fra de seks nye erhvervshuse efter otte måneder med flytterod. De skal være skarpe på varerne og tale et sprog, man forstår i små virksomheder, mener DI-direktør.

De små virksomheder søger sjældent råd og vejledning hos de nye erhvervshuse i forhold til større virksomheder. Og virksomhederne i Midtjylland er langt mere nysgerrige på digitalisering og eksport end virksomhederne på Sjælland. Det er to af konklusionerne i en ny rundspørge til 7500 virksomheder, som Dansk Industri har foretaget blandt medlemmerne.

Erhvervshusene afløste i januar de tidligere væksthuse som centrale punkter i et forenklet erhvervsfremmesystem. Ifølge direktør Kent Damsgaard fra Dansk Industri er det nu tid til, at erhvervshusene bliver klare i deres tilbud til virksomhederne.

- Spredningen er god med med seks erhvervshuse og nogle satellitter, for der er forskel på virksomhederne. Det enkelte erhvervshus skal blive opmærksom på, hvad regionens virksomheder efterspørger og ikke gå efter en one size fits all, siger Kent Damsgaard.

Annonce
Organiseringen af den nye erhvervshuse er på plads, nu handler det om at blive skarp på varen, så især de små virksomheder kan få hjælp til vækst og udvikling, mener Kent Damsgaard fra Dansk Industri.

Enkelhed stiller krav

De seks erhvervshuse i blandt andet Odense, Vojens og Aarhus har lige så mange filialer, og årets første måneder er gået med at få bestyrelser, organisationer og drift på plads. Resten af 2019 skal erhvervshusene ifølge Kent Damsgaard bruge tiden på at målrette deres indhold og blive skarpe på at få varerne kommunikeret i et klart sprog. Det er afgørende med den nye struktur.

- Der er kæmpe forskel fra tidligere, hvor vi havde væksthuse, som tog sig af vækstvirksomheder, kommunale erhvervshuse til det brede og et sammensurium af strategier og projekter. Virksomheder kunne gå med den samme problemstilling til fem steder uden at finde eksperter. Nu ved man som virksomhed, at du kan møde ekspertisen i erhvervshusene. Derfor skal de også vide, hvad de har på hylderne. Den enkelte kommune skal vide, hvad de kan bygge bro til, forklarer Kent Damsgaard.

Nul fluffy strategier

Undersøgelsen viser, at mindre virksomheder med under 20 medarbejdere - som beskæftiger langt de fleste mennesker i Danmark - benytter erhvervshusene i langt mindre grad end mellemstore og store virksomheder.

- Opgaven er nu at få fat i de små virksomheder, kommunikere i øjenhøjde uden fluffy strategier og engelske ord for at vise, hvad man helt konkret kan tilbyde. En virksomhed med 80 ansatte har specialister, mens ejerledere i små virksomheder er dygtige til deres felt, men kan mangle overblik. De har måske heller ikke det sprog, som erhvervshusene har, så herfra må man bruge et sprog, som virksomhederne forstår, fastslår Kent Damsgaard.

Undersøgelsen viser en klart større efterspørgsel på råd om digitalisering af forretningen og eksport blandt virksomhederne i Midtjylland i forhold til virksomhederne på Sjælland, hvor kun syv procent vil prioritere dette emne hos erhvervshusene i Sorø og København.

Ifølge Kent Damsgaard handler det ikke om, at virksomhederne på Sjælland i mindre grad end de jyske og fynske har behov for at vokse eller eksportere til et nyt land.

- Vores undersøgelse viser, at man skal møde virksomhederne et helt andet sted på Sjælland end i Midtjylland, hvor man bare står klar til at tage imod rådgivning af høj kvalitet, som har værdi for virksomheden. Der er meget mere eksport, mens andre steder svarer så lavt, at virksomhederne kan have opgivet at få rådgivning – og så skal man forløse et potentiale, vurderer Kent Damsgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Gavl styrtet ned i stormvejret

Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce