Annonce
Danmark

Erhvervshuse skal blive skarpe på regionale forskelle

Drone-teknologi er et af de områder, som Erhvervshus Fyn støtter. Virksomhederne kan få hjælp til at udvikle nye anvendelser for teknologien. Arkivfoto: Michael Bager
Dansk Industri ønsker en mere målrettet indsats fra de seks nye erhvervshuse efter otte måneder med flytterod. De skal være skarpe på varerne og tale et sprog, man forstår i små virksomheder, mener DI-direktør.

De små virksomheder søger sjældent råd og vejledning hos de nye erhvervshuse i forhold til større virksomheder. Og virksomhederne i Midtjylland er langt mere nysgerrige på digitalisering og eksport end virksomhederne på Sjælland. Det er to af konklusionerne i en ny rundspørge til 7500 virksomheder, som Dansk Industri har foretaget blandt medlemmerne.

Erhvervshusene afløste i januar de tidligere væksthuse som centrale punkter i et forenklet erhvervsfremmesystem. Ifølge direktør Kent Damsgaard fra Dansk Industri er det nu tid til, at erhvervshusene bliver klare i deres tilbud til virksomhederne.

- Spredningen er god med med seks erhvervshuse og nogle satellitter, for der er forskel på virksomhederne. Det enkelte erhvervshus skal blive opmærksom på, hvad regionens virksomheder efterspørger og ikke gå efter en one size fits all, siger Kent Damsgaard.

Organiseringen af den nye erhvervshuse er på plads, nu handler det om at blive skarp på varen, så især de små virksomheder kan få hjælp til vækst og udvikling, mener Kent Damsgaard fra Dansk Industri.

Enkelhed stiller krav

De seks erhvervshuse i blandt andet Odense, Vojens og Aarhus har lige så mange filialer, og årets første måneder er gået med at få bestyrelser, organisationer og drift på plads. Resten af 2019 skal erhvervshusene ifølge Kent Damsgaard bruge tiden på at målrette deres indhold og blive skarpe på at få varerne kommunikeret i et klart sprog. Det er afgørende med den nye struktur.

- Der er kæmpe forskel fra tidligere, hvor vi havde væksthuse, som tog sig af vækstvirksomheder, kommunale erhvervshuse til det brede og et sammensurium af strategier og projekter. Virksomheder kunne gå med den samme problemstilling til fem steder uden at finde eksperter. Nu ved man som virksomhed, at du kan møde ekspertisen i erhvervshusene. Derfor skal de også vide, hvad de har på hylderne. Den enkelte kommune skal vide, hvad de kan bygge bro til, forklarer Kent Damsgaard.

Nul fluffy strategier

Undersøgelsen viser, at mindre virksomheder med under 20 medarbejdere - som beskæftiger langt de fleste mennesker i Danmark - benytter erhvervshusene i langt mindre grad end mellemstore og store virksomheder.

- Opgaven er nu at få fat i de små virksomheder, kommunikere i øjenhøjde uden fluffy strategier og engelske ord for at vise, hvad man helt konkret kan tilbyde. En virksomhed med 80 ansatte har specialister, mens ejerledere i små virksomheder er dygtige til deres felt, men kan mangle overblik. De har måske heller ikke det sprog, som erhvervshusene har, så herfra må man bruge et sprog, som virksomhederne forstår, fastslår Kent Damsgaard.

Undersøgelsen viser en klart større efterspørgsel på råd om digitalisering af forretningen og eksport blandt virksomhederne i Midtjylland i forhold til virksomhederne på Sjælland, hvor kun syv procent vil prioritere dette emne hos erhvervshusene i Sorø og København.

Ifølge Kent Damsgaard handler det ikke om, at virksomhederne på Sjælland i mindre grad end de jyske og fynske har behov for at vokse eller eksportere til et nyt land.

- Vores undersøgelse viser, at man skal møde virksomhederne et helt andet sted på Sjælland end i Midtjylland, hvor man bare står klar til at tage imod rådgivning af høj kvalitet, som har værdi for virksomheden. Der er meget mere eksport, mens andre steder svarer så lavt, at virksomhederne kan have opgivet at få rådgivning – og så skal man forløse et potentiale, vurderer Kent Damsgaard.

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

De første nordvestjyske reaktioner på V-formandsskifte: Inger er det rette valg

Kultur

Ausumgaard dropper forårsmarkedet

Leder For abonnenter

Debatniveauet er simpelthen for lavt

Nogle gange er der behov for rabiate og grænsesøgende udtalelser for at få en debat sat i perspektiv. Overdrivelse, karikerede holdninger og provokationer kan lokke ligesindede og modstandere frem og tjener derfor et formål. Og hvis de holder sig inden for lovens rammer, kan vi såmænd også lægge spalteplads til dem. Både i form af redaktionelt behandlede emner, i læserbreve og i kommentarer til vores indhold på nettet. Men der er grænser. Torsdag bragte vi et læserbrev, hvori Jens Kristian Noe fra Holstebro gik helt til grænsen i ulvedebatten. Holdningerne i indlægget står han næppe alene med, men det provokerende budskab affødte primært reaktioner fra folk med den modsatte holdning. Her taler vi om den yderst forsimplede diskussion om "for eller imod ulven". Den diskussion, hvor nuancerede mennesker for længst er stået af, og kun de mindst kompromissøgende står tilbage i hver sin skyttegrav og råber ukvemsord. En absolut værdiløs diskussion. Af den årsag valgte vi at lukke for kommentarer til indlægget på nettet. Det sker sjældent. For vi vil om nogen gerne facilitere en saglig debat om ulven og det skel, den har skabt mellem mennesker efter sin genkomst til vores område. Men vi må ærligt erkende, at netop den debat er svær at være ordstyrer for. Det afholder os naturligvis ikke fra at skrive om ulven og de følelser, der er forbundet med den. Men ingen skal et øjeblik tro, at vi er glade for den interesse vores indhold får alene på baggrund af usaglige kommentarer. Vi vil meget hellere den positive dialog. Og det gælder ikke kun ulven. Så sent som torsdag fik jeg en henvendelse fra en læser, der var utilfreds med, at vi havde optaget et læserbrev om et andet harskt emne. Han opsagde sit abonnement på den baggrund. Vi bringer disse indlæg, fordi de findes og fordi de reflekterer det samfund, vi befinder os i. Men vi er også vidende om, at det ofte er de mest rabiate, der tyer til at sende et læserbrev. Det vil vi gerne lave om på. Derfor skal opfordringen herfra lyde: Send et læserbrev og vis os alle, at debatterne er meget mere nuancerede.

Annonce