Annonce
Vinderup

Fjernvarmeværk leder efter utætheder: I disse dage kan vandet være grønt

Fra mandag den 28. november farver Varmeværket fjernvarmevandet grønt i Vinderup. Værket er på jagt efter utætheder i ledningsnettet både i jorden og varmeinstallationer i huset. Arkivfoto
Fjernvarmeværket i Vinderup farver igen i år vandet grønt for at finde utætheder i ledningsnettet.

Vinderup: Der er risiko for lidt af en overraskelse, når borgere i Vinderup og omegn i denne tid lukker op for vandet i hjemmet. For grønt vand kan løbe ud af bruseren.

Med to dage til Halloween kunne man fristes til at finde sammenhæng - men forklaringen er nu mere jordnær.

Vinderup Varmeværk farver årligt på denne tid det vand, der bliver sendt ud i fjernvarmenettet, grønt, for at finde fejl:

- Vi oplever konstant, at forbrugernes varmtvandsbeholdere går i stykker, så der løber fjernvarmevand over i det varme brugsvand, og den eneste måde, vi kan finde frem til fejlen på, er at farve vandet grønt, forklarer Jørgen Sørensen, driftsleder på Vinderup Varmeværk.

Varmeværket har mandag morgen hældt uranin i fjernvarmevandet, der giver den særlige farve.

- Det er ikke sundhedsskadeligt, men får man grønt vand ud af hanen, skal man kontakte os, siger han.

For varmeværket er det en næsten årlig tradition at farve vandet før fyringssæsonen, så kunderne kan blive gjort opmærksomme på fejl, før minusgraderne indtræder udenfor.

- Sidste år ringede næsten ti ind og sagde, at de fik grønt vand ud af hanen. Men der havde vi også sprunget et år over, siger Jørgen Sørensen, der forventer at antallet af henvendelser vil være betydeligt mindre i år.

Fjernvarmevandet er i følge varmeværket kraftigt grønt de første par dage - hvorefter det langsomt blegner af.

- Den grønne farve er der typisk en uge eller to, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gavekort mod misbrug

Det kan godt være, at det virker. Men moralsk er det en glidebane, når man vil til at forære unge misbrugere gavekort for at følge deres misbrugsbehandling. Det er de tre nordvestjyske kommuner, der nu gerne vil have lov til at bruge metoden, hvor man belønner misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, efter hver anden ambulante samtale, når de følger behandlingen. Metoden er brugt i andre kommuner, hvor erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning. Det er muligvis rigtigt. Men at samfundet skal til at belønne mennesker økonomisk for at deltage i en behandling, som skatteborgerne i forvejen har betalt dyrt for, og som er til misbrugernes eget bedste, er vanskeligt at forstå. Tænk på hvilket ramaskrig det ville give, hvis landets folkeskoler belønnede eleverne økonomisk for at motivere dem til bedre karakterer? Eller hvis man gav kriminelle penge for at stoppe med at være kriminelle? Også selv om det virkede. Ifølge Center for Rusmiddel og Forebyggelse i Holstebro, som også dækker Struer og Lemvig Kommuner, er der 105 unge misbrugere mellem 15 og 25 år i de tre kommuner. Halvdelen vil kunne have gavn af at deltage i forløbet, vurderer Center for Rusmiddel og Forebyggelse. Det er naturligvis 105 misbrugere for meget, og mange af de 105 har helt sikkert brug for en hjælpende hånd til at droppe misbruget, hvad de heldigvis også kan få. Men man må holde fast i, at der ikke er nogen, der har tvunget de unge mennesker ud i deres misbrug, hvor ulykkeligt og ødelæggende det nu engang er. Læg dertil, at det er grundlæggende forkert at belønne folk for at have dårlige vaner med andre folks skattekroner. Hvad bliver det næste? Skal vi som samfund belønne folk økonomisk for at tabe sig og drikke mindre? Det må på alle parametre være belønning i sig selv, at man kan få et liv uden et misbrug af stoffer, alkohol, spil eller rygning for den sags skyld. Det skal man ikke have betaling for.

Annonce