Annonce
Kultur

Er du ellers mest til klassisk maleri?: Fem bud på ny dansk kunst, du kan starte med

Samtidskunst kan være svært at gå til, men har du mod på at prøve, er her kunstkritiker og forfatter Maria Kjær Themsens fem bud på danske kunstværker, der både rører sanserne og skaber røre i debatten. Alle værkerne er hentet fra hendes bog ”Berørt”, der handler om den allernyeste danske kunst.

Samtidskunsten spejler det, der sker i vores liv. Fra fødsel til død. Politiske revolutioner og revolutionerende opfindelser.

I sin bog ”Berørt” tager forfatter og kunstkritiker Maria Kjær Themsen fat i den danske kunst gennem de seneste 20 år, hvor hun beskriver værker og tendenser, der spejler den verden og udvikling, vi lever midt i. Hvor det er tydeligt, at finanskrisen og fladskærmen har sat deres præg - også på kunsten.

1 Olafur Eliassons populære sol

I 2003 udstillede Olafur Eliasson ”The Weather Project” på Tate Modern. Foto: Olafur Eliasson fra bogen ”Berørt”

Vi kan alle sammen snakke med om vejret. Men de senest 20 år er snakken forvandlet fra triviel small-talk til seriøs klimadebat. Regnen, blæsten, tørken og solen er blevet emner, som handler om meget mere end, hvilket tøj man skal have på. Derfor er vejret også blevet et populært tema i kunsten og litteraturen.

I 2003 udstillede Olafur Eliasson det overmåde populære ”The Weather Project”, en installation, der fyldte turbinehallen på Tate Modern i London. Over to millioner gæster oplevede Elissons illusion af en varm sol.

200 lysende pærer i en halvcirkel blev spejlet, så den fremstod hel og rund. I selve rummet svævede en dis, skabt af vand og sukker, foran solen. Og illusionen af solen var så effektiv, at folk, der kom ind i installationen fra en februargrå dag, satte sig ned eller slængede sig under solen, fortæller Maria Kjær Themsen.

- Værket var en rejse for sanserne. Man følte, at solen var en stor varm lampe, men det var en illusion. Det viser, hvordan vi lader os snyde af vores egne sanser. I det hele taget er Olafur Eliassons ikoniske ”The Weather Project” mere end bare et værk . Det er et sted, hvor man møder sig selv. Hvor man ser sig selv sanse, hvilket nærmest er kunstnerens motto, siger hun.

I Eliassons installation er mennesket i centrum. Værket eksisterer nærmest ikke, uden at et menneske oplever det. Og det er en klar tendens i begyndelsen af nullerne. Tidligere var det mødet mellem mennesker, som samtidskunstere beskæftigede sig med, og nu går tendensen mod mennesket som en del af naturen. Men inden finanskrisen drejede solen sig så at sige rundt om beskueren af kunsten.

- I nullerne var oplevelsesøkonomi det helt store. Og værkerne blev større og større. Alle udstillinger skulle være installationer og totaloplevelser og spektakulære. Det var inden finanskrisen, og det hele kørte i et vildt tempo. Efter boblen brast, og krisen brød ud, er fokus skiftet til håndarbejdet. Til skulpturen. Og til naturlige materialer, siger Maria Kjær Themsen.

”The Weather Project” blev set af to millioner, da det var udstillet. Det er ikke blevet vist siden.

2 Sensuelle tekstiler og koldt metal

Tove Storch-skulptur fra udstillingen Apple Romance 2020. Foto fra ”Berørt”

- Finanskrisen og de flade skærme er to ting, der er sket i de seneste 20 år, som ryster vores verden og forandrer den for altid, siger Maria Kjær Themsen.

Efter den økonomiske krise handler det ikke længere om at gøre kunsten større og vildere. Til gengæld får skulpturen sin renæssance efter 2010, og de håndfaste, naturlige og sanselige materialer vender tilbage. Et eksempel på det er Tove Storchs udstilling Apple Romance fra 2020. I centrum af udstillingen stod en sengelignende skulptur, beklædt med let, lyserød silke.

- Hun skaber fortællinger ud af meget enkle materialer, der har et strejf af optisk illusion, så man ofte skal helt tæt på for at forstå, hvad værkerne er lavet af. Det er illusion, som også Olafur Eliasson brugte den, men kombineret med noget taktilt, en sanselig materialebevidsthed, siger Maria Kjær Themsen om det sarte rosa værk bygget af aluminium og silke.

3 Sanselighed på skærmen

Amalie Smith: ”Eyes Touching, Fingers Seeing"”. Foto fra ”Berørt”

Samtidskunsten beskæftiger sig altid med de nyeste strømninger i samfundet. En af de mest revolutionerende nyskabelser i de seneste to årtier er de flade skærme, man kan styre med en let berøring. Vi bruger nærmest ikke vores følesans, når vi er på arbejde, diskuterer politik i fritiden, kommunikere med familien eller finder en kæreste.

Den generelle udvikling fra analog til digital, fra fysisk til immateriel, har gjort kunsten mere sanselig - ikke bare i klassisk forstand, hvor skulpturen er kommet tilbage i hænderne på kunstnerne, som vælger naturlige, håndgribelige materialer, men også ved at udforske nye former for sanselighed.

Det sidste gør billedkunstneren og forfatteren Amalie Smith i mediekunstværket ”Eyes Touching, Fingers Seeing” fra 2015. Det er en 15 minutter lang film, vist på en konkav skærm. Man ser en keramikvase, der formgives af en pegefinger, en gymnast på en barre og en hånd, der holder et øje. Inden filmen skuer bagud og finder hulemalerier frem.

- Det handler om, hvordan computeren er blevet en forlængelse af vores kroppe, og hvordan vores sanseapparat bliver forandret af skærmene, som vi glider let hen over, siger Maria Kjær Themsen, der har viet et kapitel i samtidskunstbogen til mediekunst, hvor virkeligheden og den virtuelle verden bliver udforsket i både væveteknikker, virtual reality-kunst og savsmuldsbunker.

4 Offentlig skulptur, der skabte debat

”Han” af Dragset og Elmgren. Foto fra ”Berørt”

Hele verden kender den lille bronzehavfrue, der sidde sammensunket på en sten ved Langelinie og kigger ud over vandet, selv om hun måske mest er optaget af sig selv og sine egne tanker. For enden af molen i Helsingør sidder en skinnede, spejlblank mandlig version af havfruen.

”Han” hedder skulpturen, der er skabt af Elmgreen & Dragset i 2012. Han mimer havfrues melankolske og feminine stilling på en sten skabt af stål ligesom ham selv. Og den er spejlblank, så man helt bogstaveligt kan spejle sig i kunsten. Og så spejler han omgivelserne og skifter altså uomgængeligt udtryk efter lyset og vejret:

- ”Han” sidder som den lille havfrue og kigger efter Hamlet ovre på Kronborg. Den er placeret på Helsingørs gamle værftsområde, og det betød, at han skabte en hel del debat, da han blev sat op. Da der var en del, der følte sig misrepræsenteret af den. På den måde er det interessant at tale om, hvad kunst kan og skal i det offentlige rum. Hvem tilhører det offentlige rum, og hvilke stemmer skal repræsenteres, siger Maria Kjær Themsen.

Det er en tendens i tiden at diskutere, om kunst i det offentlige rum repræsenterer hele samfundet. Om det repræsenterer alle slags mennesker. Og om det repræsenterer de rigtige holdninger i tiden. Det kan man også læse ind i den lille blanke mandefigur på havnen i Helsingør.

- Selv om ”Han” ligner en klassisk skulptur, skabte han alligevel voldsom debat. Der var tidligere værftsarbejdere, der ikke følte sig repræsenteret af en så liden mand. De så ham nærmest som en hån. Men senere blev der skabt en skulpturgruppe, ”Værftsarbejderne”, der med hærdebrede, muskuløse mænd med tunge skridt faldt i bedre jord end den blanke melankolske ”Han”, siger Maria Kjær Themsen.

5 En hospitalsudsmykning, der lindrer?

Kunstværk af Tal R i venteområderne på det nye psykiatriske sygehus i Skejby. Foto fra ”Berørt”: Jesper Voldgaard

En anden form for kunst i det offentlige rum er udsmykninger. Værket ”Jeg har været indlagt på den lyserøde” af Tal R fra 2018 var en total udsmykning af foyeren i det nye psykiatriske center på Aarhus Universitetshospital på Skejby.

Det er alt fra kunsten på væggen, væggenes farve, møblerne og sofaernes betræk, der har været udsat for kunstnerens blik og hånd. Og det bliver en større og større del af hospitalerne i fremtiden, vurderer Maria Kjær Themsen - selv om det nye supersygehus har været kritiseret for at bruge for mange penge på kunst.

Men det kan vise sig at være en god investering, for kunsten har en ønskværdig bivirkning: Der er videnskabeligt belæg for, at kunst har en lindrende effekt på patienter. I nogle kommuner ordinerer man endda museumsbesøg til stressede.

- Det er et tema, jeg selv arbejder meget med. Det viser sig, at kunst og litteratur kan have en enormt beroligende virkning på nervesystemet ud over, at det kan være helende i sig selv at få tankerne væk fra sygdom. I modsætning til det kan Tal R’s rum påvirke, og nogle har også sagt, at det var for nervestimulerende, fordi der simpelthen sker så meget. Så der er måske en forskel på, om man er fysisk eller psykisk plaget. Men jeg synes, det er sindssygt spændende, hvordan man kan bruge kunsten, og hvordan den kan have en gavnlig effekt på fysiske lidelser, siger Maria Kjær Themsen.

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten her

Erhverv

Ekstra hårdt ramt af opsigelser, barsel og sygemeldinger: Presset har aldrig været større

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

Erhverv For abonnenter

Virksomhed har stået for solid vækst i årrække - hemmeligheden er Jens' værdier og snusfornuften:  - Vi har aldrig købt en papkasse

Holstebro

Venstre i Holstebro tyvstarter med valgplakater

Holstebro

De kendte hinanden forretningsmæssigt - men noget gik helt galt: Dømt for at uddele knytnæveslag ved Nupark

Struer

Nu bliver der holdt øje med din hastighed på Fjordvejen

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Kultur

18b tager et stort skridt fremad: Køber naboejendom til overnatning og bespisning

Erhverv

Børnefamilierne indtager kvarteret omkring vandtårnet: Stine skulle bare en tur omkring Amsterdam, Berlin og København, inden hun vendte hjem

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Leder

Valget er vigtigt: Derfor gør vi valgartiklerne gratis på nettet

Struer For abonnenter

Laurs er villig til at betale prisen: - De sendte min kone ud af landet, så fra på søndag er jeg tysker

Holstebro

Dorthe vil forsætte med at tatovere trods forbud fra EU: - Jeg føler mig pisset op og ned ad ryggen

Annonce