Annonce
Kultur

Er det en skraldespand? Ny udstilling åbner på museet i dag

Made In Struer fokuserer på Struer som produktionsby i både nutid og datid. Foto: Johan Gadegaard
Struer Museum åbner i dag en ny udstilling, der viser den gamle og den nuværende produktionsby Struer. Måske finder du et par ting undervejs, som du ikke ved, hvad skal bruges til

Struer: Sort-hvide fotos fylder store dele af væggene. På det ene, fra en gammel fabrik i Struer, ser man kvinderne, der engang i svundne tider var ansat til at pakke æg.

De står foran hver sin plads med store æggebakker stablet ovenpå hinanden som en slags interimistisk bord, hvor hvert æg sirligt bliver lagt på plads med håndkraft.

Time efter time, dag ud og dag ind. I baggrunden står en mand mere ulasteligt klædt end kvinderne, der mest er iført løse kjoler og måske et tørklæde om håret.

Manden er iført hat og ligner en, der er leder. I forgrunden ser man to kvinder, der godt kunne se ud til at være mor og datter. En ny generation, der er klar til at tage pladsen.

Billedet er et af flere, der lige nu kan ses på Struer Museum, hvor udstillingen Made In Struer åbner i dag, lørdag.

Udstillingen viser produkter og varer, der tidligere er blevet produceret i Struer, og som bliver det lige nu. Alt fra bamser, mejeriprodukter og tobak (tidligere), til badedragter, biopejse og brød (nutid).

Selvom produkterne i den gamle afdeling er blevet udkonkurreret eller ikke længere bruges, så vidner det om iværksætterånd allerede for mange år siden.

Jesper Bækgaard, museumsleder

Skraldespand eller stoppetønde?

Museet begyndte det store arbejde med at indsamle genstande til udstillingen for længe siden, og det har ikke alt sammen været lige let, fortæller museumsleder Jesper Bækgaard.

- Med de nuværende firmaer kontaktede vi mange af dem, og de syntes heldigvis, at det var en god idé. De har også selv stået for at udstille deres produkter. Det var lidt sværere med de firmaer, som ikke længere findes.

Eksempelvis havde museet håbet på at få fat i en gammel violin, for der har gennem tiden faktisk været ikke mindre end to violinbyggere i Struer. Men lige præcis en violin dukkede aldrig op.

- Jeg tror, at mange smider ud i dag. Vi gemmer ikke længere på tingene, siger Jesper Bækgaard.

Alligevel har de fået samlet en imponerende samling af genstande, som i en tid, der ikke længere eksisterer, er blevet produceret her i Struer.

Blandt andet kan man næsten i midten af lokalet se et stort tårn af bøger og hæfter, der repræsenterer den bogtrykker, der i mange år fandtes i byen, og som også trykte mange ting for lokale forretninger.

Mange af genstandene repræsenterer også tankegange og dagligdags gøremål, som vi i dag ikke helt kan forholde os til. Eksempelvis den halvstore tønde, som Jesper Bækgaard tager ned fra sin udstillingsplads. Den er elegant med et slags mønstret tapet rundt om.

- Hvad tror du, det er? spørger Jesper Bækgaard.

Der er helt tomt for muligheder. En unødvendig flot skraldespand, måske?

- Det er en stoppetønde, lyder svaret fra Jesper Bækgaard, mens han løfter for låget, der afslører små pladser til værktøj.

Den "hylde", som værktøjet ligger på, kan tages ud, hvilket afslører et hult rum. Heri var der plads til strømper, der skulle stoppes, mens værktøjet, der skulle bruges, kunne ligge i toppen.

- Så kunne man have værktøj og strømper sammen og tage det med sig, forklarer Jesper Bækgaard.

Modsat i dag, hvor man, når strømperne får et hul, smider dem ud og køber nogle nye. Den lille stoppetønde er altså et eksempel på et helt håndværk, der er gået tabt.

Ikke bare ting

Made In Struer er ikke blot en udstilling af ting, men en fortælling om Struers identitet. Struer har altid været en produktions- og industriby, og udstillingen bliver brugt til at illustrere den identitet, der ligger i de producerede genstande.

Derfor er Made In Struer også mere spraglet og mangfoldig end sidste års midlertidige udstilling, der handlede om dansk design. Den udstilling var stramt sat op, mener museumslederen selv, mens det her er mere mangfoldigt, fordi produktionen af ting var mangfoldig.

Ifølge Jesper Bækgaard er der mange grunde til at være stolt af, at man kommer fra en produktionsby som Struer.

- Der er så meget initiativ i denne her by, og det er ret imponerende. Selvom produkterne i den gamle afdeling er blevet udkonkurreret eller ikke længere bruges, så vidner det om iværksætterånd allerede for mange år siden, siger han.

Og det gælder også i nutiden. Mange af udstillerne er unge iværksættere, der har lokaler i BusinessPark Struer eller andre steder. Som er startet helt for dem selv, og selv tager deres produkter med ud til messer og markeder for at få dem solgt.

- Der er stadig masser af mangfoldighed og initiativ i nutidens produktionsby Struer, siger Jesper Bækgaard.

Made In Struer kan ses på Struer Museum indtil slutningen af dette år.

Med låg på kunne det altså godt ligne en udsmykket skraldespand. Men det var en stoppetønde. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tak for havefesten

18 år blev det til. 18 år med guitarsoloer, fadøl og festglade mennesker. År med solskin og overskud, men til sidst også for mange år med regnvejr og underskud, og nu er det slut med Rock i Holstebro. Det kan man begræde herfra og til al evighed. I sidste ende var det dog publikum som svigtede, og kombinationen af flere år med dårligere regnskaber var mere end en-dags-festivalen kunne klare. Det er altid trist, når noget, der engang var stort, må lukke og slukke. Mange har erindringer og oplevelser bundet op i arrangementet – ja nogle har måske endda mødt deres udkårne på festivalpladsen, til tonerne af nogle landets mest populære kunstnere. For andre har det været en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor man mødte alle de mennesker, man ikke lige fik set nok til i en travl hverdag. Det var ikke uden grund, at det blev kaldt Nordvestjyllands største havefest, der dog de sidste år blev mindre og mindre, mens arrangørerne kæmpede en hård kamp for at skabe et økonomisk bæredygtigt projekt, hvor der var en sammenhæng mellem det musikalske ambitionsniveau og publikums interesse. De kommende dage vil det sikkert være mismodet, der fylder mest - og skuffelse over, at det i sidste ende ikke lykkedes at finde en aftale med kreditorerne, så festivalen fik lige en chance mere til for at bevise sin levedygtighed. Men det ændrer ikke på, at Rock i Holstebro i mange år lavede Nordvestjyllands største fest. Der var år, hvor tilskuertallet nåede op over 10.000, og hvor ikke bare gæsterne fik en fed fest; der var også penge at tjene for de frivillige foreninger, der bidrog til, at festivalen kunne afholdes. Det ville naturligvis være lettere, hvis der ikke var konkurrence, og Rock i Holstebro kunne have koncertmarkedet næsten for sig selv. Men der er i dag kommet et langt større udbud af koncerter og arrangementer året rundt, hvilket kun er positivt for det musikelskende publikum. Tilbage er bare at sige tak for festen og kampen. Og hvem ved, måske der af asken fra Rock i Holstebro vokser nye initiativer frem.

Annonce