x
Annonce
Lemvig

Er det bare giftalger der dræber sildene?

Døde vintersild er skyllet døde op på stranden ved Odby og Sunddraget, men østersfiskere har også fået de døde fisk i deres trawl. Foto: Johan Gadegaard

Limfjorden: Er det bare giftalger, der slår sild ihjel i Limfjorden? Det er i hvert fald den foreløbige vurdering fra Miljøstyrelsen, der efter denne uges omtale alligevel har valgt at undersøge sagen nærmere. Styrelsen vurderer, at fiskedøden kan hænge sammen med forekomst af den potentielt giftige alge, Karenia mikimotoi, der blomstrede op i løbet af oktober sidste år og fortsatte ind i januar og februar i år. Normalt forsvinder den om vinteren, men data viser også, at Limfjorden har haft en af de varmeste vintre de seneste 20 år, og derfor har den måske overlevet. Tekst: Miljøstyrelsen har algeprøver fra marts måned, som endnu ikke er færdiganalyseret og som kan vise, om algen måske stadig er i farvandet. Resultatet her af ventes først på banen i løbet af et par uger. Styrelsen undertreger dog, at man er optaget af at finde årsagen til de døde fisk i Limfjorden. Det fremgår af et foreløbigt svar til Janus Hillgaard, der er politisk rådgiver for SF.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce