Annonce
Kultur

Ensemble MidtVest vil lave koncerter for de unge

Klara Bernat har været leder af Ensemble MidtVest i to år. Arkivfoto: Morten Stricker.
Film, yoga og tour des chambres-koncert er Ensemble MidtVests forsøg på at nå et publikum, de normalt ikke har megen kontakt med, nemlig de unge

Struer: Klassisk musik er sådan noget med lange, kedelige koncerter, hvor man skal sidde i sit stiveste puds og høre musik, man ikke forstår. Ellers er det kun noget, man spiller på sit instrument på musikskolen, fordi ens lærer siger, man skal, og det er i hvert fald ikke noget, man ellers gider beskæftige sig med. Eller hvad?

Det er i hvert fald ofte den holdning, Ensemble MidtVest møder hos unge mennesker, der ikke har stiftet bekendtskab med klassisk musik.

- Det har ikke det bedste brand på sig, siger ensemblechef Klara Bernat.

Det forsøger Ensemble MidtVest nu at gøre noget ved med deres kammermusikfestival Vintertoner, som afholdes rundt om i Struer mellem 30. januar og 2. februar. Festivalen går årligt på skift mellem ensemblets ejerkommuner, og i år er turen altså kommet til Struer, og der vil komme andre boller på suppen.

Annonce

Programmet

Torsdag 30. januar:

Kl. 15.00: Yoga- og mindfulnesskoncert på Struer Højskole

Fredag 31. januar:

Kl. 19.30: Åbningskoncert på Gimsinghoved, intimkoncert

Lørdag 1. februar:

Kl. 14-18: Tour des chambres på Struer Museum, musikalsk vandring gennem musikken i samarbejde med Struer Museum og Bang & Olufsen

Kl. 19.30: Film-improvisation til japansk samurai-film, på Struer Statsgymnasium

Søndag 2. februar:

Kl. 10: Musikgudstjeneste i Struer Kirke

Kl. 15: Koncert med Aleksandar Madzar i Struer Kirke

Netflix-generationen

Denne gang behøver du nemlig ikke at sidde stille på en stol i en koncertsal eller en kirke. Du kan nemlig komme til at opleve den klassiske musik på nytænkte måder, som Ensemble MidtVest håber vil få flere i den yngre generation til at stifte bekendtskab med den klassiske musik.

- Vi vil rigtig gerne i kontakt med Netflix-generationen, siger Klara Bernat.

- Dem, der er vant til at høre musik på Spotify og som er vant til at alting er on-demand. Vi vil meget gerne i dialog med dem og prøve at bringe den klassiske musik til dem i stedet for omvendt, tilføjer hun.

Til Vintertoner vil de blandt andet forsøge sig med en yoga- og mindfulnesskoncert på Struer Højskole, hvor Ensemble MidtVest delvist improviserer og delvist spiller værker af bl.a. Brahms, mens publikum guides igennem meditation og åndredrætsteknikker. Du kan også komme til en anderledes tour des chambres, end du nok er vant til, når ensemblet i samarbejde med Struer Museum og Bang og Olufsen byder indenfor til en musikalsk vandring fra barokken til i dag på museet. Er du mere til det visuelle, vises der lørdag aften japansk samurai-film på Struer Statsgymnasium i stumfilms udgave, som ensemblet improviserer musik hen over. Ligesom i gamle dage, da en pianist spillede til stumfilmene i biografen.

- Vi vil meget gerne ud til nogle andre end vores kernepublikummer for at finde ud af, hvordan vi kan give bedre koncerter, som gør, at de kunne blive interesserede. Det er vigtigt, at vi som ensemble har kontakt til hele lokalsamfundet, mener Klara Bernat.

Byggeklodser

At de yngre generationer i dag som regel ikke har så stort kendskab til klassisk musik, mener Klara Bernat, at der er en hel specifik grund til.

- Engang var der kun klassisk musik, og så lærte man at tilpasse sig det og finde det, man kunne lide i det. I dag er der så mange valgmuligheder og veje at gå, og der kommer hele tiden nyt af mange forskellige kanaler, siger hun.

Hun føler dog stadig, at klassisk musik har en berettigelse i dagens samfund.

- Klassisk musik er kompleksitet i følelsen. For mig personligt er det næsten terapeutisk. Når jeg sætter mig til en klassisk koncert, så ved jeg, at det er mig-tid. Det er halvanden time, hvor jeg ikke behøver at tænke på andre ting, og hvor jeg kan lægge telefonen fra mig. Og live musik bør altid være en del af vores liv, siger hun.

Det er der, mener ensemblechefen, at vi som mennesker mødes og oplever noget sammen - og samtidig.

- Den personlige kontakt, man opnår til en live koncert, er byggeklodser i vores liv, mener hun.

Vintertoner og det nye forsøg på at nå ud til et nyt publikum byder på seks forskellige koncerter over fire dage.

Ensemble MidtVest vil forsøge at nå længere ud end til deres kernepublikum med kammermusikfestivalen Vintertoner.Arkivfoto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lyden af image-tab

Mens Struer Kommune forsøger at markedsføre sig som Lydens By, er det lige nu lyden af den ene dårlige historie efter den anden, som rammer byen og ikke mindst dens borgere. I januar var det den tidligere kommunaldirektør Mads Gammelmark, der kom i søgelyset, da det kom frem, at han havde brugt det kommunalt udleverede kreditkort til utal af privathævninger. Op til sidste weekend blev havnechefen så fritaget for tjeneste, da kommunen havde ”mistanke om uretmæssigheder i ansættelsen", som formuleringen lød. Og tirsdag var den gal igen, igen. Nu kom det frem, at flere chefer i kommunen havde brugt deres kommunale kreditkortet til formål, det er mere end vanskeligt at se det kommunale formål med. Hvorfor skal skatteyderne eksempelvis betale for et barbesøg i Vejle? Ret skal være ret, det er ude i småtingsafdelingen, at der er fundet uregelmæssigheder for i den seneste sag, der er kommet i kølvandet på Gammelmark-sagen. Men den er sammen med de andre sager med til at tegne et billede af, at der ikke har været ret meget styr på bilagene i kommunens top. Tidligere borgmester Mads Jakobsen (V) ærgrer sig forståeligt nok over sagerne:"Der sker rigtig mange gode ting i Struer, og det her kommer bare til at skygge for det, og det, synes jeg ikke, Struer fortjener”, siger han gårsdagens avis. Det har Mads Jakobsen ret i. Borgerne fortjener det hvert fald ikke. De har ikke kommunale kreditkort, og de har intet ansvar for den svigtende kontrol. Borgerne kan bare se til, mens deres kommune bliver sat i forbindelse med den ene dårlige sag efter den anden, som involverer personer, der har siddet i betroede offentlige stillinger. Retfærdigt eller ej, så koster sagerne i form af et stort overtræk på kommunens image-konto. Man må for borgerne håbe, at der ikke ligger flere skeletter og venter på at falde ud af de kommunale arkivskabe, og at en ny kommunaldirektør kan være med til at få sat en stopper for problemerne. Der er trods alt en grænse for, hvad man kan holde til at høre på og om - også i Lydens by.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Annonce