Annonce
Struer

Enorm efterspørgsel: Flere skal nu have adgang til overvægtsklinikken

Sådan her kan det se ud, når man går i overvægtsklinikken i Struer. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Efterspørgslen på en plads i Struer Kommunes overvægtsklinik er mere end stor. Ventelisten har været lige så stor, som det antal familier der er i gang.

Struer: Et af forslagene i Struer Kommunes nye helhedsplan, som er blevet sendt i høring hos interessenterne på området, er at udvide det tilbud, overvægtsklinikken i Struer Energi Park lige nu har, så endnu flere børn og familier kan få adgang til forløbene.

Struer Kommune tilbyder i dag behandling til overvægtige børn og unge i alderen 3-17 år ved at yde hjælp, støtte og vejledning til at stoppe vægtøgning i kommunens overvægtsklinik, hedder det i helhedsplanen og videre:

Forslaget indebærer, at flere overvægtige børn og deres familier i fremtiden vil kunne få glæde af et forløb i overvægtsklinikken.

- Vi er meget positive over den velvillighed, så det her kan komme endnu mere i spil, for det er eftertragtet hos familierne, fortæller Joan Skytte, der er ledende sundhedsplejerske i Struer Kommune.

- Vi har desværre haft en venteliste, lige siden overvægtsklinikken startede op i 2017. Vi har 40 familier i gang, og vi har også været oppe på 40 familier på venteliste. Det er mange at have på venteliste, lyder det fra Joan Skytte.

Vi har desværre haft en venteliste, lige siden overvægtsklinikken startede op i 2017. Vi har 40 familier i gang, og vi har også været oppe på 40 familier på venteliste. Det er mange at have på venteliste.

Joan Skytte, ledende sundhedsplejerske, Struer Kommune

Der er penge

I alt tre sundhedsplejersker og en kostvejleder er tilknyttet overvægtsklinikken, som har midler til at have åbent en dag om ugen i seks til syv timer.

- Vi skal nu til at kigge på, hvad der er muligt, for sundhedsplejerskerne, som er deroppe, har fuld skrue på alle deres timer, forklarer Joan Skytte, der i samme ombæring nævner både optimering af driften og at kunne se muligheder.

Effekten af tilbuddet har nemlig været efter hensigten, så det optimale ville selvfølgelig være at kunne få bragt ventelisten helt ned til nul.

- Og så vil vi selvfølgelig også gerne kunne forebygge mere i forhold til det, der gør, at børnene kommer her, siger Joan Skytte med henvisning til indsatsen i både daginstitutioner og skoler og helt fra graviditeten af.

Ifølge Tine Hammer, der er centerchef i Struer Kommunes børne- og familiecenter, er der ikke specifikt sat penge af til en udvidelse af overvægtsklinikken, men sundhedsplejen får samlet set godt 800.000 kroner mere om året fra 2019 og til og med 2022.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.

Kultur

Ung bykirke holder jubilæumsfest

Annonce