Annonce
Holstebro

Endelig - nu har ægtepar fået en dato for, hvornår 'stavnsbinding' ophører: Kommunen har brugt 1,4 millioner kroner på eksterne advokater - og regningen vokser stadig

For Bruno og Inge Petersen startede mareridtet, da han var 61 og hun 60 år. I dag er de henholdsvis 76 og 75 år. I al den tid har deres ejendom været usælgelig, grundet kommunens byudvikling og delvise ekspropriation af ejendommen på Mosebyvej 28. Foto: Morten Stricker
Torsdag skal Bruno og Inge Petersens ejendom vurderes påny, og til november starter retssagen, der afgør, om kommunen tvinges til at købe hele ejendommen og betale fuld pris.

Hornshøj: Endelig er der sat en dato for,  hvornår en årelang tvist om ekspropriation af to ejendomme i Hornshøj kan afsluttes.

I dag torsdag gennemføres syn og skøn af ejendommenes værdi, og sagerne kommer for retten den 23.-24. november.

- Vi har ikke tænkt på det hver dag, men det fylder da hele tiden, og nu - hvor der skal ske noget - fylder det rigtig meget igen, fortæller Inge Petersen.

Annonce

For hende og ægtemanden Bruno er der meget på spil. Kommunen har eksproprieret ejendommen på Mosebyvej 28 delvist, men ægteparret mener, at den skal overtage hele ejendommen og betale 3,6 millioner kroner for den, hvilket de to gange har fået medhold i - først af Taksationskommissionen og dernæst Overtaksationskommissionen.

Vil det så sige, at man regner med også at binde mange andre? Jeg må indrømme, jeg ikke har set en eneste situation, hvor det har været en risiko for kommunen. Jeg kunne være bange for, at det er advokaterne, der kører det løb, og som politikerne gemmer sig bag.

Leif Hornshøj, spidskandidat for Kristendemokraterne til det kommende kommunalvalg.

Et flertal i økonomiudvalget har dog valgt at få de to sager prøvet ved retten, fordi de ifølge kommunen er principielle og risikerer at gøre fremtidige ekspropriationer markant dyrere.

Her en måned før retssagerne starter, har Holstebro Kommune haft udgifter for mere end 1,4 millioner kroner på ekstern advokatbistand til ekspropriation- og retssagerne mod Bruno og Inge Petersen og naboejendommen. Undervejs har kommunen skiftet fra det lokale advokatfirma, Uldall & Laursen, til en af landets største advokatvirksomheder Bech-Bruun.

- Det er fuldstændig vanvittigt at bruge så mange penge på det, synes Inge Petersen.

Helt ude i hampen

Det er Leif Hornshøj, Kristendemokraternes spidskandidat til kommunalvalget helt enig i.

- Med to dage i retten ender advokatregningen højst sandsynligt på et par millioner kroner. Kunne de penge ikke bruges bedre?  I min verden er det helt ude i hampen, at man binder en mand i 15 år til en ejendom, siger Leif Hornshøj.

Martin Kaalund Ramm på Mosebyvej 26 er også kun delvist eksproprieret. Også han føler sig stavnsbundet og har mistet sin hustru, mens ekspropriationssagen har trukket ud og trukket ud. Foto: Morten Stricker

Han vil i byrådet for at være de ældres stemme, efter han har siddet som medlem af Ældrerådet og oplever, at mulighederne for indflydelse her er ringe.

Men det siddende byråd argumenterer jo, at det vil blive dyrt for kommunen - og dermed du og jeg -  hvis kommunen hver gang, den skal erhverve jord til byudvikling, skal købe mere, end den har brug for - og at sagen derfor er af principiel karakter. Kan du ikke have forståelse for det?

- Vil det så sige, at man regner med også at binde mange andre? Jeg må indrømme, jeg ikke har set en eneste situation, hvor det har været en risiko for kommunen. Jeg kunne være bange for, at det er advokaterne, der kører det løb, og som politikerne gemmer sig bag, siger Leif Hornshøj.

Du mener altså, at kommunen altid skal ekspropriere hele ejendomme - og ikke bare delvist?

-Ja. Vi kan ikke binde en mand (Bruno Petersen, red.) ved kun at købe halvdelen. Det er enten eller. Han skal have mulighed for at sælge til anden side, og som det er nu, kan han ikke det, siger Leif Hornshøj.

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Holstebro

De vil i byrådet og skal forvalte et budget på to-tre milliarder - men at forvalte 2,3 meter fra fortovskant til plakatkant kniber gevaldigt...

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Struer

Tiltalt havde efterspurgt Rasmus Paludan: Da han dukkede op, kom hun ikke

Navne For abonnenter

Engelske Theresa har i 20 år taget hånd om balletbørn i Holstebro: - Jeg elsker at undervise dem, der gerne vil undervises

Sport

Corona-isolationen er slut: Dina Thorslund har igen fuld fart på

Livsstil

Mikkel og hans familie holder juleaften for ti børn og 25 voksne, der enten er ensomme eller har det svært økonomisk

Struer

Plan om renovering: Forening vil hive fiskerleje ud ad dødvande

Erhverv For abonnenter

Jeg står stadig op klokken fem og nyder morgenstilheden

Kultur

Arrangør bag Streetfood: - Det var ikke godt nok - vi må kigge indad

Holstebro

Vil give sosu-elever løn under praktik: Vi er nødt til at gøre det mere attraktivt

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kultur

Museumsleder stopper: Jesper håber på at hente de sidste millioner hjem til Struer, inden han starter i Randers på mandag

Vestjylland For abonnenter

Efter branden: Der hviler en særlig stilhed over feriebyen, som mistede sit vartegn

Erhverv

Efter rekordregnskab: Møbelvirksomhed køber konkurrent

Annonce