Annonce
Holstebro

Endelig kan restauranterne genåbne: - Men vi vil ikke gå og lege politi

Café Aas åbner dørene mandag. Indtil da har de travlt med mad ud af huset. Foto: Johan Gadegaard
Restauranter, cafeer og værtshuse gør i disse dage klar til genåbning i næste uge. Ugen igennem har branchen haft skreget på de retningslinjer, der først blev offentliggjort torsdag.

Holstebro: Huslejen er den eneste regning, der endnu ikke er betalt. Men selv har hun ikke fået løn. Og selvom det går fint med takeout'en, kan den kun hente lige knapt 30 procent af omsætningen hjem her i Café Aas. Så det er klart, at genåbningen mandag den 18. maj, har været tiltrængt.

Men ugen op til har været frustrationsrig. For retningslinjerne for åbningen har manglet.

- Vi har jo ikke vidst, hvad vi skulle - om vi måtte få nogen ind - eller om de skulle sidde ude i regnvejret. Det været nervepirrende og til at blive skør i hovedet af, for økonomien er jo bare blevet mindre og mindre, siger Jette Aas.

Hun kunne torsdag eftermiddag, da retningslinjerne blev offentliggjort på Erhvervsministeriets hjemmeside, endelig få syn for sagn - dog kun få dage før cafeens genåbning.

- Vi har lige gået og målt op, og umiddelbart ser det ud til, at vi kan have det, som vi plejer med borde og stole, siger hun.

De nye retningslinjer lyder, at der skal være to kvadratmeter til rådighed per siddende gæst - fire per stående. Derudover skal være nem adgang til håndhygiejne og selskaber bør kun bestå af personer, som i forvejen har "tæt kontakt til hinanden og normalt ses på tilsvarende vis".

- Jeg synes, det er lidt forvirrende - for hvad så, hvis nogen skal forbi og på toilettet - skal folk så flytte sig, spørger Jette Aas og forklarer videre:

- Uanset hvad, så gør vi det, at vi skriver højt og tydeligt, at det er op til kunderne at holde afstand - men vi vil ikke gå og lege politi, siger hun.

Indtil videre bliver genåbningen af cafeen med så lav en bemanding så mulig. For hvor mange, der kommer, og hvor stor en effekt coronakrisen har haft på lysten til at komme ud at spise, er umuligt at spå om.

- Men det kan ikke blive ved, som det har gjort, ret meget længere rent økonomisk, siger hun.

Annonce

Retningslinjer til restauranter, caféer og værtshuse

Hermed et uddrag af de 42 punkter, de nye retningslinjer for ansvarlig indretning af restauranter, caféer, forlystelsesparker, hoteller og feriecentre, indeholder:

- Der må maksimalt tillades adgang for 1 person pr. 4 m2 gulvareal, hvortil der er offentlig adgang. Dog indføres et særligt kvadratmeterkrav på 2 m2 pr. person for restauranter, caféer og lignende, medmindre kunderne det pågældende sted i al væsentlighed står op (i givet fald er kravet 4 m2 pr. person).

- Udendørsarealer indrettes, så smittefare minimeres, og der kan holdes afstand, fx ved at tage initiativer til at undgå kødannelse/sammenstimling.

- Der skal være nem adgang til håndhygiejne.

- Toiletter (både gæste- og medarbejdertoiletter) rengøres grundigt (hyppighed efter en konkret vurdering), alle overflader afvaskes og kontaktpunkter desinficeres

- Restauranter og cafeer mv. skal respektere forsamlingsforbuddet, og kan således ikke servere for et selskab, der er større end den fastsatte grænse herfor. Et selskab bør kun bestå af personer, der i forvejen har tæt kontakt til hinanden og normalt ses på tilsvarende vis. Restauranter og caféer kan godt have flere selskaber samtidig, hvis der holdes afstanden mellem selskaberne.

Kilde: Erhvervsministeriet

Et spørgsmål om tolkning

Også hos Restaurant Pavillonen i Handbjerg har indehaver Phillip Harpøth haft travlt med at måle op:

- Jeg synes ikke, retningslinjerne er helt klare, men vi prøver at tolke dem, så godt vi kan, siger han. Det betyder, at der kun bliver plads til det halve, siger han.

Her er man klar til genåbning tirsdag, hvis ellers alt går som det skal. Og også her er man forsigtig med at kalde for mange ansatte ind.

- Det her takeaway har holdt hjulene fint igang, så det har ikke været kritisk. Nu skal vi tilbage til den bruttoavance, vi normalt har. Selvfølgelig kommer vi kun på 50 procent, men så tilpasser vi omkostningerne, så skal det nok gå, siger han.

Ingen erstatning

På restaurant Under Klippen åbner man først op onsdag. Normalt er der plads til 40 gæster i restauranten til a la carte, men medindehaver Ertugrul Dogan fortæller, at man kommer til at justere, så der "kun" bliver plads til 25-30. Det kommer højst sandsynligt til at betyde, at de røde tal på bundlinjen fortsætter.

- Men vi skruer ned for priserne og kommer med det bedste af det bedste til åbningen, siger Ertugrul Dogan.

Han vil ikke fortælle præcist, hvor meget omsætningen er faldet under nedlukningen, men restauranten har været ramt af at være under samme CVR-nummer som Brasserie Ekte, som har kørt med mad ud af huset. Det har gjort det vanskeligt for restauranten at søge økonomisk erstatning.

- Men vi skal nok hente underskuddet hjem, for jeg er sikker på, at opbakningen fra gæsterne er stor, mener en fortrøstningsfuld Ertugrul Dogan.

Om vejret vil

Også på Sevel Kro har man ventet utålmodigt på retningslinjerne. Her er der som udgangspunkt lagt op til, at man justerer antal gæster løbende:

- Eksempelvis i vores udestue bliver der plads til halvdelen. Men det vil ikke være korrekt at sige, at vi nedjusterer med halvdelen, for det kommer også an på, hvornår folk kommer på dagen og om vejret bliver godt, så vi kan åbne udendørs, siger tjener Martin Nielsen.

Kroen, der har kørt med takeaway, åbner tirsdag, og allerede nu, kan efterspørgslen mærkes:

- Telefonerne smelter jo allerede, siger Martin Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce