Annonce
Leder

Endelig en langsigtet plan

Uenighed og ulogiske konsekvenser er umulige at undgå i en manøvre, som i sidste ende handler om at begrænse aktivitetsniveauet.
Annonce

Man kan synes, det er skørt, at vi på mandag kan gå i Ikea og storcentre, mens en tur i zoologisk have er bandlyst. Man kan synes, at det er mærkeligt, at man må gå på biblioteket fra den 18. maj, mens en tur på museet må vente til 8. juni. Man kan undre sig over, at trossamfund kan åbne igen om lidt, mens sprogcentre og voksenuddannelse må vente en måned. Skal forsamlingsforbuddet tillade 10, 30 eller 50? Stillet op over for hinanden giver de enkelte elementer i genåbningsplanen ikke ret meget logisk mening.

Uenighed og ulogiske konsekvenser er umulige at undgå i en manøvre, som i sidste ende handler om at begrænse aktivitetsniveauet. Det ene element er måske ikke "farligere" end det andet, men politikerne skulle sætte en grænse, og det har de nu gjort. Overordnet set er det rigtig godt for os alle sammen, at der nu endelig findes en langsigtet plan. Og vi kan nu få diskussionen om de enkelte prioriteringer frem i lyset. Vi kan i debatten se, hvilke politikere vi er enige med. Det kaldes demokrati, og det har vi savnet de seneste uger.

Det er selvsagt også en kæmpe fordel for os alle sammen, at vi nu har mulighed for at planlægge lidt bedre. Uvidenheden er afløst af en plan. Der er naturligvis stadig et hav af ubesvarede spørgsmål. Og under det hele hviler truslen om, at sygdommen kan blusse op og tage det hele fra os igen. Det kommer vi ikke uden om, men køreplanen findes, og vi kan vi for alvor begynde at se fremad.

Vi vil de kommende dage høre mange tale for, at det ene eller andet burde prioriteres, og at grænserne bør åbnes. At vi står i en situation, hvor vi kan tillade os at tale for en endnu større åbning, er et stort sundhedstegn. Hvis sygdommen havde ramt landet, som det skrækscenarium, regeringen viste os for otte uger siden, ville vi slet ikke have denne debat nu. Vi er indtil videre sluppet nådigt fra sygdommen. Nu handler det om at slippe nådigst muligt fra konsekvenserne af de hårde prioriteringer.

Chefredaktør Søren Egebjerg Pedersen. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce