Annonce
Læserbrev

En undren ramte mig

- Mange sygeplejersker tjener en god løn, de arbejder også for den. Nattearbejde, weekendarbejde og aftenarbejde. Det slider på krop og familie, når man arbejder på skæve tidspunkter. De penge der udbetales for dette slid, er hårdt tjente penge, der ene og alene er en kompensation for skæve arbejdstider, skriver Anja Laursen. Genrefoto: Morten Pape

Læserbrev: Som svar til klummen i Dagbladet 2.5.2021.

Jeg læste med glæde og interesse søndagens udgave af Dagbladet. Det var opløftende for en sygeplejerske som mig, hvordan 10 ud af 10 borgere i mødte på gaden bakker sygeplejerskerne op i kampen for en bedre løn.

En undren ramte mig dog, da jeg læste din klumme. Du bruger mange kræfter på at finde ud af, om du mener sygeplejersker skal have mere i løn. Frem og tilbage, jeg er helt i tvivl om, hvad du egentlig mener.

Annonce

Nuvel. Måske dine mange tanker er årsagen til, at du ikke kan kapere andet end en gennemsnitsløn. For alle sygeplejersker. Du begrunder det med din manglende uddannelse? Det vil jeg betvivle, de fleste journalister jeg kender, er dygtige mennesker, der formår at forstå og efterfølgende formidle tal og fakta.

Mange sygeplejersker tjener en god løn, de arbejder også for den. Nattearbejde, weekendarbejde og aftenarbejde. Det slider på krop og familie, når man arbejder på skæve tidspunkter. De penge der udbetales for dette slid, er hårdt tjente penge, der ene og alene er en kompensation for skæve arbejdstider.

Det er grundlønnen, der er årsagen til de udfordringer vi og andre kvindedominerede fag står med. Det er faktisk ikke så kompliceret at forstå, lad mig prøve.

I 1969 blev tjenestemandsreformen vedtaget af politikerne på Christiansborg. Udgangspunktet var, at kvindefag fik lavere løn end mandefag. Af den ene årsag, at manden var forsørger i hjemmet, derfor skulle han have en højere løn. Allerede dengang var der opstand mod reformen politikerne vedtog. Alligevel er den fortsat gældende i 2021.


De tørre tal gør, at jeg er bekymret for om vi i fremtiden kan finde de 5600 sygeplejersker, vi mangler for at kunne holde vores sundhedsvæsen kørende.


Den betyder, helt konkret. En nyuddannet sygeplejerskes grundløn er 4000 kroner mindre end en nyuddannet skolelærer. Fordi skolelærer i 1969 var et mandefag, mens sygeplejerske var et kvindefag. I dag er uddannelserne samme længde, men startlønnen altså godt 4000 kroner fra hinanden. Vil du have gennemsnitslønnen med pension (men uden gener, feriegodtgørelse og overarbejde), så er den for en regionalt ansat sygeplejerske 36.336 kroner. En kommunalt ansat sygeplejerske tjener 39.091. En skolelærer 43.445 selvom uddannelseslængden er den samme. Tallene er fra AE-Rådet.

De tørre tal gør, at jeg er bekymret for om vi i fremtiden kan finde de 5600 sygeplejersker, vi mangler for at kunne holde vores sundhedsvæsen kørende. Såvel i fastholdelse af allerede ansatte, samt rekruttering af unge mennesker til vores fag.

Nu taler du om, lad mig citere ”Lønnen afgøres heldigvis ikke af folkestemning eller politiske krav. Den afgøres af arbejdsmarkedets parter”.

Det er her udfordringen for os sygeplejersker og andre kvindedominerede fag opstår. Når politikere og meningsdannere lader automatpiloten med argumentet om, at løndannelse er et anliggende mellem arbejdsmarkedets parter.

Det var det ikke i 1969. Der var det politikerne på Christiansborg der vedtog, at fag domineret af kvinder skulle have lavere løn end mænd. Derfor er det vel også kun ret og rimeligt, at vores lønefterslæb på 15-20 procent skal indhentes via en reform fra magthaverne på Christiansborg. Det lønefterslæb løses ikke via overenskomsten. For er der noget vi ikke skal, så er det at tage den helt fortjente og nødvendige lønudvikling fra andre faggrupper.

Vi har ventet i årtier på et opgør med tjenestemandsreformen, så vi er helt med på at lønefterslæbet skal indhentes over tid. Det glæder mig at borgerne I mødte, kombineret med en række politiske partier på Christiansborg, har forståelse for, hvorfor der skal gøres noget ved lønnen i kvindedominerede fag.

Og så håber jeg da, at jeg har givet chefredaktøren et indblik i, hvorfor vi sygeplejersker og andre kvindedominerede kæmper for ligeløn. Er du stadig i tvivl, så er du velkommen til at ringe Søren Egebjerg Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce