Annonce
Debat

En trist dag i regionsrådssalen

- Derfor er det vores håb, at den nye psykiatriske afdeling i Gødstrup (billedet) kan tiltrække mange nye speciallæger, så de syv regionsfunktioner kan komme tilbage til Vestjylland, skriver Conny Jensen og Peter Møller Andersen. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix

Læserbrev: Onsdag den 28. april var en trist dag for psykiatrien i den vestlige del af Region Midtjylland, da regionsrådet næsten blev tvunget til at nedlægge syv regionsfunktioner ved Psykiatrien i Vest og overføre opgaverne til universitetshospitalet i Skejby ved Århus.

Balancen mellem øst og vest blev skævvredet i regionen, og det var en beslutning, som det samlede regionsråd ikke havde let ved at træffe, men der var ikke rigtigt andre muligheder, og den blev ikke truffet for at spare penge.

Igennem længere tid har Psykiatrien i Vest (Herning/Holstebro), der dækker de seks vestligste kommuner i regionen, haft store problemer med at skaffe fastansatte speciallæger i psykiatri til afdelingen.

Annonce

For nyligt har begge ledere af afdelingen også sagt op, og tilstandene er således blevet tiltagende kritiske i det vestjyske.

De fleste patienter og pårørende har heldigvis ikke mærket at kvaliteten af behandlingen er blevet markant dårligere, efter at de faste speciallæger er rejst, da det er lykkedes af få hjælp af speciallæger, der er blevet ansat som løstansatte konsulenter , ofte via vikarbureauer. Desuden har mange erfarne sygeplejersker, SOSU-assistenter og andre medarbejdere, der kan løfte store behandlings- og udredningsopgaver.

Men man er nu nede på to fastansatte speciallæger, og da der skal tre speciallæger til at dække hver af de syv regionsfunktioner ifølge specialplanen, så var det ikke muligt at opretholde regionsfunktionerne i området. Sundhedsstyrelsen indførte i 2016 en specialeplan, der også dækkede psykiatrien med tre behandlingsniveauer: Hovedfunktion, der var af grundlæggende behandling, Regionsfunktioner der var et specialiseret tilbud oftest 2-3 steder i hver region og Højtspecialiserede niveau 2-5 steder i Danmark.

Vest (Herning/Holstebro) og Risskov/Skejby blev de to steder i Region Midtjylland, der bød ind på regionsfunktioner, og fik dem tildelt. Randers, Horsens og Viborg har behandling på hovedfunktionsniveau.

Langt de fleste patienter bliver i dag behandlet på Hovedfunktionsniveau i Herning/Holstebro og de 4 tilstødende kommuner. Under 10% af de sygeste psykiatriske patienter behandles i dag på de 2 mest specialiserede behandlingsniveauer.

Retspsykiatrien, Afdeling for Depression og Angst, og Afdeling for Psykoser, alle fra Skejby, er i øjeblikket ved at tilrettelægge hvordan de kan løfte opgaven sammen med Herning/Gødstrup. Der er fortsat ansat rigtig mange dygtige medarbejdere i psykiatrien i Herning/Holstebro, der kender deres patienter rigtig godt, og deres viden og lokalkendskab er fortsat en vigtig ressource . Patienterne vil således oftest beholde deres nuværende primærbehandler, men møder måske en speciallæge fra Skejby under deres behandlingsforløb. Det vil også være undtagelsen at ambulante samtaler kommer til at foregå i Skejby.

Det har været vigtigt for os to socialdemokratiske regionsrådspolitikere, at patienter i Vestjylland ikke får dårligere behandlingstilbud end patienter i Østjylland, det er det stadig, og derfor er det vores håb, at den nye psykiatriske afdeling i Gødstrup kan tiltrække mange nye speciallæger, så de syv regionsfunktioner kan komme tilbage til Vestjylland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce