Annonce
Mærkedage

En selvlært og meget hædret kunstrebel

Sankt Hans Torv på Nørrebro i København med Jørgen Haugen Sørensens skulptur Huset, der regner. (Arkivfoto) Bjarke Ørsted/Ritzau Scanpix
Billedhuggeren Jørgen Haugen Sørensen har levet halvdelen af sit liv uden for Danmark, men han udstiller stadig i hjemlandet. Torsdag 3. oktober runder han 85.
Annonce

85 år. Billedhuggeren Jørgen Haugen Sørensen er på sin 85-års fødselsdag den 3. oktober helt aktuel med en udstilling på maleren og multikunstneren J.F. Willumsens Museum i Frederikssund.

Og mødet mellem de to markante kunstnere svinger overraskende godt trods en forskel i fødselsår på 71 år mellem den for længst afdøde Willumsen (1863-1956) og Haugen Sørensen. Det konkluderer Kristeligt Dagblads anmelder.

Jørgen Haugen Sørensen har omtrent halvdelen af sit liv boet og arbejdet i udlandet. Først i Paris i 1960'erne og siden mest i Pietrasanta i Italien. Han er autodidakt kunstner efter en læretid som gips- og pottemager og debuterede som 19-årig i 1953 på Kunstnernes Efterårsudstilling i København.

Hans kunst er ikke for sarte sjæle. Han skildrer verden, som han ser den, præget af krig og vold, og værkerne er voldsomme, blodige og fulde af vildskab.

En af hans skulpturer, "Huset, der Regner", er placeret på Sankt Hans Torv i København. Han har også udsmykket Københavns Domhus med en række relieffer.

I et interview i Jyllands-Posten bekendte Haugen Sørensen i en moden alder, at han med årene er nået frem til, at mennesket er ondt - modsat sin ungdoms overbevisning.

- For at undgå ondskaben må vi bestandig lære at respektere hinanden og kæmpe for demokrati. Udviklingen går den modsatte vej af, hvad jeg troede, forklarede han.

Haugen Sørensen voksede ikke ligefrem op på samfundets solside. Faren forlod moren og to små børn for at rejse til Nazityskland, hvor hans politiske sympatier lå, og moren måtte alene forsørge Jørgen og hans storebror, Arne, der blev en kendt maler og grafiker.

Jørgen Haugen Sørensen har bevaret sin antiautoritære og antimilitaristiske tilgang til tilværelsen, ligesom han stedse har revset kunstverdenens papirtigre.

Han har også begået litografier og film og har udstillet mange steder i Europa, USA og Mexico. Jørgen Haugen Sørensen har modtaget en lang række priser og hædersbevisninger, blandt dem Eckersberg Medaillen (1969) og Thorvaldsen Medaillen (1979), ligesom han i 1984 blev tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

Billedhuggeren Jørgen Haugen Sørensen fotograferet 23. maj 2013. Onsdag den 3. oktober fylder han 85 år. Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Syv ting skal fikses, før Holstebro Idrætspark er klar til divisionsfodbold: Formand håber, det giver anledning til at fikse endnu flere

Lemvig

Stjal brevpapir til bedrageriforsøg

Debat

Film. Selvfølgelig er det kultur

Holstebro

Udvalg vil ikke fyre: Millioner til SOSU-elever skal findes i budgetforhandlinger

Annonce