Annonce
Biler

En ny verden af muligheder med Android Auto

Brugerfladen på Android Auto er bygget op med overskuelig grafik. Mange funktioner fungerer med talestyring. Foto: Jens Overgaard
Android Auto findes nu på dansk i en mere tilgængelig version, og det giver nye muligheder for titusindvis af bilister. Vi tester det nye system og sammenligner med Apple Carplay.
Annonce

Der åbner sig en ny verden for mange tusinde ejere af androidtelefoner som for eksempel Samsung eller Huawei. Android Auto, der er modstykket til Apple Carplay, er nemlig endelig tilgængeligt på dansk. Det kræver dog, at man har en telefon med det nyeste Android 10-styresystem fra efteråret 2019, som en del lidt ældre telefoner også kan opdateres til.

Det kan fungere med de bilmodeller, som også har installeret mulighed for Apple Carplay og typisk kom på markedet fra 2015-16.

Her er mange muligheder.

Det står klart, da vi tester systemet i en ny Peugeot 2008 med en Samsung Galaxy S9 fra 2018 samt en Huawei P20 Lite fra samme år. Referencen er en iPhone 6S med det nyeste iOS 13.4-styresystem.

Knasten har været, at det stemmestyrede Android Auto, i modsætning til Apple Carplay ikke fandtes på dansk og derfor officielt ikke kunne bruges. Det har været muligt at downloade en app med en uofficiel dansk version, men den har krævet teknisk snilde.

Android Auto

Med Apple Carplay og Android Auto forbindes telefonen med bilens infotainment-styresystem og skærme. Her er der blandt andet navigation, telefon og sms-funktionen. Med en række apps kan man få en lang række udvidelser lige fra podcasts over lydbøger til musik-streaming-tjenester.

Egnede apps hentes i Google Play Store - søg på Android Auto. Hos Apple søger du i App Store på Apple Carplay. Se mere om systemet på android.com/auto.

Annonce

Ingen garanti

Det nye system kræver bare et kabel med USB-stik og et par godkendelser på telefonen, for at systemet kan spille sammen med bilen, så er du i gang.

Android Auto kan i visse lande med en bestemt opsætning køre trådløst over Bluetooth ligesom Apple Carplay. Men det er uklart, om det fungerer herhjemme. Google fortæller om systemet på.android.com/auto, men har ikke meldt noget officielt ud om den danske version. Vi har været i kontakt med Google Danmark, hvor man undersøger sagen. Men et svar kan trække ud.

En stor importør som Peugeot oplyser dog, at de biler, der er forberedt, som udgangspunkt spiller sammen med androidtelefonerne. Den største udfordring ligger i telefonernes hardware og software, og hvordan dette virker med de forskellige bilradioer. Så der er ikke 100 procent garanti.

Dette illustrerer meget godt vores oplevelse: Systemet giver som Apple Carplay mange muligheder, og betjeningen fungerer forholdsvis let. Men det virker ikke lige så gelinde, og der er tekniske udfordringer. Vi afprøver her på for-installerede apps som telefon og Google Maps samt hentede apps som Spotify og Telmore Musik.

Annonce

Plusser og minusser

Grafikken er overskuelig og ligner det, vi kender fra Samsung-universet, men hvor du her scroller lodret, mens det med Apple Carplay sker vandret. Det virker intuitivt fint. Det er også nemt at bladre rundt i appsene, og de åbner hurtigt.

Lakmusprøven er stemmestyringen, hvor både telefonopkald og navigationen på Google Maps også kører gelinde og virker mere intuitivt end Apples Siri. Der er dog udfordringer. Mens det går fint med at modtage sms’er, der vises med en pop-op-menu, og svare på dem med stemmestyringen, er der udfordringer med at sende en ny sms.

Det kan man gøre enten ved at trykke på knappen med tale-symbolet i rattet på bilen eller trykke på et mikrofon-ikon på skærmen. Ved tryk på rattet blev Android Auto dog overtrumfet af Peugeots eget integrerede infotainment-system, mens det kun lykkedes at sende to sms’er fra skærmikonet. Her kom resten af tiden fejlmeldingen ”Data-transmission lost”. Det er ifølge bruger-sites et generelt problem, som Google er opmærksom på og arbejder på at få løst.

Vi havde i forvejen hentet Googles eget sms-program for Beskeder i Google Playstore, som blev gjort til den foretrukne frem for Samsungs egen for-installerede Besked-app for at sikre fuld integration. Det hjalp ikke. Men vi ved dog fra en kollega, som har fået systemet til at køre fint i en Citroën C3, at det er muligt.

På den positive front oplevede vi, at en musik-app som Telmore Musik virkede hurtigere og mere driftssikker end hos Apple. De mange apps, du henter i Google Play Store ved at søge på Android Auto, er et kapitel for sig selv. Udgangspunktet er, at de grundlæggende funktioner virker rimeligt.

Dommen er, at Android Auto er fuld af gode takter, men ikke virker helt færdigt endnu.

Android Auto eller Apple Carplay?

Vanens magt er stor. Dette smitter også af på dit valg at telefon, og hvordan du bruger den i bilen. Derfor har Apple og Google fra starten haft en klar filosofi om at skabe samme grafik og brugerflade på bilens skærm som på telefoner.

Som mangeårig Apple-bruger har overtegnede længe været stor fan af Apple Carplay, som er let at bruge og har en meget bred vifte af apps at vælge imellem. Efter nogle dages brug af Android Auto vil jeg dog heller ikke afskrive dette. Begge systemer gør hverdagen i bilen lettere. Men jeg hælder klart til Apple Carplay, som virker mere helstøbt og mindre teknisk at gå til.

En af de største ulemper ved Android Auto er, at der er så mange systemer, så du ikke har sikkerhed for, at det virker. Men forhåbentlig får Google strømlinet dette med Android 10.

Jeg synes ikke, at du skal købe telefon efter at skulle bruge den i bilen. Køb den telefon, som passer med prisen og det styresystem, som du er mest fortrolig med. Men hvis det skal være en Android, så sørg for, at den har Android 10.

Det er dog ikke alle telefon-fabrikater, heller ikke helt nye, som har adgang til dette styresystem. Hvis der er problemer med at få Android Auto til at køre, kan det desuden være en god idé at opgradere til et bedre USB-kabel.

Nogle telefoner, som for eksempel Samsung kan også gå i dvaletilstand pga. strømstyringen, der typisk indstilles i fire niveauer. For at undgå dette, skal telefonen stå på et af de to højeste.

Det indbyggede Google Maps fungerer hurtigt og effektivt, mens sms-funktionen ikke virkede, som den skulle. Foto: Jens Overgaard
En app som f.eks. Telmore Musik er en typisk app, som kan tilføjes. Den fungerer driftssikker. Foto: Jens Overgaard
Apple Carplay har været ene på banen herhjemme, men får nu konkurrence. Dette og Android Auto har hver deres klare grafiske univers. Foto: Jens Overgaard
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce