Annonce
Holstebro

En ny plan til 20 millioner kroner skal gøre Trekanten attraktiv

Landsbyggefonden, de tre boligselskaber i Trekanten og Holstebro Kommune vil de kommende tre år bruge knap 20 millioner kroner på at gøre Trekanten en mere intregreret del af Holstebro. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Endnu et projekt har til formål at gøre Trekanten til en del af Holstebro i stedet for en selvstændig ø i byen. Der er dog lang vej igen, mener politikerne.

Holstebro: Der er i årenes løb brugt mange millioner kroner på forskellige projekter, der skulle få Trekanten til at blive et bedre og mere attraktivt boligområde. I dag tager byrådets økonomiudvalg så stilling til et nyt projekt til knap 20 millioner kroner.

Landbyggefonden vil bidrage med ni millioner kroner, mens de tre boligselskaber og Holstebro Kommune vil bruge 10,328 millioner kroner, der over de kommende tre år skal "skabe markante og vedvarende ændringer", som der står i den såkaldte helhedsplan, der har fået navnet "Trekanten, Holstebro - En fælles indsats".

Planen har været diskuteret i udvalget for Erhverv og Turisme, og her er udvalgsformand Søren Olesen (DF) positiv overfor planen for trekanten.

- Trekanten skal integreres i den øvrige by betydeligt bedre, end den er i dag. Der er ingen god forklaring på, at Trekanten ikke kommer til at fungere lige så godt som den øvrige del af byen, men ligger som en ø i byen, siger han.

- 19 millioner kroner er mange penge, men der bor også mange mennesker - flere end i Ulfborg og Vinderup. Og hvis vi ikke gør noget, så bliver det endnu dyrere, for så bliver forskellen mellem Trekanten og Holstebro større end den er i dag, siger Søren Olesen.

Trekanten

Der er tre boligselskaber og cirka 3500 beboere i området.Trekant-området er det sogn i Holstebro Kommune, som er kategoriseret i socialgruppe 5.

Befolkningen er ret ung sammenlignet med resten af kommunen. 29,9 procent er under 18 år mod 22 procent i kommunen som helhed.

Andelen er indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande er i Trekanten 34,1 procent mod 4,6 procent i kommunen. I en enkelt boligafdeling er op mod 70 procent indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande.

16,4 procent af beboerne er enlige forsørgere med børn - i kommunen som helhed er tallet 5,4 procent. 44 procent af børnene, som bor i Trekanten, er børn af enlige forsørgere, imod 16 procent i kommunen som helhed.

Den gennemsnitlige husstandsindkomst er 200.000 kroner mindre end for kommunen som helhed. Gennemsnitsindkomsten er 84.662 kroner lavere per person i husstanden, hvilket blot udgør 63,4 procent af gennemsnitsindkomsten i Holstebro.

46,1 procent af de 18-64-årige er i beskæftigelse mod 75,6 procent i hele kommunen. Altså er 53,9 procent ikke tilknyttet arbejdsmarkedet.

Af de 30-64-årige er 49,3 procent i boligområdet på offentligt forsørgelse. I kommunen som helhed er det 16 procent.

Den samlede andel af personer med grundskolen som højeste fuldførte uddannelse er på 30,9 procent mod 18,8 procent i kommunen.

Andelen af borgere, der bliver indlagt i psykiatrien er mere end dobbelt så højt i Trekanten i forhold til resten af kommunen, hvilket også gør sig gældende for ambulante besøg i psykiatrien, samt besøg til psykiatrien.

Der er mellem dobbelt og tre gange så mange kriminalretslige afgørelser i Trekanten sammenlignet med kommunen som helhed. Der har over de sidste tre år i gennemsnit været 2,43 procent kriminalretslige afgørelser per 1000 beboere.

En beboerundersøgelse blandt beboerne i Asa-, Jætte- og Skjoldgården (cirka 550 lejligheder), at man generelt er glade for at bo i Trekanten. 88 procent føler sig trygge eller meget trygge i området. En næsten tilsvarende undersøgelse til 500 husstande i Holstebro Kommune udenfor Trekanten, viste at 89 procent ikke kunne tænke sig at flytte til området, og at 59 procent opfatter området som helt eller delvist utrygt.

Opfordret til at søge

Det nye helhedsplan er er en fortsættelse af en boligsocial helhedsplan, der har kørt de seneste tre år, men som udløber ved årsskiftet. Den plan blev støttet af Landsbyggefonden med fem millioner kroner.

- Baggrunden er, at vi har haft Landsbyggefonden på besøg for at se projektet, der kører lige nu. De synes, at der var så mange gode ting i gang, at de mente, at vi endelig ikke måtte stoppe. De opfordrede os i stedet til at lave en ny ansøgning, siger Alex Würtz, der er projektleder for helhedsplanen i Trekanten.

Planen er, at der i forbindelse med helhedsplanen skal ansættes otte medarbejdere i et nyt boligsocialt fællessekretariatet, blandt andet projektledere, en trivselsmedarbejder, en ungdomsmedarbejder og en børnemedarbejde.

- Planen vil have særligt fokus på uddannelse, beskæftigelse og sundhed, så der er fokus på, at beboere i højere grad bliver i stand til at tage et arbejde og forsørge sig selv, siger Alex Würtz.

Annonce

Handler om image

Venstres medlem af erhverv og turisme-udvalget, Jesper Hebsgaard Pedersen, mener, at det handler om imaget af området.

- En undersøgelse viser, at de der bor i området er glade for det, mens dem udenfor området ser det som utrygt. Derfor skal vi åbne området op, så folk måske cykler eller går tur i området, så de får et andet syn på det, også selv får lyst til at bo der, siger Jesper Hebsgaard Pedersen, der godt kan forstå, hvis nogle stiller spørgsmål til, hvor mange penge, man skal putte i Trekanten.

- Men der bor mange mennesker i området, og det er en langstrakt proces, men vi kan også se, at der er gang i forskellige ting, siger han, der dog ikke forventer, at alt er godt om den 31. december 2020, hvor projektet er sat til at udløbe.

- Jeg tror på, at det har en effekt, og gør vi ikke noget, så tror jeg, at regningen bliver større i fremtiden, hvis vi ikke gør noget, siger Jesper Hebsgaard Pedersen.

Annonce

En blåstempling

Næstformand i udvalget for erhverv og turisme, Dorthe Pia Hansen (S), er også positiv overfor planen.

- Der sker en masse gode ting i området lige nu, hvor der er lavet rækkehuse, der har venteliste, og Kamoon (madprojekt, red.) som også oplever succes, så skal vi fra kommunens side støtte den forandring, der kan åbne Trekanten, så området bliver en del af byen, hun, men indrømmer, at alle problemer nok ikke er løst om tre år.

- Så nemt går det nok ikke, og det er svært at sige om det lykkedes, men jeg synes, der er mange ting, der peger den rigtige vej med denne her plan, siger hun.

Søren Olesen ser det da også som en mindre skridt på vejen.

- Men jeg ser det som en blåstempling, at Landsbyggefonden, der ser mange projektet af denne slags, har sagt god for det. Det viser mig, at vi forhåbentlig har en plan, der virker, siger Søren Olesen.

Såfremt økonomiudvalget indstiller, at helhedsplanen bliver godkendt, stemmer byrådet formelt om det den 20. december.

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten her

Holstebro

Dorthe vil forsætte med at tatovere trods forbud fra EU: - Jeg føler mig pisset op og ned ad ryggen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Virksomhed har stået for solid vækst i årrække - hemmeligheden er Jens' værdier og snusfornuften:  - Vi har aldrig købt en papkasse

Struer For abonnenter

Laurs er villig til at betale prisen: - De sendte min kone ud af landet, så fra på søndag er jeg tysker

Erhverv

Fra gårdbutik til gågade: Birte gør drømmen til virkelighed, og åbner tøjbutik på Østergade

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Holstebro

Overlægen, der selv blev patient, kommer med hård kritik af  test-systemet: I sætter mit liv på spil, når jeg skal stå i kø med syge

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Sport

Fremtiden ligger i Holstebro - både på og uden for banen: Jeg har nået en alder, hvor der skal mere til end bare at have et arbejde

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Struer

Kørte frem for rødt: Tog afsporet på station

Leder For abonnenter

Vi ved stadig ikke, om statsministeren kan stilles til ansvar i minksagen - men nu ved vi, at ministeriet kæmpede for at redde hendes og regeringens politiske liv

Erhverv

Få din burger bragt helt til døren: Madbude rykker ind i Holstebro

Annonce