Annonce
Struer

En måneds nedbør på to dage: Grundejer leder efter svar på hvorfor snesevis af boliger blev oversvømmet

Carsten Jensen og Tove Baadsgaard fik vand i kælderen under de voldsomme regnskyl i weekenden, og grundvandet står nu så højt, at der bliver ved med at komme mere til. Foto: Johan Gadegaard
Carsten Jensen siger, at han ikke er ude på at pege fingre - men hvis nogen har siddet med viden om stigende grundvand, så burde den information være blevet delt.

Struer: En måneds regn på to dage. Sådan løseligt lyder nedbørsregnskabet for de første to dage af oktober 2021 i Struer Kommune.

Carsten Jensen bor i Fredensgade 26 har en anden målestok. En uofficiel fra Ølby, der viser, at der fra torsdag morgen til lørdag aften i sidste uge faldt 128 millimeter regn.

Siden grundvandet trængte gennem fundamentet og op i ejendommens kælder lørdag, har prioritet nummer et for Carsten Jensen været at stoppe ulykken.

Annonce

Mens affugterne arrigt snurrer, og det opbrudte gulv er fjernet, handler det nu for Carsten Jensen om at få et overblik. Et arbejde han begyndte på allerede i weekenden.

- Foreløbig har omtrent 20 grundejere bekræftet, at deres boliger har fået vandskader i weekenden relateret til at grundvand er trængt ind i deres boliger, siger Claus Jensen.

Manglende information

Han er sikker på, at informationer om det stigende grundvand har kunnet ses i målinger og andre typer af dokumentationer. Men hvem, der har siddet inde med oplysningerne, er endnu ikke afklaret, siger Claus Jensen.

- Jeg er ikke ude på at pege fingre ad nogen. Men hvis man har haft den her viden, så burde man have informeret grundejerne i de berørte områder om, at de skulle sikre sig mod oversvømmelser, siger Claus Jensen.

Han fortæller om et tiltagende problem med grundvandet de seneste år.

- Da vi arbejdede med kælderen på vores hus for fire år siden, var vi 60 centimeter længere nede i jorden under huset end der, hvor grundvandet trængte ind i weekenden. Dengang var der helt tørt i jorden. Så på få år er grundvandet steget markant, siger Carsten Jensen.

Annonce

Løsning skal findes

Hvis der er viden om, hvad der har udløst oversvømmelserne i weekenden, så er der ikke langt til næste skridt, som må være at få løst problemet, siger Carsten Jensen.

Et problem, der har ramt en større gruppe grundejere på en og samme gang. Derfor er det også Carsten Jensens intention, at det er fællesskabet, der kan få de ramte til at stå stærkere.

- Hvis man har viden, så synes jeg også, at man har en forpligtigelse til at dele den. Det er ikke sket, og det er en fejl, der har været dyr for nogle grundejere.

Det er tredje gang inden for et par måneder, at regnvand skaber udfordringer i Struer. Lørdag den 7. august blev området ramt af et skybrud, der kombineret med en fejl i kloakeringen betød, at oversvømmelser ramte flere grundejere i byen. Arkivfoto: Frede Stengaard

Carsten Jensen siger samtidig, at han oplever at Struer Energi tager de enkelte grundejeres erfaringer fra wekenden meget seriøst.

- Det er vigtigt, at det her følges helt til dørs, og at der findes en løsning på det stigende grundvandsspejl, siger Carsten Jensen.

Grundvandets ødelæggelser i weekenden kan i øvrigt ikke umiddelbart dækkes af grundejernes normale husforsikring.

- Det kræver en udvidet dækning for vandskade før en boligejer kan få erstattet de ødelæggelser som grundvandet eventuelt forårsager, siger forsikringsekspert Anja Lintrup Jørgensen fra Forsikringsoplysningen til avisen.

Grundvand i Struer Kommune

Vandværkerne i kommunen har tilladelser til at indvinde 2,3 millioner kubikmeter vand om året, og ud over den almene vandforsyning, så foregår der i Struer Kommune indvinding til erhverv, gartnerier, markvanding, husdyrfarme, dambrug ikke-almene vandværker og enkeltindvindere.

I alt var der en indvinding i 2018 på cirka 3,7 millioner kubikmeter om året.

Der er i alt 14 almene vandværker i Struer Kommune.

Annonce
Holstebro

Ulla kan ikke nå at donere blod efter sygehusflytning: - Jeg vil ikke bruge en feriedag på det

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Tuha fik nok en nat: Nu udgives hendes tanker om tørklædet, tilværelsen og tiden i Holstebro

Sport For abonnenter

Alt forberedt på en hurtig afrejse til EM: Bramming er klar hvis telefonen ringer

Kultur

Johnny Madsen gad ikke corona-restriktioner og efterlod festival med et problem: Ny og dyrere afløser er fundet

Struer

Omikron holder fest i nordvest: Lige nu smittes fire personer hver time døgnet rundt

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Erhverv For abonnenter

Niels og livsværket: Træskoene og legetøjet blev overhalet af elcyklen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Struer

Erlings lille hund blev bidt bagfra en sen aftentime: - Det er et større rovdyr, som har haft fat i den her hund

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Struer

Er du interesseret i et dobbelt lederjob, så er det nu, ørerne skal foldes ud: - Det er da lidt mærkeligt at være med til at finde sin afløser, men også privilegeret

Debat For abonnenter

Smitten er nærmest ude af kontrol, og lad os så komme videre

Holstebro

A.P Møller-fond giver millioner til nyt søsportscenter: Vi håber at kunne begynde byggeriet allerede i år

Annonce