Annonce
Fødselsdag

En kulturlegende fylder 80

Ernst Trillingsgaard runder de 80 den 27. marts. Foto: Rene Schütze

Det er blevet til intet mindre end 81 revyer og 4000 teater- og musikforestillinger i tiden på toppen af dansk showbizz.

Ernst Trillingsgaard satte sig i direktørstolen allerede som 25-årig som leder af Holstebro-Hallen, og siden da har han fastholdt og udbygget sin position som en af landets førende kulturarrangører og initiativtagere - ikke mindst da han knap 20 år senere tiltrådte som direktør i Aalborg Kongres og Kultur Center.

Fredag den 27. marts fylder han 80.

Allerede i 1969 påbegyndte han Holstebro-revyen, som senere viste sig at blive en stor succes med deltagelse af Danmarks største revy-navne; heriblandt Bodil Udsen, Louis Miehe-Renard, Buster Larsen, Karl Stegger, Preben Kaas, Lisbeth Dahl, Ulf Pilgaard og ikke mindst Dirch Passer:

- Jeg blev faktisk beskyldt for at have stjålet Dirch Passer fra hovedstaden til provinsen. Det var nemlig første gang, den store revy-kunstner spillede revy på en provinsscene. Men i virkeligheden var det lidt af et tilfælde, fortæller Ernst Trillingsgaard.

- Efter en teaterforestilling i København fortalte han mig, at han trængte til sommerferie og ville afslå at deltage i årets Cirkusrevy. Uden videre bagtanke anbefalede jeg ham et sommerhus ved Vesterhavet, og den idé var han varm på. Så spurgte jeg forsigtigt, om han så ikke kunne spille revy i Holstebro om aftenen, og det sagde han ja til.

Holstebro-revyen blev landets tredjestørste og et revy-flagskib for provinsen, som for alvor cementerede Holstebro som et vigtigt bynavn i underholdningsbranchen.

Annonce
Ernst Trillingsgaard fik idéen til fænomenet ”De Syngende Træer”, der i dag er en del af Kildeparken i Aalborg. Her planter nu afdøde Leonard Cohen et træ. Arkivfoto

Aalborgs kulturelle igangsætter

Som 45-årig tiltrådte Ernst Trillingsgaard jobbet som direktør for Aalborg Kongres og Kultur Center, der er blandt landets største kulturelle knudepunkter med et årligt besøgstal på flere end 500.000 og kendt hjemsted for store nationale og internationale kongresser og messer.

Gennem 32 år skabte han et aktivitetsniveau, der har gjort ham til en særdeles erfaren kulturkøbmand, inden han lod sig pensionere i 2017.

Gennem årene formåede han at tiltrække internationalt kendte solister, der ikke hørte til almindelig dagligdag i Nordjylland. Heriblandt navne som Leonard Cohen, Sting, Stevie Wonder, Andrea Bocelli, Elton John, Prince og mange flere.

Med Ernst Trillingsgaard i spidsen kunne Aalborg Kongres og Kultur Center desuden tilbyde internationale gæstespil af formater som eksempelvis Bolshoi-Teatret med operaen Tosca og Scala Operaen.

Med sin sans for godt kulturkøbmandsskab og en vis portion nordjysk ydmyghed etablerede han i 1980’erne et nyt koncept med kultursponsorater som det første koncerthus i Danmark.

Et koncept, der senere blev anvendt mange andre steder, og som indebar et fast sponsorhold bestående af mere end 100 erhvervsvirksomheder, der ydede støtte og dermed muliggjorde store internationale navne og opførelser.

I slutningen af 1980’erne fik Ernst Trillingsgaard idéen til fænomenet ”De Syngende Træer”, der i dag er en del af Kildeparken i Aalborg, som ligger nabo til Kultur og Kongres Centret.

I 1987 plantede Cliff Richard det første træ efter at have optrådt, og siden har mere end 90 verdenskendte stjerner plantet deres eget træ i parken; heriblandt Sting, Stevie Wonder, Take That, Rod Stewart, Victor Borge, Bryan Adams og mange flere.

Museet på Jegindø

I 1985 sagde Ernst Trillingsgaard ja til at være med til at stable Cirkusrevyen på benene igen sammen med Torben ”Træsko” Pedersen og Lisbeth Dahl.

Det viste sig at blive begyndelsen på et længere stykke dansk kulturhistorie med indtil videre 36 cirkusrevyer i bagagen og kendte medvirkende skuespillere som Ulf Pilgaard, Claus Ryskjær, Niels Ellegaard og Henrik Lykkegaard.

Ernst Trillingsgaard blev i 1970 forlovet og 15 år senere gift med Else, som, ifølge ham selv, har været en uvurderlig støtte og sparringspartner i alle årene. Sammen fik de sønnen Claus, og i løbet af de senere år er der også kommet to børnebørn til. /grith

I 2015 blev Ernst Trillingsgaard optaget i Christian den Fjerdes Laug, hvor han i dag sidder i bestyrelsen. Lauget, der uddeleler penge til “humanitære, sociale og kulturelle aktiviteter i Aalborg”, tæller blandt sine medlemmer Hans Kongelige Højhed Prins Joachim og Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie, der er udnævnt til Æresmedlemmer. Pressefoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce