Annonce
Mærkedage

En kontroversiel videnskabsmand

Peter Gøtzsche har præget den danske sundhedsdebat i årtier. Hans kontroversielle forskning har skaffet ham både venner og uvenner. 26. november fylder han 70 år. Katrine Emilie Andersen/Ritzau Scanpix
Peter Gøtzsche grundlagde Det Nordiske Cochrane Center på Rigshospitalet. Sidste år blev han fyret efter uenighed om hpv-vaccinen. 26. november fylder han 70.

70 år: Det er svært ikke at have en mening om professor Peter Gøtzsche, for han deler i den grad vandene.

Spørg bare hans lægekollegaer, de ansatte i Kræftens Bekæmpelse eller i medicinalindustrien.

Peter Gøtzsche, som fylder 70 år 26. november, er den danske forsker, som har udgivet flest videnskabelige artikler i lægevidenskabelige tidsskrifter som The Lancet og British Medical Journal.

Han er også den videnskabsmand i Danmark, der har vakt mest debat.

Som da han for nogle år siden satte behandlingen af psykisk syge på dagsordenen ved at udtale, at medicin invaliderer og ødelægger mere, end den gavner.

Det vakte et ramaskrig blandt psykiatere og fik psykisk syge til at spørge, om de ville få det bedre uden.

Eller da han påviste, at lægemidler er den tredjestørste dræber - kun overgået af kræft og hjertesygdomme.

Omkring 3500 danskere dør hvert år som følge af deres medicinbrug, fordi medicin ofte slet ikke er så effektiv, som dem, der laver og sælger den, påstår.

Peter Gøtzsche grundlagde i 1993 Det Nordiske Cochrane Center på Rigshospitalet, som indsamler dokumentation for effekten af forskellige behandlingsformer.

Men efter 25 år blev han i 2018 ekskluderet fra International Cochrane og fyret fra sit job som direktør i Det Nordiske Cochrane Center.

Det skete efter uenigheder om hpv-vaccinen, hvor Peter Gøtzsche og andre kritiserede Cochrane-kolleger for at udelade studier og skadevirkninger.

Kort efter eksklusionen afleverede han et 27 sider langt forsvarsskrift til Rigshospitalet, hvor han blandt andet konkluderede, at fyringen handlede om "at gøre en vigtig og troværdig stemme tavs".

Ifølge Politiken hentede han næring til sin konklusion i det faktum, at sagen ikke kun involverede ham og hans arbejdsgiver, men også trak spor ind i Sundhedsministeriet.

Siden har han dannet sit eget institut, Institut for Videnskabelig Frihed, hvorfra han vil fortsætte "kampen for videnskabelig frihed og ytringsfrihed".

Det kritiske syn på medicinalindustrien blev grundlagt tidligt. Peter Gøtzsche, som oprindelig er uddannet biolog, blev som ung ansat i en virksomhed, som fremstillede astmamedicin og antibiotika.

Hans job var at besøge speciallæger og praktiserende læger og fortælle om de gavnlige virkninger.

Men han har siden fortalt, at arbejdet mest af alt bestod i at snøre lægerne i stedet for at oplyse dem.

I de otte år, han var ansat, uddannede han sig til læge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Gymnasiet må afskedige to undervisere

Leder For abonnenter

Læserbrev oversvømmer kommunens hjemmeside

Overskriften her er måske nok en stramning. Faktisk findes der kun et enkelt læserbrev på Holstebro Kommunes hjemmeside, men det er også nok til, at man må løfte et øjenbryn og undre sig. Under overskriften "Meninger om Storå oversvømmer dagbladets artikler" skriver kommunens natur- og miljøchef Torben Mølgaard om planerne for at sikre Holstebro mod oversvømmelser og adresserer samtidig nogle af de holdninger og kritikpunkter, forskellige borgere har rejst i artikler i denne avis. Indlægget præsenteres på kommunens hjemmeside netop som et læserbrev, og samme læserbrev har Torben Mølgaard sendt til avisen, som bragte det i sin fulde længde søndag. I avisen er det utvivlsomt et partsindlæg i en debat. Ovenikøbet et indlæg fra en person, som kan udtale sig om emnet med en overbevisende tyngde i kraft af sin stilling. Et meget velkomment læserbrev. Men skal det også opfattes sådan på kommunens hjemmeside? Altså som Torben Mølgaards holdning til debatten og til den kritik, visse kilder har rettet mod kommunens kamp mod oversvømmelserne? Det er svært at se det som andet. Og det åbner for en interessant diskussion: Kan enhver borger nu få adgang til forsiden af kommunens hjemmeside for at debattere aktuelle emner? Kan man få adgang til at bringe et læserbrev, hvis det er kommunens sagsbehandling, man er utilfreds med, eller gælder det kun, hvis det er avisens dækning af en sag, man er uenig i? Gælder muligheden for at få optaget sit læserbrev på kommunens hjemmeside alle, eller skal man være chefansat ved kommunen for at opnå det privilegium? Læserbrevsskribenten tager i sin tekst Holstebro Kommune til indtægt for indholdet med formuleringen: "...så finder Holstebro Kommune, at der er nogle påstande og meninger om mulige løsninger, som ikke kan stå uimodsagt." Måske er der således blot tale om en uheldig håndtering af begrebet læserbrev. Det er måske i virkeligheden information fra kommunen og ikke holdninger fra Torben Mølgaard. Forvirringen er stor, om end vi nu ved, at natur- og miljøchefen er uenig i visse holdningerne til sagen.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];