Annonce
Navne

Mark kan noget med desserter: Speciel is gav plads på kokke-landshold

- jeg har altid haft lyst til at komme så langt som muligt med det, jeg beskæftiger mig med, siger Mark Geertsen Bro. Foto: Jesper Rais
Mark Geertsen Bro kan noget med desserter. - Jeg har elsket chokoladearbejde, siden jeg var barn, siger den 20-årige, som netop er udtaget til juniorkokkelandsholdet.

Holstebro: Mark Geertsen Bro var presset, da den 20-årige kok fra Restaurant Phønix forleden skulle imponere dommerne og kvalificere sig til juniorkokkelandsholdet.

Og han var igen presset i går - denne gang da avisen bad ham om at beskrive, hvor meget mad fylder i hans liv.

Først lidt betænkningstid og så...

Annonce

- Det er det anden vigtigste i mit liv udover min kæreste, lyder hans umiddelbare reaktion.

- Jeg har altid været vild med mad, når den udfordrer min kreativitet.

Mens han er vild med mad, så elsker han chokolade.

- Jeg har elsket chokoladearbejde, siden jeg var barn. Og jeg har altid haft lyst til at komme så langt som muligt med det, jeg beskæftiger mig med. Jeg vidste, jeg ville være kok, allerede da jeg var en 11-12-årig dreng. Jeg er et konkurrencemenneske, som nyder at være en del af en holdsport, hvor 10-12 mennesker i et køkken skal arbejde sammen om at få én ting til at lykkes, forklarer han.

Konkurrence-genet fik Mark Geertsen Bro til at melde sig til juniorkokkelandsholdet. Først blev han udvalgt til at konkurrere, og på dagen stod han over for fire andre modstandere - og flere opgaver. Skulle det lyde overkommeligt, har man endnu ikke hørt, hvad Mark afleverede:

- Én aflevering skulle bestå af et stk. glaseret/overtrukken mousse med valgfri indlæg til fem couverter. Her valgte jeg at lave en brun farin/timian mousse med et rabarber-vanilje indlæg med en rabarber glace. Hertil en citrontimian bund, syltede rabarber, rabarber-gel og frisk citrontimian med en isomalt cylinder tuile. Den anden aflevering bestod af et stk. kreativ sorbet eller iscreme og et stk. tempereret chokolade til fem couverter. Her lavede jeg en karamelliseret rugkerne-is tilsmagt med lavendel på en crumble af bipollen med en honningtuille og biblommeblomster. Min chokolade var af 33.6 procent mælkechokolade med fyld af en hvid chokolade citronverbana ganache og en grapefrugt curd.

Ros og drømme

- Jeg fik generelt ros for det, jeg lavede, konkluderer Mark Geertsen Bro, der fik mere end kun ros. Den unge kok blev også udtaget til juniorkokkelandsholdet.

- Det er fantastisk at blive udvalgt. Det er en ære bare i sig selv at stille op for sit land i internationale konkurrencer sammen med de bedste unge talenter.

Mark Geertsen Bro er opvokset i Holstebro og bor i dag i Aulum. Han begyndte hos Støberiet i Holstebro i 2018 og bliver udlært til september 2021. Med titlen som landsholdsspiller følger et VM i Luxembourg næste år og OL i Stuttgart i 2024. Dernæst kan det blive aktuelt at rykke op på kokkelandsholdet.

Seniorlandshold kunne han meget vel gå efter, hvis han kender sig eget konkurrence-gen godt nok. Og der er flere drømme.

- Jeg kunne godt tænke mig at blive udtaget til Bocuse d'Or (det uofficielle verdensmesterskab, red.) eller sikre en restaurant tre Michelin-stjerner. Om det skal ske på en restaurant, jeg selv skaber eller ej, tænker jeg ikke rigtig på - bare jeg er et sted, hvor der er gang i noget spændende og udfordrende, siger Mark Geertsen Bro.

Landsholdet

Juniorkokkelandsholdet hører under Dansk Gastronomisk Union, der om holdet skriver:

"De skarpeste, modigste og mest innovative kokketalenter, der gerne vil være med til at sætte kursen for fremtidens danske gastronomi. Juniorkokkelandsholdet består ligesom Kokkelandsholdet af energiske og dygtige kokke, der brænder for gastronomi og for at være rollemodeller i branchen – og selvfølgelig for at hive metal hjem til Danmark ved internationale konkurrencer."

Deltagerne er mellem 16 og 24 år. Mange fortsætter bagefter på Kokkelandsholdet.

Holdet træner cirka to dage om måneden og mere intenst op til konkurrencerne.

Mark Geertsen Bro arbejder i dag på Restaurant Phønix. Næste år skal han til VM i Luxembourg. Foto: Jesper Rais
Kan man lave sådan én her - som Mark Geertsen Bro leverede til landsholdsudtagelsen - er man god nok til juniorkokkelandsholdet. Foto: Jesper Rais
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bevægende hilsner til Christian Eriksen - den tyske EM-trup i samlet opstilling foran tv-billede af Eriksen

Struer For abonnenter

Ensomhed dræber, men hvad gør man, når ægtefællen dør, og huset er alt for stort og tomt: 89-årige Kristian viser en vej

Annonce