Annonce
Struer

En havn i forfald

Alberto Kroff købte for et års tid siden hus på Grisetå Odde, og han vil nu gerne købe havnen, hvis det er det, der skal til, for at få rettet op på forholdene. Foto: Frede Stengaard

Nabo forsøger at få Kystdirektoratet til at rykke ind med et påbud om at udbedre skaderne på havnen syd for Oddesund.

Oddesund Syd: Beboerne på Gl. Færgevej ved Grisetå Odde forsøger at få gjort noget ved havnen.

Specielt Alberto Kroff, som købte hus på Grisetå Odde i 2016, har undret sig over, at Struer Kommune kan lade havneanlægget forfalde uden at gribe ind.

- Det er en privatejet havn, men der er jo offentlig adgang, og som beboere i området vil vi da også gerne kunne lade både børn og børnebørn løbe frit omkring og lege, hvor de vil. Det kan vi bare slet ikke forsvare, sådan som forholdene er i dag, mener han.

Alberto Kroff har derfor været i kontakt med ejerne og sendt dem et tilbud.

Hvis de kunne blive enige om prisen, ville han gerne købe havnen og matriklen helt ude på spidsen af Grisetå Odde.

- Men vi er meget langt fra hinanden, fortæller han.

Og han er i øvrigt heller ikke interesseret i at købe, før han får sikkerhed for, at han ikke komme til at hænge på en millionregning for at få ryddet op og for at sikre havnen, så det igen bliver forsvarligt at bevæge sig ud på molen.

Alberto Kroff kontaktede derfor Struer Kommune, og fik besøg af blandt andet teknisk direktør, Jørgen Jensen.

Efterfølgende har Alberto Kroff også kontaktet både Kystdirektoratet og Naturstyrelsen.

- Jeg håber, de vil tage sagen op og tvinge ejerne til at gøre noget. Nogen må tage ansvar, mener han.

Annonce

Jeg håber, de vil tage sagen op og tvinge ejerne til at gøre noget. Nogen må tage ansvar.

Alberto Kroff, Oddesund Syd
- Det er jo livsfarligt, specielt hvis der kommer børn herned for at lege på havnen, mener Alberto Kroff.

Op til Kystdirektoratet

Struer Kommune har imidlertid ikke planer om at gå ind i sagen.

- Det er privat område og må være op til Kystdirektoratet, hvis ejerne skal kontaktes, vurderer Jørgen Jensen efter et besøg på Grisetå Odde og en rundtur på havnen sammen med Alberto Kroff.

Hans Jørgen Nielsen fra Horsens, som er medejer af selskabet Gl. Færgeleje, erkender, at der ikke bliver ofret noget på at holde havnen ved lige.

Faktisk er der ikke sket noget, siden selskabet i 2007 stod for at få den gamle fiskemelsfabrik på havnen revet ned. Alt sammen for at gøre klar til et byggeri af 28 nye ferieboliger.

Lokalplanen var godkendt af Struer Kommune, og selskabet Gl Færgeleje havde også fået en byggetilladelse, da alt gik i stå under finanskrisen.

Investorerne trak sig, og projektet blev lagt i skuffen.

- Vi håber stadigvæk, at vi kan få det gennemført, fortæller Hans Jørgen Nielsen, som var med til at trække i trådene, da byggeriet var meget tæt på at blive gennemført i 2008.

Men han har ikke umiddelbart konkrete planer for, hvornår det skulle ske.

Hele molen forfalder, og det er årevis siden, der er gjort noget for at holde det hele vedlige. Foto: Frede Stengaard

I arkiverne

Hos Kystdirektoratet er afdelingschefen for Søterritoriet, Hans Erik Cutoi-Toft, i gang med at undersøge, hvad der ligger af papirer på havnen, Oddesund Syd.

- Det er Kystdirektoratet, der giver tilladelse til opførelsen af private, rekreative havne som den syd for Oddesund, og i en tilladelse vil der normalt altid være indføjet nogle betingelser om, at den skal holdes vedlige og i god og forsvarlig stand, forklarer han.

Men Hans Erik Cutoi-Toft er endnu ikke klar over, hvad der ligger i arkiverne om havnen syd for Oddesund.

- Vi er ved at undersøge det, og vi vil kontakte ejerne. Men vi vil være helt sikre på, hvad der ligger af aftaler, inden vi gør det, oplyser han.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce