Annonce
Læserbrev

En fars bekymring. Hvad nu hvis min datter bliver udsendt og lemlæstet?

Annonce

Debat: Min datter i 3. g overvejer at aftjene sin værnepligt. Det er ikke en ny tanke fra hende, men alligevel sætter det tanker i gang, selv om de fleste kaserner er fyldt op med værnepligtige. For min datter kan risikere at blive udsendt og blive lemlæstet som cirka 1000 danske soldater i dette årtusind, eller blive dræbt som op i mod 50 danske soldater de sidste 20 år.

Misforstå mig ikke. Jeg er national. Danmark er et fantastisk land. Enestående historie har Danmark, og vi er meget oplyste, velhavende og meget lykkelige. Men når danske soldater bliver udsendt, kæmper vi så for vores særlige land eller kæmper vi for USA, for at USA skal beskytte os?

Vi kan ikke undvære USA. Danmarks forsvarspolitik er bygget op på tæt tilknytning til USA og NATO i moderne tid, og vi skal fortsat være tilknyttet USA og NATO, for vi er et lille land, som er placeret faretruende tæt på Rusland. I tilfælde af krig er vores placering i Europa og Grønlands placering pludselig blevet vigtigt i tilfælde af en krig.

Så der er meget på spil for lille, enestående Danmark.

Der er også meget på spil for mig, hvis min datter drager på mission i udlandet. Hun er lige blevet 18 år og har fået kørekort i første forsøg, selvom bilen trillede baglæns under køreprøven. Hun er glad for gymnasiet, sine venner, familie, håndbold, fritidsarbejde. Men hun har en stor svaghed. Hun kan næsten ikke sige nej, hvis nogle spørger om hendes hjælp. Ja, min mor sagde, hun var FOR god af sig.

Har hun oplevet kærlighed ind til benet – det vigtigste i livet. Jeg tror det ikke, men jeg håber, hun har oplevet en snert af det og ved, hvad kærlighed er, og at hun er i stand til at give kærlighed.

Inden hun skal udsendes, vil jeg konfrontere hende med min opfattelse af de udsendte soldater. For når jeg ser klistermærket "Forsvar de Danske Soldater", så for jeg ondt af faren eller moren, som kører med klistermærket med sit barn i tankerne. For som i USA er det mest uoplyste middelklasse og underklassens børn der drager i krig. I Danmark er soldaterne særligt unge modsat USA, hvor de fleste er over 25 år.

For hvorfor er forsvaret så populært nu? Min datter er også populær i mine øjne, men vælger hun at blive udsendt i brændpunkterne, som de yngste soldater i Danmark gør, så risikerer jeg at min datter kommer hjem som en veteran, der bor i telt i skoven.

Giver det mening? Gør vores soldater en særlig forskel? Har vores soldater bekæmpet terrorisme? Er Irak og Afghanistan bedre lande nu?

Mange af de udsendte 30.000 danske soldater lader sig udsende for sine soldaterkammeraters skyld, hører jeg dem sige. De siger, fællesskabet er det største og det giver mening, men vi ved ikke om Danmark nu er mere sikkert.

Måske er årsagen til forsvarets popularitet, at danske unge mangler spænding – tror de. Nogle soldater udtaler, at de keder sig i institutions Danmark og tror, at bomber er fedt. Ja, man kan leve en magelig tilværelse via smartphone i dag og blive bombet i morgen.

Min datter kan også rejse ud i verdenen som borgerretsforkæmper ved Mellemfolkelig Samvirke og få borgerne til at kæmpe imod de forfærdelige tyranner, som støtter ISIS – ja, hun kan arbejde for en af de hundredvis organisationer i verdenen, som kæmper for demokrati og rettigheder.

Vores dyre missioner i dette århundrede med næsten 50 dræbte og 1000 lemlæstede danske soldater begyndte med Taleban offensiven i Afghanistan og invasionen af Irak på forfalsket grundlag af USA. I stedet for hård magt, kunne vi bruge blød magt som hjælp til organisationer og foreninger bliver opbygget, universiteter, offentlige kontorer og samhandel med udlandet, for ændringer skal komme fra bunden af i et land, hvis det skal ændre sig varigt til et folkedemokrati.

Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Høsten skydes i gang om få dage

Annonce