Annonce
Mærkedage

En ener i dansk litteratur

Forfatter Erwin Neutzsky-Wulff er vokset op i København, men har boet de seneste to årtier nord for Randers. Jens Peter Engedal/Free
Erwin Neutzsky-Wulffs flittige pen har skriblet siden 1970'erne. Okkultisme og science fiction fylder i værkerne fra forfatteren, der på søndag fylder 70 år.

70 år: Erwin Neutzsky-Wulff har alle dage været produktiv. Siden 1970'erne har han skrevet et utal af bøger, og han har også været flittig afsender af læserbreve i dagbladene.

Søndag den 24. november fylder forfatteren 70 år og fejrer det med udgivelsen af endnu en roman, "Adfærd", på eget forlag.

Forfatterskabet har gennem årene delt vandene. En trofast læserskare og mange anmeldere udråber hans okkulte science fiction-bøger som geniale. Modstandere af hans krig mod højreorientering og et gammeldags uddannelsessystem stempler ham til gengæld som både satanist og galning.

Han er blevet beskrevet som kultforfatter og "en ener i dansk litteratur". Dominerende temaer i hans forfatterskab er okkultisme, sadomasochisme og erkendelser af andre dimensioner i tilværelsen end den realistiske og jordnære.

Neutzsky-Wulff læste filosofi på Københavns Universitet i tre år, men forlod studiet i vrede, fordi det ikke levnede plads til rent faktisk at filosofere.

I en kort periode i begyndelsen af 1970'erne var han redaktør på Weekend-Sex og skrev også noveller til bladet samt til tegneseriemagasinet GRU.

Som romanforfatter debuterede han i 1971 med "Dialog om det 21. århundreds vigtigste verdenssystemer". Sit originale forfatterskab har han fortsat med blandt andet "Indsigtens sted", "Menneske", "Verden", "Rum" og "Døden".

I sidstnævnte bog fra 1996 advarer Neutzsky-Wulff om, at højredrejningen i samtiden risikerer at ende i regulær fascisme. Flere af hans bøger er mursten på over 700 sider og med hele kapitler skrevet på latin.

Erwin Neutzsky-Wulff har tillige skrevet en række faglitterære værker. I 1980'erne stod han bag flere bøger om programmering og programmeringssproget Basic. Han lavede også egne computerspil i den tid.

Han var været gift flere gange, har en datter og fire sønner, og er bror til forfatteren Vita Andersen.

Annonce
Forfatter Erwin Neutzsky-Wulff er vokset op i København, men har boet de seneste to årtier nord for Randers. Jens Peter Engedal/Free
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Overskud, der ikke kan beskattes

Man skal nærmest have et hjerte af sten, hvis man ikke kan blive bare lidt glad i låget af gårsdagens historie om de 350 ældre borgere, der var til julefrokost med steg, sild, Richard Ragnvald og brune kartofler. Er man i tvivl om, hvorvidt det var en succes, der skabte glæde blandt de ældre, skal man bare se på de medfølgende fotos, der er en sand eksplosion af glæde. Deltagerne var alle "brugere" af Kær.dk, Privathjælpen og TKC Mad, der havde lavet julefrokosten for deres private kunder, der i det daglige får leveret pleje, omsorg eller mad - og som sådan kan man godt kalde det "kundepleje" og "loyalitetsopbyggende". Man kan også bare lade mundvigene vende opad og anerkende, at de ældre faktisk havde en dejlig og festlig dag sammen med andre ligesindede - hvilket man alt for sjældent hører om. Når der kommer historier fra ældre- og plejesektoren er det oftest rædselsberetninger om dårlig bemanding, uværdige forhold med for få bade og borgere, der må finde sig i først at blive taget op ad sengen til middag af et evigt skiftende personale, der sætter dagsordenen. Der er næppe megen tvivl om, at mange kommuner enten ikke har prioriteret ældreservicen højt nok eller for længe har ignoreret den demografiske udvikling, og dermed ikke i tide har taget højde for det stigende pres på ældresektoren. Og der er næppe heller tvivl om, at man mange steder i ældresektoren vil have gavn af at være nogle flere hænder. Men historien om julefrokosten viser bare også, at alt ikke drejer sig om flere penge. De ansatte i de tre firmaer bag arrangementet bruger deres fritid på at servere og sikre, at julefrokosten kan afholdes. Det er et udtryk for både arbejdsglæde og nærvær. Det er overskud af den slags, som heldigvis ikke kan beskattes, men som der er så meget brug for. Det gælder både i forhold til at rekruttere personale til ældreplejen, og det gælder i forhold til troen på, at alt ikke bare kan måles og tidssættes i et kommunalt Excel ark. Godt gået.

Annonce