Annonce
Navne

En dygtig fagmand, en god ven og inspirator har sat plantespaden

Niels Jørgen Holm Petersen. Privatfoto

I forbindelse med planteskolegartner Niels Jørgen Holm Petersens død, har avisen modtaget følgende mindeord fra tidligere stadsgartner Carl Aage Sørensen, Mejdal:

Planteskolegartner Niels Jørgen Holm Petersen, Hasselurten, tidligere Barslundvej, døde for nylig, 77 år gammel.

Men erindringen om en stor trækultivatør, som har startet mange voksende glæder i haver og parker vil leve længe, netop fordi hans liv og virke har sat mange synlige spor i vort fælles nære landskab.

I flere end 35 år har jeg kendt Niels Jørgen som en samvittighedsfuld og flittig samarbejdspartner, når det drejede sig om træer og grønne tanker i Holstebro i øvrigt.

Niels Jørgen var sjællænder, opvokset med planteskoledrift i faderens planteskole, Overdam i Hørsholm, hvor han også begyndte sin gartneriske løbebane, der senere førte ham til store velkendte planteskoler i Danmark, Holland og USA.

Med sin store interesse og dygtighed i formering af træer var det helt naturligt at han i 12 år var tilknyttet Den kgl. Veterinær- og Landbohøjskoles arboret i Hørsholm, inden han i begyndelsen af 80'erne kom til Holstebro med bopæl i Mejrup, hvor familien fik etableret en perle af et landsted med mange særprægede planter.

Ikke mindst den store æbletræsamling var et imponerende syn i blomstrings- og frugttiden. Holm, som han kaldtes på sin arbejdsplads "Gl. Skovlund" på Nybovej, var leder af kommunens planteskole i en tid hvor grønne beskæftigelsesprojekter var populære. Han forvaltede planteskolen med håndkraft og ud fra økologiske principper med brug af dækafgrøder og andre miljøvenlige metoder.

Han var også ankermanden bag den store artssamling af træer og buske, der nu er et værdifuldt element i Holstebro Naturskoles tilbud. Hans gode kontakter til de københavnske dendrologer gav ham gode muligheder for at tilføre samlingen nye arter, som videnskaben gerne ville have afprøvet under vestjyske forhold.

Denne træsamling eller arboret er nu enestående med sin artsrigdom af træer fra fjerne egne og i god udvikling. Også i sin pensionisttid har han skabt træsamlinger et par steder i Salling, ligesom han i mange år har undervist på Lægaard Landbrugsskole, blandt andet i podning af frugttræer.

Helt til det sidste har Niels Jørgen været et værdsat medlem af revitaliseringsgruppen for "Gl. Skovlund" i forsøg på at formidle artssamlingen til en bredere kreds og træernes betydning for vort miljø og klimabalance til endnu flere.

En dygtig fagmand, en god ven og inspirator har sat plantespaden.

Vi vil i taknemmelig erindring ære Niels Jørgen Holm Petersens minde iblandt os.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Den bedste vaccination

75 år er lang tid. Det er en menneskealder - og mere skal der måske ikke til, for at glemslen om Holocausts rædsler slår igennem. I går var det 75 år siden, at russiske soldater befriede Auschwitz, og ingen længere kunne benægte det vanvid og massemord, som tyskerne havde sat i system på Europas jøder. I dag ser vi over hele Europa desværre nye angreb på jøder. Vi har set det senest i Danmark, hvor en jødisk kirkegård i Randers er blevet vandaliseret, og hvor jødiske medborgere har fået sat gule stjerner på deres postkasser. Der er naturligvis langt fra manglende respekt og hærværk fra historieløse højreradikale til nye koncentrationslejre. Men den antisemitisme, som man skulle tro, verden for evigt var blevet vaccineret mod med Anden Verdenskrig, trives desværre stadig. Det gør den i Danmark, og det gør den ude i verden. I et indlæg i nyhedsmagasinet Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ligefrem om, at fornærmelser og angreb på jøder er blevet dagligdags forekommende, og at næsten hver anden jøde i Tyskland har overvejet at forlade landet. Truslen mod den jødiske befolkning kommer mange steder fra. Den kommer fra højreradikale, den kommer fra muslimer, og den er sågar tidligere også set komme fra venstrefløjen, hvor man har sympatiseret med og økonomisk støttet grupperinger, der mest af alt ønskede staten Israel opløst. I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen. Og når antisemitismen viser sit grimme ansigt igen, så er det ikke kun et problem for den jødiske befolkning. Den er vores alles problem. Den viser, at vi ikke lært en dyt af historien, at vi stadig er nødt til at minde om rædslerne fra koncentrationslejrene, og hvad galoperende vanvid kan føre til. 75-året for befrielsen af Auschwitz og enden på Holocaust er en glimrende lejlighed til at genfortælle historien - og minde hinanden om, at den bedste vaccination mod gentagelse af fortidens dumheder og den stigende antisemitisme er at huske fortiden.

Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

112

Stjal dåseøl og mad fra båd

Annonce