Annonce
Navne

En dygtig fagmand, en god ven og inspirator har sat plantespaden

Niels Jørgen Holm Petersen. Privatfoto
Annonce

I forbindelse med planteskolegartner Niels Jørgen Holm Petersens død, har avisen modtaget følgende mindeord fra tidligere stadsgartner Carl Aage Sørensen, Mejdal:

Planteskolegartner Niels Jørgen Holm Petersen, Hasselurten, tidligere Barslundvej, døde for nylig, 77 år gammel.

Men erindringen om en stor trækultivatør, som har startet mange voksende glæder i haver og parker vil leve længe, netop fordi hans liv og virke har sat mange synlige spor i vort fælles nære landskab.

I flere end 35 år har jeg kendt Niels Jørgen som en samvittighedsfuld og flittig samarbejdspartner, når det drejede sig om træer og grønne tanker i Holstebro i øvrigt.

Niels Jørgen var sjællænder, opvokset med planteskoledrift i faderens planteskole, Overdam i Hørsholm, hvor han også begyndte sin gartneriske løbebane, der senere førte ham til store velkendte planteskoler i Danmark, Holland og USA.

Med sin store interesse og dygtighed i formering af træer var det helt naturligt at han i 12 år var tilknyttet Den kgl. Veterinær- og Landbohøjskoles arboret i Hørsholm, inden han i begyndelsen af 80'erne kom til Holstebro med bopæl i Mejrup, hvor familien fik etableret en perle af et landsted med mange særprægede planter.

Ikke mindst den store æbletræsamling var et imponerende syn i blomstrings- og frugttiden. Holm, som han kaldtes på sin arbejdsplads "Gl. Skovlund" på Nybovej, var leder af kommunens planteskole i en tid hvor grønne beskæftigelsesprojekter var populære. Han forvaltede planteskolen med håndkraft og ud fra økologiske principper med brug af dækafgrøder og andre miljøvenlige metoder.

Han var også ankermanden bag den store artssamling af træer og buske, der nu er et værdifuldt element i Holstebro Naturskoles tilbud. Hans gode kontakter til de københavnske dendrologer gav ham gode muligheder for at tilføre samlingen nye arter, som videnskaben gerne ville have afprøvet under vestjyske forhold.

Denne træsamling eller arboret er nu enestående med sin artsrigdom af træer fra fjerne egne og i god udvikling. Også i sin pensionisttid har han skabt træsamlinger et par steder i Salling, ligesom han i mange år har undervist på Lægaard Landbrugsskole, blandt andet i podning af frugttræer.

Helt til det sidste har Niels Jørgen været et værdsat medlem af revitaliseringsgruppen for "Gl. Skovlund" i forsøg på at formidle artssamlingen til en bredere kreds og træernes betydning for vort miljø og klimabalance til endnu flere.

En dygtig fagmand, en god ven og inspirator har sat plantespaden.

Vi vil i taknemmelig erindring ære Niels Jørgen Holm Petersens minde iblandt os.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Syv ting skal fikses, før Holstebro Idrætspark er klar til divisionsfodbold: Formand håber, det giver anledning til at fikse endnu flere

Navne

Dødsfald: den kunstglade frisør

Annonce